[曼谷] 曼谷的士司機認真好抵讚!

除左遊客區停低部車,釣水魚果d之外
泰國的士司機多數肯睇錶收費
但我盡量都係搭bts
費時遇到黑的,影響心情
百年一遇。師兄太好運了。

琴晚去cowboy酒吧街,玩到凌晨兩點幾,返酒店又系,的士都開2-300b,唔肯打表!後來揾架摩托車的,講好100b返酒店,到了話too far想要200b,我比多20b直接走人!
貓兄真係好好運
Kimchen 發表於 2018-9-21 11:24
除左帶女返酒店9硬上頸果陣,其餘時間都係乘搭公共交通工具…
你就知啲的士佬仲西過香港啦😂

我第二日開始已去學下點坐BLT,費時搭的士亂開價貴又塞車,除帶女返酒店除外!
sexslacker 發表於 2018-9-21 22:33
我覺得你今次好運ONLY,BKK 的士佬好壞參半世界聞名

甘又系,相對越南的士司機,多數肯打表收錢!BKK好多的士佬亂開價唔肯打表!冇警察放蛇捉佢架?!
skcat 發表於 2018-9-22 21:42
甘又系,相對越南的士司機,多數肯打表收錢!BKK好多的士佬亂開價唔肯打表!冇警察放蛇捉佢架?!

有APP 就用APP CALL 車啦,短途坐BTS MRT 又快又平最重要係吾洗塞。
其實BKK 的士佬以前都係貪一兩百THB 揾餐飯,但愈泥愈多大陸客同泡菜佬又變返好耐之前咁狼死,成日聽到開一千THB 出市區,比貴D 坐UBER GRAB 好過
sexslacker 發表於 2018-9-22 22:00
有APP 就用APP CALL 車啦,短途坐BTS MRT 又快又平最重要係吾洗塞。
其實BKK 的士佬以前都係貪一兩百THB  ...

系呀!剛到時,系舊機場接左架的士,上車比地址佢講,即舉牌話要收900b,個牌整到餐牌甘,傻架!
即落士去旁邊,找到的士站,有櫃台服務員比張紙,有司機資料及投訴電話,結果坐到酒店200b左右(計埋行高速路費)。
skcat 發表於 2018-9-22 14:54
琴晚去cowboy酒吧街,玩到凌晨兩點幾,返酒店又系,的士都開2-300b,唔肯打表!後來揾架摩托車的,講好100b返酒店,到了話too far想要200b,我比多20b直接走人!

你行出一條行車線,
截d行緊嘅的士,
上車即問"搓meter"
去就去,唔肯即落車
大部入都去,萬試萬寧
skcat 發表於 2018-9-22 22:06
系呀!剛到時,系舊機場接左架的士,上車比地址佢講,即舉牌話要收900b,個牌整到餐牌甘,傻架!
即落士去 ...

5 6 年前,係新機場出市區都係一口價400。

近依一兩年都係公價500,900 佢做你一轉可以CALL IT A DAY。
你做得ARM 即走。
howardeva 發表於 2018-9-22 01:06
百年一遇。師兄太好運了。

係架!我日頭去左拜大皇宮既佛寺,中午去左拜四面佛,有佛興我同在,所以我手機可以失而覆得!所以我臨走果日中午又去拜四面佛啦!有神心虔誠自然有神明保護您!
fuck_tak 發表於 2018-9-22 15:41
貓兄真係好好運

係架~真係好好運!今次原來諗住部手機實無梗,試下叫前台職員幫下手咁,估唔到又遇到好心司機車不拾遺!佢過黎我都有好好多謝佢同自願醒路費加貼士比佢!
sexslacker 發表於 2018-9-22 22:00
其實BKK 的士佬以前都係貪一兩百THB  ...

