[新聞時事] 陸頌雄撐駐港解放軍清理:養兵千日用在一時譚文豪質疑違駐軍法

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

陸頌雄撐駐港解放軍清理:養兵千日用在一時譚文豪質疑違駐軍法
超強颱風「山竹」襲港近一個月,中聯辦聯同駐港解放軍及中資企業約600多人,昨日到新界清理「山竹」帶來的破壞,引起熱論。公民黨議員譚文豪質疑違反駐軍法,工聯會議員陸頌雄則認為「正常過正常」。
公民黨議員譚文豪隨即於facebook分享相關報道,指《駐軍法》第9條寫明「香港駐軍不干預香港特別行政區的地方事務」,質疑有關行動違反了《駐軍法》,強調「解放軍著住軍服,就是軍官士兵,不是義工……張建宗還要幫口話無問題,那不如你話直接廢除駐軍法」。
支持解放軍救災,有乜問題?
充分證明反對派只是為反而反!又唔見泛民幫手清理?
回復 Sichuanman ##1 的帖子

又唔見泛民幫手清理? Sickoldman吊得好, 建制个班係唔係跛手跛脚兼弱智 ?
回覆 讚好 不讚 使用道具

龍蝦隊青少年軍又唔出嚟?

建制今次又冇錯喎, 反正隻隻牛高馬大, 幫手執下樹枝都好應該, 最好連掃街都交埋比佢地做, 幫庫房慳下錢都好, 遲下又要填海又要補貼膠鐵.

又唔係一場見制show...
同官員夾好, 邊日去....
搵定媒體
約定臨記

去郊野公園清理樹木, 唔係任何人行上去,
話鋸就鋸, 政府公物黎
搞不好, 比差人拉, 吃官司嫁

kinsoncc 發表於 2018-10-18 12:49
建制今次又冇錯喎, 反正隻隻牛高馬大, 幫手執下樹枝都好應該, 最好連掃街都交埋比佢地做, 幫庫房慳下錢都好, 遲下又要填海又要補貼膠鐵.

搞樹木修剪, 要技術嫁...
修剪同破壞, 唔係小市民說了算
唔係邊有樹木博士依一行呀

一個風, 批單夠做幾年呀

心胸狹窄之人,眼裡盡是陰謀。
自己唔做,反而指責其他人做既行為係陰謀,呢D咪叫做人心胸狹窄!
因為唔抵得人地做好事,自己咩都冇做!

指責反對派為反為反呢種陰謀的人原來心胸咁狹窄的!

唔識樹木管理就去搞
同未學過醫去開藥比人食...
好似係出於好心救人係壞咩...
但係唔識死都要扮識... 救人定係殺人呢 ?
無知都係罪黎嫁...
樹木係人都識搞, 搵清潔請散工去鋸得啦...

貼地少少啦... 去問卟管理處
搞一搞最低消費幾多...  最平都要十幾萬個job呀

全靠老解, 來緊星期日苗圃42公里唔洗改路

對上2個星期玩圖騰57公里, 麥徑3,4未開, 改到變左40公里來回針草帽, 冇癮

D樹未倒去斬,又鬧
D樹已倒去斬,又鬧
港府企定定,不都唔做,又鬧

回復 Sichuanman ##1 的帖子

支持解放軍救災,有乜問題?
此人壞腦

Sichuanman 發表於 2018-10-18 16:34
心胸狹窄之人,眼裡盡是陰謀。
自己唔做,反而指責其他人做既行為係陰謀,呢D咪叫做人心胸狹窄!
因為唔抵得人地做好事,自己咩都冇做!

C兄夠膽在黃屍地盤發帖,預左受圍攻,佩服。

回復 kinsoncc ##8 的帖子

師兄, 呢的咪係五毛太監獨特之處, 尤其下面隻大肥9.

用手機回應 bigfatdog #13 的帖子

黃屍狗心胸窄,不俾人入,只可狗入。

回復 Sichuanman ##15 的帖子

Sickoldman你又冇講錯, 四台係公開的, 可惜班五毛太监可以亂吠, 狗up, 尤其是隻大肥狗同一衆太監随意block人, 正中你老哥--不俾人入,只可狗入。哈哈, 所以你娘話生夠义燒好过.

Sichuanman 發表於 2018-10-19 20:16
用手機回應 bigfatdog #13 的帖子

黃屍狗心胸窄,不俾人入,只可狗入。

你而家咪入左黎囉,衰狗

artlo 發表於 2018-10-19 10:52
回復 kinsoncc ##8 的帖子

師兄, 呢的咪係五毛太監獨特之處, 尤其下面隻大肥9.

通常狗同馬騮先會分地盤的

回復 kamtaigan ##12 的帖子

如果解放軍救災, 當然係要支持啦...
災後, 我個小區兩日, 都比倒樹封馬路, 解放軍又幾時救過災
行人路更加係危險中危險,
到今日, 都唔係條條路解封
好多破樹破枝係空中吊吓吊吓都未有足夠人手清理

好啦... 都工人解決曬馬路封死問題之後唔知幾多個星期
去郊野公園山邊人都唔多個玩鋸樹 ???
殺樹定係救樹
破壞環境定係綠化環境

師兄....  唔該好好用吓個腦...啦

op1b 發表於 2018-10-20 08:35
回復 kamtaigan ##12 的帖子

如果解放軍救災, 當然係要支持啦...

你知唔知麥徑上星期先開返?

唔開返好多山賽都玩唔到

你唔玩山緊係話冇人去架