[無恥政府] 連新界佬都起勢X撚柒林鄭賊婆~香港冇地咩?要填海倒撚晒庫房D錢~咁撚折墮?正刁婦~我第一次認同呢個趕住賣祠堂嘅侯志強嘅說話~

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

特首林鄭月娥於《施政報告》提出的「明日大嶼」1,700公頃填海計劃,有傳需要耗資至少4,000至5,000億元,被市民質疑何不先向棕地農地「埋手」。上水鄉事委員會主席侯志強接受《壹週刊》訪問時直言,徵收幾千公頃新界土地只需1,000至2,000億元,揚言「唔難呀」。他舉例指,與深圳一河之隔的河套區已有逾2,000公頃土地,但現時列為保育區,質疑「唔通呢啲地就要做深圳後花園咩?可唔可以改吓規劃呢?」

侯志強認為,考慮到房屋供應的迫切性,向陸地發展會較易處理,效率也較高,否則到工程結束後已換過幾屆特首,「有功都唔知邊個領」。他指徵收新界北的土地較為理想,雖然會涉及是是非非,但認為這是無可避免,反問「今日嘅香港點會冇聲音?自己屋企都有好多家庭糾紛啦」。

對於政府提出的「明日大嶼」,他直指那是長遠規劃,「但只係好長遠,起碼要20年,我都唔知有冇命等到嗰時20年後」;又質疑勞動力可能不足以應付,如沒有輸入勞工的政策配合,政府會舉步維艱。他認為,香港目前仍有約七成土地未使用,但保育不等於要完全拒絕發展,考慮興建低密度住宅亦可,最後他又不忘提醒政府要善用土地。
侯生唔好阻上面幾萬億生意! 買去填海尐沙分分鐘貴過金沙!
回覆 讚好 不讚 使用道具

新界佬就梗係想政府同佢買地啦, 霸霸埋埋咁多地等政府收, 冇本生利!

回復 獅子山上村 ##2 的帖子

绝對赞同師兄說法, 南沙同一带一路用剩咁多廢料, 俾香港用尼废物利用之餘, 又可以從中渔利, 唔通再起第二條膠鉄咩, 班土豪發窮惡, 為个人利益吊高西環妹仔, 吊得好, 繼續吊啦.

林正得罪晒d大地主下硬台

有地唔用走去填

新界佬都係睇眼前利益,特衰正苦倒錢落海都唔益佢地,梗係呱呱嘈

我就情願益啲新界佬,一次過送瘟神~

同敗家萬億人工島比較,傷害性少好多~

歷史原因
本身好多地方只係以前土匪小偷多,
自我防守意識先指返黎,
再講成萬億....  太吸引啦...

無賴階級專政 發表於 2018-10-18 09:32
我就情願益啲新界佬,一次過送瘟神~

同敗家萬億人工島比較,傷害性少好多~

如果仲記得江湖飯局, 不難想到點解會有新界佬出來插777, 當然加埋班新界佬自身利益啦, 有d自以為對香港仲好有影響力的人, 反而咁多日都唔見佢有野發表.

回復 無賴階級專政 ##1 的帖子

買地發展至少我都知益了的新界佬,但倒錢落海益了乜誰?香港人心裡知賊婆發老姣學小甜甜拿庫房D錢貼大陸狗,佢條佬有膠都唔比佢用.

a.leung 發表於 2018-10-18 11:13

買地發展至少我都知益了的新界佬,但倒錢落海益了乜誰?香港人心裡知賊婆發老姣學小甜甜拿庫房D錢貼大陸狗,佢條佬有膠都唔比佢用.

話唔定777乘機凶下班新界佬, 第時收地班新界佬就唔敢吊高來賣.

回復 kinsoncc ##12 的帖子

西環妹仔斗令打过炮, 淪冚咁多年, 班土豪都冇也着數, 今时今日西環妹仔重倒佢地米, 該吊.

artlo 發表於 2018-10-18 12:20

西環妹仔斗令打过炮, 淪冚咁多年, 班土豪都冇也着數, 今时今日西環妹仔重倒佢地米, 該吊.

當日做發展局局長果陣, 班新界佬已經唔妥佢啦, 上年特首選舉, 呢條侯志強咪曾經發過牢騷, 話大主席叫佢支持邊個就支持邊個咩? 仲有呀, 點解唔見最鍾意fb發表意見果條廢老呢? 因為講支持, 等如幫777抬橋, 講反對, 等如倒阿爺米, 咪唯有旨意呢d頭大無腦出來插777囉.

未必係林正意思, 佢都唔係話事人

PKIP11 發表於 2018-10-18 14:37

最奇怪就係呢輪最鍾意fb發表意見果條廢老冇表態

PKIP11 發表於 2018-10-18 14:37

係 呀,但係執行嗰個都有罪的。

當年東條英機嗰啲部下要受審,希特拉嗰啲都要。

kinsoncc 發表於 2018-10-18 14:43
最奇怪就係呢輪最鍾意fb發表意見果條廢老冇表態

國家任務,前凸狗唔可以反對,但係endorse埋一份,又益咗妹仔,已經比佢搶咗個位,條氣日日chok住。

artlo 發表於 2018-10-18 12:20

如果以投資者嘅角度嚟講,呢個趕住賣祠堂嘅侯志強冇乜錯,係食相太差姐~

a.leung 發表於 2018-10-18 11:13

新界佬係香港原居民,又係有合法業權,我就情願益佢哋,都好過比北方共匪,佢哋有囉曬啲錢去非洲養黑鬼,何必呢?