[新聞時事] 【施政報告】政府全面禁止入口銷售電子煙

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

電子煙可以吸, 只係不可以賣,
傳統煙可以吸, 又可以賣,
咩玩法呢?

特首林鄭月娥今日宣讀任內第二份施政報告,一開場不久,即宣佈會全面禁止電子煙。政府消息人士指出,這些煙草產品與傳統香煙一樣會危害健康及製造二手煙,過去數月「社會聲音好強」,反映業界和市民認為只規管未必足夠,因此以保障市民健康為首要考慮,傾向全面禁止新式煙草產品,包括加熱煙的加熱器、煙彈、內置煙油或可更換替芯的電子煙等。至於港人從外地帶回自用電子煙是否「一刀切」則要再討論,消息人士指,為避免混亂及造成漏洞,較傾向全禁。

政府消息人士指,目前已有明確修例方向,原則希望盡量涵蓋現有或將來有機會研發出的新式煙草產品,修例方案會有定義。政府另會適時研究加煙稅及擴大巴士站禁煙區等減低吸煙率的措施。

醫學界歡迎建議

香港醫學會副會長林哲玄對建議表示歡迎,「如果只係用我有自由去吸食這種新產品,所以要畀(賣)只係藉口」。他指美國容許成年人講買電子煙,結果是因為產品的顏色設計多樣化,味道吸引,連年青人及學生也被吸引,「美國依家已經失守,20%中學生正係食緊電子煙,呢個係好得人驚、好嚴重嘅社會問題」。他認為現時全面禁對教育、對青少年保障有幫助,但現時全港有60萬煙民,「無可能一夜間唔畀賣」;香港吸煙率由30%跌至9%,用了30年的時間,要立刻變成零吸煙率無可能,但前題為不應讓新型尼古丁產品進入市場。

去年有加熱煙民在網上開設「要求加熱煙合法化」的社交媒體專頁,並收集逾萬人聯署簽名支持行動,專頁召集人之一盧先生對於政府突然建議全面禁止電子煙表示憤怒不滿,「好多人第一個反應係覺得政府痴線」。
煙民表憤怒:一定會反抗到底

他認為,政府沒有理會社會用家真正意見,亦沒有考慮科學實證以及全禁帶來的種種社會問題,包括逼使煙民繼續吸傳統煙,眾多轉用新產品的人士亦會幫襯私煙。他強調從來只有少數極端激進的人不同意理性規管,港人其實是支持規管而非全禁。對於政府全禁的做法,他們一定會反抗到底,「反抗唔係為自己,係為全香港人」,組織正商討如何透過行動,將不滿向政府反映。

政府對電子煙立場反覆,食物及衞生局今年6月提出規管電子煙及加熱煙等新式煙草產品,但未明言禁止,惹來醫學界等反對,促政府全禁。今早公佈的施政報告一錘定音,政府將於今個立法年度內提交修例建議,擬禁止入口、製造、銷售、分發及宣傳新式煙草產品。惟建議修例方案並無禁止吸食電子煙,即將來立法後,在非禁煙區內吸食電子煙「存貨」並不違法。
是....非常贊同..

來來去去, 個餅唔會大, 都唔會縮水
就只係當官果批, 個腦就與時縮水

多種電子煙, 就好似搞膠鐵咁, 唔會多咗客嫁, 只係分流作用.
膠官唔花果千億, 年年唔輸果十億八億, 批人頂多又唔係去返羅湖過關
回覆 讚好 不讚 使用道具

改名叫煙霧產生器咪得囉

有d煙民話電子煙害處多唔多過傳統煙就唔知, 但勝在噴出的二手煙極少, 起碼冇咁乞人憎, 身邊人亦好受d, 如果禁賣或者禁吸, 咪吸返傳統煙囉.

利申: 我不是煙民

kinsoncc 發表於 2018-10-10 15:42
有d煙民話電子煙害處多唔多過傳統煙就唔知, 但勝在噴出的二手煙極少, 起碼冇咁乞人憎, 身邊人亦好受d, 如果禁賣或者禁吸, 咪吸返傳統煙囉.

利申: 我不是煙民

利申, 我係煙民
早前先花果一千幾佰, 入咗手一套電子煙
選咗零尼古丁煙油,  好處係.... 得生果味,
食完唔會成身煙味...
入手都係一個月到

op1b 發表於 2018-10-10 15:54
利申, 我係煙民

我有d朋友同鄰居都玩緊, 冇詳細問佢地, 不過的確係少左好多二手煙.

kinsoncc 發表於 2018-10-10 15:59
我有d朋友同鄰居都玩緊, 冇詳細問佢地, 不過的確係少左好多二手煙.

唔食煙依然唔食
食開煙依然會食
分別只係唔比用電,
迫人用返火機

op1b 發表於 2018-10-10 16:18
唔食煙依然唔食
食開煙依然會食
分別只係唔比用電,

即係呢個心態囉 ===> 如果禁賣或者禁吸, 咪吸返傳統煙囉.

電子唔得,實物可以

政府全面禁止入口銷售電子煙

二手煙的多與少不在考慮之列
重要是必須維護傳統煙商利益

回復 古不怪 ##11 的帖子

維護傳統煙商利益, 係红雙喜定萬宝路?

artlo 發表於 2018-10-11 11:56
回復 古不怪 ##11 的帖子

維護傳統煙商利益, 係红雙喜定萬宝路?

傳統煙商
老香港冇人唔知
當年震鷹哥俾佢砌完仍需「敬」他三分

kinsoncc 發表於 2018-10-10 16:20
即係呢個心態囉 ===> 如果禁賣或者禁吸, 咪吸返傳統煙囉.

傳統煙... 全柒上京面聖, 又唔係要食.... 二手
電子煙可以禁, 主子識諗咩... 都唔會用

op1b 發表於 2018-10-10 15:54
利申, 我係煙民

買電子煙政府有無抽稅?
如果無,仆街港共政權可能因無油水而禁。你要禁,實有人走私入來的。

巨大狗大 發表於 2018-10-11 17:07
買電子煙政府有無抽稅?
如果無,仆街港共政權可能因無油水而禁。你要禁,實有人走私入來的。

我對禁唔禁電子煙無咩所謂
原因係.... 食唔慣
係就係無煙味, 但係質感完全唔同.

如果佢早少少禁更加好...  輸少成千銀

op1b 發表於 2018-10-11 17:33
我對禁唔禁電子煙無咩所謂
原因係.... 食唔慣
係就係無煙味, 但係質感完全唔同.

跟本5係果樣野冇得代替

等於雪+同煙咁, 中2雪+5會食煙, 中2煙5會食雪+

電子煙直頭係香精蒸發器, 吸香精唔係吸煙

kingkong_hk 發表於 2018-10-11 18:18
跟本5係果樣野冇得代替

等於雪+同煙咁, 中2雪+5會食煙, 中2煙5會食雪+

之前只係好奇... 先買
買咗唔慣都焗用...
原因係入咗成打電子火咀,
夠用成半年
唉....

op1b 發表於 2018-10-11 18:24
之前只係好奇... 先買
買咗唔慣都焗用...
原因係入咗成打電子火咀,

ED野冇姦管刀唔知係咩野香精, 咩野成份, 斷估唔會提子汁啦

壯士斷秘好過

應該🈲️所以煙,酒,電子產品遊戲!
D年青人已經失控!上囇腦!中囇毒!