[新聞時事] 【多圖:旺角殺街】學獨聯天星碼頭舉「請勿行乞」橫額警護表演大媽離場續有人獻唱 (21:33) E-mail 此主題給朋友

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

【多圖:旺角殺街】學獨聯天星碼頭舉「請勿行乞」橫額警護表演大媽離場續有人獻唱 (21:33) E-mail 此主題給朋友

旺角西洋菜南街(菜街)行人專用區「殺街」一周,部分表演者轉到尖沙嘴天星碼頭外的公共空間表演,引發另一處噪音問題。「學生獨立聯盟」成員周六(11日)晚上到天星碼頭,舉起「請勿行乞」橫額《明報》記者在天星碼頭觀察,學生獨立聯盟召集人陳家駒與同行人士,於晚上約7時到場,舉起「請勿行乞」橫額,橫額背後寫有法例條文。陳家駒表示,收取打賞是違法行為,他從新聞見到在該處表演的大媽「收錢」,且製造噪音超過90分貝,「很有理由相信已觸犯法例」。對有表演者則聲言「唱歌沒有犯法」,陳家駒指表演者「可能是新移民」,故不熟悉法例,且相關行為「有違公德」,政府又「做唔到嘢」,他作為香港人珍惜這個地方,才要「企出嚟做啲嘢」。至於往後會否有下一步行動,陳稱,仍要與聯盟成員商討。
除學生獨立聯盟外,網名「金金大師」的梁金成與數名市民,亦指在網上見到天星碼頭的情況,故自發到場舉起紙牌,指「不要劣質文化」,要求表演者離開碼頭。梁金成表示,天星碼頭環境已被表演者「搞到好有問題」,批評政府沒有完善政策,令表演者在菜街殺街後轉移陣地,違背殺街的原意,政府「有好大責任」。
示威者要求在現場演唱的一名大媽與兩名男子離開,並叫在場約10名軍裝及便衣警察執法,但由於現場傳媒眾多,表演者一度難以離場。警員其後介入事件,護送表演者登上警車離去。
現場回復平靜一段短時間,其後又有最少6組表演者重新「開檔」演出,包括過往在旺角獻唱,有一定歌迷的梓嘉老師。,指其中一檔「大媽」表演者收錢和製造噪音,要求他們離開,亦有市民自發到場要求表演者離場。涉事「大媽」其後在警察護送下,登上警車離去。

跳老舞就死去大灣區啦

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/ins ... 00001/1533993913661
戇鳩大媽無人教佢舉黃傘或寫住法輪功天下無敵

「大媽「行乞者」」? ? ?

特種「大媽」其後在獲香港警察護送下,登上香港警車離去。  是什麼原因 ?

唔好騎劫香港人呢個名,香港人唔認同你哋去搞鳩人

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

賣唱, 樹頭婆年代都有嫁啦...
不過係要圍過去先聽得清楚
以前嘈少少, 兵大哥一定出聲
唔聽講, 豬籠車即到,

都唔明依家班官食咩大
兩三條街都聽到係... 寒風... 冷風....
都無人理
說大媽影響他人,中肯不過;
罵他們行乞,自己顯得無文化。
回復 temp19782005 ##5 的帖子

你係唔係有咩誤會

香港係英國佬年代開始,
賣藝, 差人係當行乞拉佢

肥仔 Uncle 不敢去那裡抗議 , 做 Superman 打救
回復 op1b ##6 的帖子

>賣藝, 差人係當行乞拉佢
英國佬年代的做法很文明嗎?
同餵野豬一樣,
有人餵自然有人行乞,
剷走大媽少隻香爐爭食。。
回復 temp19782005 ##8 的帖子

清朝將香港割出去.... 行英國法, 好唔好都要受嫁啦...
文唔文明, 法律就係法律, 依然存在

可以點先 ? 移民 ?

起碼你受英殖教育長大, 比鄰近國家d人文明先啦, 不過如果你要話自己同佢地係冇分別, 咁就冇得講啦!
太安樓肥貓 發表於 2018-8-15 18:11
何以見得佢係英殖教育長大,又何以見得佢同佢地係有分別

鍾意鬧英國佬但係用英文名, 唔識簡體字但係覺得自己好愛國, 呢d都係佢呢類人的特徵.
回復 kinsoncc ##13 的帖子

師兄一语中的, 四台班五毛太監係咁, 好似二楼个件就中哂.

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-29 02:05