《比悲傷更悲傷的故事》悠閒吹水,你身邊的故事

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

《比悲傷更悲傷的故事》

從前有兩公婆,老公叫阿鍾,老婆叫阿香
阿鍾一直都無將阿香放係心上…
因為阿香當時好老土,又唔識打扮,淨係識曬咸魚…
直到有一次,阿鍾同阿英打交打輸左…
賠錢之餘,仲要協議借出阿香俾阿英做妾…

殊不知,阿英竟然對阿香幾好,幫阿香打扮,教佢讀書寫字,仲叫唔好曬咸魚,嘗試學做生意,做貿易…

多年黎阿香係阿英嘅教導同協助下,成為一名國際知名嘅大企業家…
與此同時,其實阿香一直都無忘記到佢嘅夫君阿鍾…
每當阿鍾出現問題,或者屋企有困難
阿香都會偷偷咁送錢返去俾夫君屋企幫忙…

直到租約期滿…阿香諗住終於可以同自己血濃於水嘅丈夫重逢嘅時候,惡夢就開始…

原來阿鍾一直都好介意阿香借出去俾阿英用左咁多年,而同時間阿鍾嘅自尊心,令到佢接受唔到自己多年黎俾阿香嘅接濟…

阿鍾開始對阿香進行「報復」…

每一日都會用唔同理由,安排自己1 . 50親戚鄉里去阿香嘅屋企「落地生根」
搶曬阿香屋企啲房,連阿香嘅仔女都無房瞓

霸埋阿香嘅家庭教師,唔俾阿香同佢嘅仔女,講自己嘅語言…

就連家庭醫生診所,都迫滿曬阿鍾嘅親戚鄉里,阿香嘅仔女病左,都得唔到應有嘅治療

周邊嘅士多,亦因爲大量嘅鍾氏親戚到訪,搶購物資,而令到物價嚴重上升

當然以上所有野,係由阿香嘅仔女埋單…

面對阿鍾嘅「報復」,阿香起初都以包容嘅心去對待自己嘅丈夫…

但當阿鍾一次又一次咁傷害阿香,阿香嘅仔女已經睇唔過眼,要反抗…

結果阿鍾買通左阿香屋企裡面嘅「叔父」
一次又一次咁鎮壓,出賣阿香…
兼而有之,周圍唱阿香係淫婦,不念祖宗,一心想勾佬,黎對抗「待佢如寶」嘅丈夫…

今日阿香嘅叔父,決定將屋企後面嘅池塘,填平黎起更多嘅房,來滿足阿鍾嘅鄉親…
造價係阿香嘅仔女幾代人積蓄嘅一半

故事結局未有…但我睇TVB大

我推測結局係:
起樓同建材,會係阿鍾嘅親信提供,質量會差過國際標準,價錢會高於國際標準…從中謀取暴利…
若干年後,阿香會因為某一次外來,或者人為嘅金融衝擊,陷入絕境,阿香因爲花光自己仔女嘅儲備,無力回天,而阿鍾正正可以用當年巧取豪奪返黎嘅錢,黎救濟阿香…

然後好大聲同阿香講:「沒有我,妳甚麼都不是,記住!」

最後阿鍾嘅親友會係填平池塘嘅地方上面BBQ
然後阿鍾好深情咁問阿香:

「煮個方便麵你吃,好嗎」
最後原來個麵係有毒,阿香死係阿鍾嘅懷抱裏面…

我覺得個故事真係好悲傷…你覺得呢??

回帖獎勵 +100 元錢

一belt一road就係阿鍾自己"帶"私貨野來同你鋪"路"咁解...
回覆 讚好 不讚 使用道具

個個都知, 但無能為力.....
除非阿鍾"XX"......<<<好似已過世既阿蘇哥~

00丐丸00 發表於 2018-10-13 11:58
個個都知, 但無能為力.....
除非阿鍾"XX"......

阿蘇哥🤣但最起碼阿蘇哥對探索宇宙都有貢獻先

咁我讃成填海,不過唔係用咁多錢喺海中心咁填,如果喺大嶼山北,由機場附近填到去青馬大橋收費站咪仲多D地?

香港地小人多 填海覓地遲早嘅事

咁我讃成填