[HOME裝修] 我有装修煩惱想各位俾點意見?

# ?+ c7 ^3 i; g7 j/ D4 R, m
多謝師兄指點; E- j* B% ~/ Z" n
原來文化石咁難打理
回覆 讚好 不讚 使用道具

pam386 發表於 2018-8-25 19:20
8 E+ K' J$ o' ~+ d回復 love2peace ##1 的帖子
/ b$ B+ ~2 L( z# C4 @: S  W9 E: R
第一方案、雙方都接受又是你喜歡、做自己喜歡的事会特别起勁、事半功倍。簡約 ...
2 S( k  x1 d, S8 U8 B: ^3 c4 L, ^. q
多謝師兄意見
5 w# g; G: \9 ?- u8 ^6 q我都覺得第一方案大方得體,簡約易做也暫時是最多師兄選擇的

點解唔搵Queenie 幫手設計一個
5 t5 W0 c6 ?) g6 z5 p5 i$ n) F0 v「烈焰紅唇粉紅博物館」
+ H& G& Q) u& e3 ]😉

力王ER 發表於 2018-8-25 22:43
3 n8 \2 M; ~) r/ W; M點解唔搵Queenie 幫手設計一個) `5 b% W! N' n0 Y* X
「烈焰紅唇粉紅博物館」3 D: x4 z$ r% H  I. `, y
😉

- e5 l0 o* N4 m. f多謝師兄意見# u8 X6 ^( p; x' M
即係什麼?1 l& h; k/ d" u& \: r
有冇link我去參考?

chilloutboy 發表於 2018-8-25 19:32 1 U% Q' V" U0 A# C& ~' \* `6 y
本局長意見如下:
; q3 s6 R9 E7 a- x' ?. i) f1 S* l" r5 @9 T
其實三個方案都各有風格,但因為太專於一個風格,作為家居嚟講,時間一耐一定會悶。再者 ...

0 \& G# X2 h' I4 ]4 u: p$ n先多謝局長意見
) Q$ |  b. H+ H* }/ b0 S- Z- ^7 l即是客龐用第一方案灰白為主的簡约風格
; u& d) {& o3 \0 h; m0 D0 p" l睡房用第二方案可愛風格
* Z  a9 b. O2 X6 k, e0 V飯廳用第三方案工業風格. n2 I$ v* E4 A) B1 p- G$ f/ I( s
集三個方案於一屋

hkopene019057 發表於 2018-8-25 21:22
& J1 ~$ U' Y$ X. d客廳方案一, 夠大氣, 耐看, 招呼朋友上黎都好睇
/ H/ U* K1 b5 X  \主人房方案二, 比老婆開心下, 細路仔下7 k8 G2 Q# `0 r6 x3 Y# m$ X* s3 Q
書房/電腦房方案三, ...

5 T. U# T& w3 K4 O6 h3 \' L多謝師兄意見
7 D: M- k3 Q4 t, ]: q* K; o6 Q即是集三個方案於一屋各取所長

回復 love2peace ##1 的帖子
+ J" r( v* w& e1 b# Z7 O2 B$ L+ V5 K0 P+ T; s& k. m) F
第一方案雙方可以接受較好。

第壹 墙色用灰 有時未開燈好感間屋暗D。可換吓其它顏色。4 V/ X3 v4 C  x/ r( w
第贰 其它師兄都有講。視乃家庭成員定。貼紙不用,直用真物景仲好。. M; I- b5 u! k" v4 v& j
        (唔喺有樹放地面,喺用吊架放小植物)  所襯家私用淺格調為先。
7 K+ ?6 [* a: U. b. h4 Z* ~第叁  禾用緊雲石鑲墻,會績塵。常掃先掂。無燈照住就效果麻麻。
7 E3 u1 v  o  l8 M. C9 |以上小小糊説。見笑。

全屋裝修最好一次過搞掂,分段盞自己麻煩

貢要汰乃 愛得有幾深喇
5 q; ]+ r6 f+ [' Z2 }7 T  i" l2 t. {: d+ P- T
深嘅 2 一般般 1 佢愛乃多D 3

兩人都接受就....第一方案

第一方案-

我自己鍾意簡約風格

第一方案比較大路

google22 發表於 2018-8-25 19:16 : G" G) ?- A% \) b8 }$ S9 t
回復 love2peace ##1 的帖子
# A7 |4 t# b+ t
: ?5 K) s. K6 U2 I5 s4 t0 o4 _6 m0 o第二方案

# Q) t- v7 _3 m/ u) X! h2 l多謝師兄意見

支持第一方案, 襟睇D, 響天花, 牆線, 傢俬加返D led燈同光管都好睇, 數量視乎師兄鐘意啦
3 q' g( t) Q9 \" Y* W4 x- t" N如果以灰色為主, 可將其中一度牆改為特式牆都唔錯

第一方案,簡單直接,易於添加新裝飾

macmak. 發表於 2018-8-26 09:13 5 h% D  T; q0 i0 K. m+ s0 g
我自己鍾意簡約風格
$ ~& t. [$ x! c
多謝師兄意見
5 M+ H+ G( C6 a' w7 [6 c0 Z我都覺得簡约風格是首選, h/ y1 T; D4 T
試想想每日辛勞工作完回家能安坐於一個簡單無壓力的環境同老婆看一套喜歡的電影,聽下歌或大家傾下偈真係幾舒缓
' b" V' Z, Q& Q' \1 j9 a而第一方案在施工方面以較簡單我自己都有信心一個人搞得掂# y  x% Y; M" w8 o! }" i
不過在選色方面唔知師兄仲有冇其它睇法可以指點一下?

PKIP11 發表於 2018-8-26 11:45 8 ]  w$ p1 s9 B
第一方案比較大路
3 g7 b, p  n# ], x
多謝師兄意見3 l3 a+ o5 R" g% E
在第一方案的基礎上選色方面唔知師兄仲有冇其它睇法可以指點一下?

簫失豐乳中 發表於 2018-8-26 12:47 * ~& F2 Z& J3 [' K% Q( D- g4 T) i
支持第一方案, 襟睇D, 響天花, 牆線, 傢俬加返D led燈同光管都好睇, 數量視乎師兄鐘意啦
: t# A& N' x- l+ q0 k如果以灰色為主, 可將其中一度牆改為特式牆都唔錯

4 j. t! }, K& ^- z1 e, _8 ~多謝師兄指點& l8 c( |* X% y/ H$ j7 m4 x/ z+ R' q
師兄所指的特式牆是否加些畫或用其它物料,例如:改用其它顏色或用牆纸畫之類