宜家有咩動漫必睇?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

除左海賊王之外....
你睇開邊類先

你打尼句不如分享動漫俾我
第一諗既到咪刀劍神域囉~出左幾季都算必睇
fionyuki 發表於 2018-9-18 13:22
第一諗既到咪刀劍神域囉~出左幾季都算必睇

thank you for your sharing
魔禁,電磁炮。。。
happyuncle 發表於 2018-9-20 08:52
thank you for your sharing

如果你唔係聲優控我建議你睇J2既粵語版,男女主角的配音我覺得好過日版
fionyuki 發表於 2018-9-22 14:50
如果你唔係聲優控我建議你睇J2既粵語版,男女主角的配音我覺得好過日版

我唔係聲控
我只想睇故事
見有人介紹 overlord , 睇緊第一季, 唔錯
后街女孩:有夠亂嚟同搞笑,其中一集片頭片尾曲由男聲優唱(好似係)。
少女終末旅行:故事背景同貳瓶逸嘅“BLAME"相似,不過色調較為明朗及無乜敵人存在,可以俾看官更大嘅思想空間,究竟我會繼續向上探索吖,定係停下橫向尋寶吖?
三不作 發表於 2018-10-7 09:56
后街女孩:有夠亂嚟同搞笑,其中一集片頭片尾曲由男聲優唱(好似係)。
少女終末旅行:故事背景同貳瓶逸嘅“B ...

終末比較日常,如果中意睇呢類仲有套叫核爆默示錄的都唔錯
有很多動作場面和機械人一類,並且他的畫面很特別,好像是用實景再把動畫公仔加上去般
回復 fionyuki ##13 的帖子

睇過幾集,不過又係中學生救地球,如果講所謂大戰後或者末世紀,我都係會選擇“BLAME",最衰得電影版(我成套漫畫睇哂),如果有電視版就好喇!

補充內容 (2018-10-9 10:30):
亦都好期待貳瓶逸另一套作品“ 薛多利亞騎士”嘅第3季
三不作 發表於 2018-10-9 10:23
回復 fionyuki ##13 的帖子

睇過幾集,不過又係中學生救地球,如果講所謂大戰後或者末世紀,我都係會選擇 ...

BLAME就型0的既,不過你唔覺電影版好西部片feel既咩?
似足獨行俠自惡勢力手中救助村民的故事!
貳瓶逸我睇到生化者危機就無追,薛多利亞騎士天下出唔齊,好像只出了六本,動畫我都無睇。聽人講呢套比較大路,其實我最中意生化者危機,因為佢開頭將0的歌德/恐怖片的元素加入科幻度,幾特別
科幻的「必睇」神作我推薦「玲音」。呢套野居然有個粵語版。
回復 fionyuki ##15 的帖子

"BLAME"電影版又真係幾似西部牛仔片/獨行俠,不過為咗精要啲,所以只講電基漁師同安全警衛(起碼仲有西波同沙娜婀),如果睇咗漫畫就明白“霧亥”究竟為乜嘢不斷向上探索。
“生化者危機”我都覺得好睇,但中段地球改變型態後,連畫風都變埋( 曾經有懷疑過係第二個人代筆)。
“薛多尼亞騎士”我都係响其他網站睇哂結尾,電視動畫已出兩季,音效同畫面做得好好,有時間不妨搵嚟睇(但不要睇劇場版,只係將第一季濃縮咗)。
三不作 發表於 2018-10-9 15:05
回復 fionyuki ##15 的帖子

"BLAME"電影版又真係幾似西部牛仔片/獨行俠,不過為咗精要啲,所以只講電基漁 ...

其實霧亥來來去去都係搵個乜鬼網絡終端遺傳因子的人……但到最後都搵唔到,漫畫到最後都係話佢得到果的DNA?要整返個人出黎咁上下
生化者危機應該係比人腰斬左……好可惜,我勁中意壬二銖,可惜後面失蹤左
薛多尼亞騎士其實都有興趣睇,不過我積住太多野未睇……同埋我近排玩睇粵語版動畫……其實個故事講乜?同佢以前的野有無關係?

剛過了的那季最受注目的就是這套了吧,甜甜的少女漫畫風,病態的內容,全劇幾乎無一個正常人。
女主從外到內,都係另一個我妻由乃
fionyuki 發表於 2018-10-10 01:08
其實霧亥來來去去都係搵個乜鬼網絡終端遺傳因子的人……但到最後都搵唔到,漫畫到最後都係話佢得到果的DN ...

"BLAME"到最後巳暗示咗用“網絡球”製造咗一個無受感染嘅人/少年,而之後外傳亦有提過(無記錯),網絡混沌嘅狀態已經停止,不過霧亥都係周圍追殺啲硅素生物。
“生化者危機”無腰斬過,只係庚造一由大陸繫留索軌道電梯衝回地球時,地球巳由圆型變成長條形,而且時空上亦産生極大嘅差距,因此故事只係講庚造一同DRF嘅戰鬥,所以無壬二珠出場。
“薜多尼亞騎士”同佢之前作品無乜關聯,有嘅都係响某幾個情節出現嘅名字:重力子射出裝置、奇居子、泡衣生成同海勒斯粒子(後两個在“人形之國”中出現)。
故事內容大致係講地球因為受奇居子襲擊/感染而不能住人,所以啲人分好多艘大空船逃亡出太空尋找能夠住人嘅地方,而又因為奇居子嘅追趕,只剩低薜多尼亞呢艘播種船無受感染。曾經有人認為故事中嘅“繼衛”同“衛人”設計上好有遺和感,作者解釋咗設計時,係用幾副唔同嘅動畫機械人模型左切右碰整出嚟,而動畫亦只作出少量修改,令到較為合理化。
三不作 發表於 2018-10-11 10:34
"BLAME"到最後巳暗示咗用“網絡球”製造咗一個無受感染嘅人/少年,而之後外傳亦有提過(無記錯),網絡混沌 ...

好多謝你詳細解釋。Blame咁難明,你都可以理解得咁清楚,勁……套野太耐,我係佢出個時追,後來屋企無位就放左,所以的細節我都唔係好記得啦。
外傳指既係邊套?我居然完全無印象。
生化者危機腰斬指既係尾段,你唔覺佢完得好突然?好多野都無交待清楚……比起開頭咁嚴謹宏大的世界觀設定,完全兩樣野……
其實薜多尼亞騎士以我所知作者都係腰斬左。睇過本雜誌講話佢個女唔中意睇wor……總之佢就咁講啦……
動畫版其實殺戮都市都唔錯。

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-24 05:11