[新聞時事] 明日大嶼禍延後代 市民攜子女遊行轟港府離譜

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

【on.cc東網專訊】施政報告提出「明日大嶼」計劃激起反對聲音,團體下午發起反對東大嶼填海人工島遊行。有參與的市民批評施政報告內容「超級空泛」,直斥明日大嶼計劃是「燒錢」,內容和金額都未有諮詢市民,未思考清楚計劃就急就章推出,高呼「倒錢落海,禍延後代」、「若要環境好,不要人工島」。

市民蔡女士帶同孩子遊行,批評政府一意孤行以過千億興建人工島,未有以有效方法覓地,指大量棕地可用法例收回,但卻未有實行。她指,港府推行該計劃未有尊重港人,即使多名專家指會影響生態,但都未獲理會,質疑政府急於建島可能與地產商合作有關,「我哋鍾意香港,係我哋屋企,依家就用咗未來嘅儲備,對未來一代唔公平」。同行的李小朋友認為,政府「求求其其」就填海霸地變成自己屋企,對生態並不公平。

徐太帶同兩名小朋友遊行,直斥填海計劃離譜,難以接受盡用儲備建地起樓,認為很多土地都未有善用就貿然填海,做法不負責任。市民劉小姐指填海計劃未有周詳考慮,不尊重市民,「美其名用幾千億為咗市民,但忽視民生同其他方面」,她指填海之外,港府亦未有考慮改善人口政策,難以說服市民。

登錄/註冊後可看大圖

https://s.yimg.com/ny/api/res/1. ... b4233edfe401a3d293b

官迫民反, 你支烟之流又準備有工開喇.

方向都插

唔知生到同無錢兩大媒傳又點定位呢 ?
回覆 讚好 不讚 使用道具

強烈反對人工島

今日香港什么有人不反对嗎?反对已成吃飯的事了。

cltao 發表於 2018-10-14 21:57

你應該說世界的政府政策有哪國人民都不反對

基本各個世界都有人不滿當地政府

今次幾千人遊行算少啦

大部分係唔滿意受惠唔到佢地而反

政府撥咁多資源去填海太誇張了

用其中1000億已經可以造福現時比較需要的地方

大嶼山填完現時GE年輕人都已經3、4十了...

有師兄話: 今日香港什么有人不反对嗎?

今時今日, 香港人反對政府, 就一定有人出嚟質疑反對政府, 質疑人反對, 唔知算唔算 "今日香港什么有人不反对嗎?"

有師兄話: 反对已成吃飯的事了。

今時今日, 唔通反反對已成"搵到飯吃的事"?

質疑有人凡事反對,  唔知佢自己會唔會質疑自己逄反對必反對呢?

我真係五明反對既人為乜....
除非佢地係新界原居民, 業主, 同收租佬....

我唔反對

填海完d地可以賣錢

照而家地價計算

估計賣到40萬億以上

cltao 發表於 2018-10-14 21:57

公平少少....  要吊, 就吊齊數

1. ) 今日香港什么有人不反对嗎?反对已成吃飯的事了。
2. ) 今日香港什么有人係諗唔係都講支持嗎?支持已成吃飯的事了。
3. ) 今日香港什么有人都不好說嗎?不好說已成吃飯的事了。
4. ) 今日香港什么有人沒意見嗎?沒意見已成吃飯的事了。

來來去去, 香港人香港事, 唔係支持, 就係反對, 再唔係沒意見... 頂多就多個選項... 不好說

補充內容 (2018-10-15 10:53):
但結又會係少數服從多數呀, 定係多數服從少數呢 ? 不好說

太安樓肥貓 發表於 2018-10-15 16:53
I think the reclamation plan is not big enough.  Using more than one trillion to fill up the entire  ...

5得

有海港保護法唔田得圍港, 要C法67