我係越南就係啦,一直用grab bike打摩的,又平又快又唔怕塞車又唔怕兜路!
係泰國唔多見有grab,反而見一陣摩的係著燈色外套, 唔見有logo, 有見momo附近
有站有人排隊坐魔的, 所以今日去泰國主要坐BLT多,尾程係cowboy街坐地鐵去轉機場
大把去廊曼機場,坐飛機返港!
所以大陸客同泡菜佬做壞晒市,搞到大家搭的士咁貴,真係累街坊呀!!!
roadpeople 發表於 2018-9-22 22:43
你行出一條行車線,
截d行緊嘅的士,
上車即問"搓meter"

R師兄講得好啱,旅游區唔好揀停正路邊既的士,可以係想獅子開大口劏客!
行出少少截的士指住咪表已OK,佢開咪表先坐,唔開即落車轉第二架!就係咁簡單!
sexslacker 發表於 2018-9-22 22:46
5 6 年前,係新機場出市區都係一口價400。

近依一兩年都係公價500,900 佢做你一轉可以CALL IT A DAY。

所以話坐凌晨機係平,但打的出去幾貴下!
好似我舊機場去程就200b左右, 返程我係夜晚十點機,我就去左cowboy街巡完街
,去坐MTR去chxxx park站((35b),轉坐A1機場巴士, 車錢先30b又平又快!
skcat 發表於 2018-9-23 14:56
我係越南就係啦,一直用grab bike打摩的,又平又快又唔怕塞車又唔怕兜路!
係泰國唔多見有grab,反而見一陣 ...

越南D 囡囡其實好靚,個樣仲近華人樣,但係交通吾方便同埋無咩其他野玩,師兄可能有門路係個邊有好路數,我依D 要揾藉口先出到門只可以用DUP骨食野為名去BKK 渣幾日。

魔的師兄你指電單車?係好快我我吾敢坐,好鬼驚坐坐下個手提掉左就大檸樂
skcat 發表於 2018-9-23 15:09
所以話坐凌晨機係平,但打的出去幾貴下!
好似我舊機場去程就200b左右, 返程我係夜晚十點機,我就去左cowb ...

其實比佢屈一兩百THB 真係無所唯都係4 5 十蚊港銀。

但個感覺好差,講真食碟野吾好食吾食都可以二三百THB,但班的士佬屈人個感覺壞MOOD,早兩個月過去,有個伯伯好好人打METER 仲要幫手拎行李都無問TIPS, 最後咪一張500免抄,價一樣但大家開心,1000出市區個D 吾係TIPS 係屈錢,過去BKK 都係尋開心上左黑的又話無得CHANGE 又E 又路壞大佬個MOOD 細佬都無運行,全世界黑的請食屎
sexslacker 發表於 2018-9-23 18:31
越南D 囡囡其實好靚,個樣仲近華人樣,但係交通吾方便同埋無咩其他野玩,師兄可能有門路係個邊有好路數, ...

越南妹感覺似北妹,但只識越語溝通唔去,所以去hcm市五郡玩,多女識華語或英語溝通到,甘先好玩!
曼谷夜游區d女英語程度較好,易溝通冇障礙,香港人大多識英語,所以去東南亞旅行,首選去泰國多!
越南都有好多按摩,平價正又多選擇。
我中意探險又要平令正CP值高,坐grab bike幾安全,司機成日載客經驗豐富冇有怕,坐車就唔好玩手機了,安全第一!
skcat 發表於 2018-9-23 22:05
越南妹感覺似北妹,但只識越語溝通唔去,所以去hcm市五郡玩,多女識華語或英語溝通到,甘先好玩!
曼谷夜 ...

GRAB BIKE 我又未試過下次去試下,我舊時去HCM 出TRIP 吾敢玩因為一個人第一次去,怕黃左比同事知,但係D男人美容店我記得D 囡勁正有當年CP 級數,但因為言語不通無玩到,反而係酒店食左個住客哈哈。

BKK 好在又快又可以自己坐車來回,不過就係依十年BTS 發達左,加埋MRT 爆多人去搞到我最愛泰國浴一係加到天偠一係比局住去日式輪紅牌。。。。
sexslacker 發表於 2018-9-23 18:36
其實比佢屈一兩百THB 真係無所唯都係4 5 十蚊港銀。

但個感覺好差,講真食碟野吾好食吾食都可以二三百TH ...

講得好啱!比多d冇所謂!但黑的擺明老屈老奉甘,我唔想助長歪風!齊齊支持打表好的士司機!罷坐亂開價黑的!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-26 18:03