[新聞時事] 【高鐵通車】直達上海虹橋班次下月11日起暫停

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

想買張直通車票都買唔到, 果然真係一票難求!

廣深港高鐵香港段自上月23日通車,每日都有往來香港西九龍至上海虹橋的班次。今日傍晚突傳出消息,指11月11日起往來上海虹橋的車次G99及G100的車票預售服務暫停,意味唯一一對往來上海虹橋的直達列車,暫時無法提供服務。《蘋果》致電客務熱綫查詢,職員表示暫未知相關班次何時恢復。

《蘋果》以顧客身份致電客務熱綫查詢,職員稱由11月11日當日起,西九往上海虹橋的高鐵班次將會暫停,可能是由於車務調動,暫時不知何時恢復。職員表示,旅客如必須乘搭高鐵出發到上海虹橋,可先乘搭到內地再轉車。至於轉車詳情,職員就指不太清楚,着顧客到西九站內的中國鐵路櫃位查詢內地段購票詳情。

職員又表示,預售記錄只能看到1個月內的資料,故目前只知道11月11日至15日,都沒有西九至上海虹橋的班次,其後的日子就要稍後再查詢。

高鐵網頁於下午5時多發出告示,指「收到中國鐵路廣州局通知,受鐵路施工工程影響,由2018年11月11日起,往來香港西九龍及上海虹橋的車次G99及G100 的行車時間表或會有所調整,於上述時間開出的該列車的車票預售服務將暫停,直至另行通知。」乘客可致電客務熱綫21200888查詢。

死得啦.... 國家都唔支持條鐵...

比著以前港英政府一定唔會咁做...
一定向直通巴, 長逃車動車飛機開刀...

回覆 讚好 不讚 使用道具

反正港燦都係去深圳廣州為主之嘛, 真係旨意d傻仔去上海唔坐飛機坐膠鐵咩? 比你玩左半個月直通仲唔夠? 屎忽痕果批玩過就應該無憾架啦!

嗱... 要活化條鐵.  先取消香港至上海飛機班次....

到時, 咪一票難求囉

kinsoncc 發表於 2018-10-18 10:57
反正港燦都係去深圳廣州為主之嘛, 真係旨意d傻仔去上海唔坐飛機坐膠鐵咩? 比你玩左半個月直通仲唔夠? 屎忽痕果批玩過就應該無憾架啦!

停香港至上海飛機十年啦...
改變人流,
一定有得做....
固定咗習性之後先開放空中路線
一定回到本

op1b 發表於 2018-10-18 11:00
嗱... 要活化條鐵.  先取消香港至上海飛機班次....

到時, 咪一票難求囉

呢個係唯一辦法

op1b 發表於 2018-10-18 11:03
停香港至上海飛機十年啦...
改變人流,
一定有得做....

之前已經有報導, 深圳北站出發的北京上海車票平過西九站出發, 即係香港段所賺的車費只係賺返自己香港人買貴了的, 真係坐膠鐵上慣大陸果班, 有晒apps買大陸車票, 點會做傻仔買西九直通車的貴票?

回復 kinsoncc ##1 的帖子

有條香港大叔接受訪問时話, 膠铁方便港燦上去包二奶, 唔駛去到上海卦.

artlo 發表於 2018-10-18 11:59
回復 kinsoncc ##1 的帖子

有條香港大叔接受訪問时話, 膠铁方便港燦上去包二奶, 唔駛去到上海卦.

佢真係冇講錯喎, d站開埋d窮鄉僻壤, 最適合養小三, 或者我之前所講, 開發新東莞, 帶動經濟之餘, 又可以造福港人.

kinsoncc 發表於 2018-10-18 11:31
之前已經有報導, 深圳北站出發的北京上海車票平過西九站出發, 即係香港段所賺的車費只係賺返自己香港人買 ...

改變習性咪得囉....
但煩唔係深圳上車, 改貴少少香港上車
可以免稅三公斤配方奶粉...

kinsoncc 發表於 2018-10-18 11:21
呢個係唯一辦法

無客就要諗辦法嫁啦....
港英政府同今日政府處事手法唔同....
結局都有所不同...
地鐵服務今日沒有不成, 但係"官商勾結"單車呢 ???

又少一條直達車

回復 kinsoncc ##9 的帖子

相信要等小瓶翻生, 奇蹟或可再现.

artlo 發表於 2018-10-18 12:28
回復 kinsoncc ##9 的帖子

相信要等小瓶翻生, 奇蹟或可再现.

咁就疊埋心水準備挖庫房d錢出來補貼啦

琴晚去玩高鐵, 由頭到尾行晒8卡, 唔計頭尾1等位, 3卡2等位爆, 2卡2等位冇人, 1卡7成人

回復 kinsoncc ##14 的帖子

庫房d錢係香港纳税人既錢 ? 為何唔见班五毛太監發声抗議 ?

回復 kingkong_hk ##15 的帖子

年輕人, 唔計頭尾1等位, 何解 ?

artlo 發表於 2018-10-19 10:38
回復 kingkong_hk ##15 的帖子

年輕人, 唔計頭尾1等位, 何解 ?

1等位得幾10個, 同埋貴, 短程唔化算

等於坐飛機去台灣買頭等同1原理

kingkong_hk 發表於 2018-10-19 10:43
1等位得幾10個, 同埋貴, 短程唔化算

等於坐飛機去台灣買頭等同1原理

我都好奇你想要咩
人流數字都出咗.... 基本上係原子彈打蚊子
係依個情況下, 你又...
想見同一班之入座率高呀
定係想班次加密, 入座率底呢 ?

好快28號條港豬又開通分流啦...
餅就得咁大, 分比邊一家好

op1b 發表於 2018-10-19 10:51
我都好奇你想要咩
人流數字都出咗.... 基本上係原子彈打蚊子
係依個情況下, 你又...

冇野想要

只係曬下玩完高鐵

係5係5得先?