[手機配件] 其實出一部真正三卡嘅旗艦機係唔係咁難

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

睇完三叔部Note 9發布後,雖然外表同8無乜分別,但都叫OK! 但我有一樣嘢覺得好奇怪, 點解部部旗艦機卡槽都係3揀2?唔通用旗艦機嘅真係無乜需要同時用兩張SIM同記憶卡?

MANHER 註言 (2018-10-6 12:44):
已完成评分
如果可以 早就出了

為何咁多間手機公司(apple,samsung ,sony,oppo,huawei.........)等等 都沒有生產 ??

據所知是底板走線問題 , 要一部手電支援兩SIM & 一SD卡 ,走線變得複雜咗 ,

變相成本亦增加 , 除非有利可圖 ,否則沒有公司嘗試 .
回覆 讚好 不讚 使用道具

三叔以為需求不大掛.
不過好多大6G都得
eg Lenovo P1 Vibre

韋家晴 發表於 2018-8-11 01:30
如果可以 早就出了

為何咁多間手機公司(apple,samsung ,sony,oppo,huawei.........)等等 都沒有生產 ??

有市場需要就有人去做,我諗買得呢d機嘅人真係唔需要掛(唯有係咁諗)。咁唯有放棄玩旗艦機啦,橫掂而家啲旗艦機已經去到最少HK$8000,要買都要諗清楚

好少人用到三咭

Monfortino 發表於 2018-8-12 09:26
好少人用到三咭

我用四咭架,2 香港 2 一咭兩號! (~^o^~)

登錄/註冊後可看大圖

https://encrypted-tbn0.gstatic.c ... ErrQ5oNXopkXs2jlQOS

登錄/註冊後可看大圖