[華南地區] 港珠澳大橋正式開通了!貓仔帶你走遍三地齊齊食好野!

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

今天上午九時正!期待以久耗資接近二千億的世紀偉大工程~港珠澳大橋,
正式開通了!師兄們現在可以暢玩港珠澳無界限了!
香港、澳門同珠海,正式由港珠澳大橋貫通。
工程歷時九年,長五十五公里的大橋終於落成啟用了。

港珠澳大橋是世界上最長的橋及隧道組合,三線雙程行車。
跨境直通巴士,及來往大橋兩端口岸區的穿梭巴士,亦投入服務。

等貓仔為大家走訪三地介紹大家齊齊食好野!
香港:香港口岸位於香港國際機場貨運區旁,
由香港機場過去很快很方便,打的去約五分鐘,
到香港口岸有穿梭巴士二十四小時行駛,
口岸邊境區也是24小時開放,對大家暢遊三地很方便!

到達香港口岸後,可以乘坐來往各口岸的金巴,
穿梭巴士港珠線及港澳線,其票價將訂於日間65港元
、夜間70港元,繁忙時段每5分鐘一班;
非繁忙時段每10至15分鐘一班;
深宵時段每15至30分鐘一班。

大家亦可以選擇乘坐直通巴前往澳門或珠海。
由港澳直通巴士協會營運的港澳1號,
每日各有19班車來往港澳兩地,由觀塘apm商場出發,

平日票價170元,前往澳門金沙、
威尼斯人酒店、巴黎人等,大約110分鐘可到達金沙。

另外,環島中港通早前亦公布直通巴安排,

之後將逐漸開放全港20個上落客點,
其中港澳快線定價為160元,由太子上海街直達澳門銀河酒店,

車程約100分鐘。

至於前往珠海,環島中港通的單程車費介乎120元至130元,

雙程則為220至230元,乘客如從九龍圓方出發,
到珠海口岸只需約75分鐘。

大家可以網上預先購票,又或在出境大堂禁區位置的售票櫃台,
及自動售票機買車票。到達澳門口岸後,
澳門邊檢大樓處亦有兩輛巴士接駁到市區,
分別為前往澳門北區、內港、新馬路、亞馬喇前地的101X線;
以及往東北區、新口岸、氹仔區的102X線。

兩線收費同為澳門幣6元,前者全日營運,
班次由8分鐘至30分鐘不等;
後者為早上7時至晚上11時,班次由12至20分鐘不等。

三地暗黑遊美食推介!

香港:機場附近沒什麼好吃的,最近可以坐東涌線
或機場巴士出荃灣區,荃灣樓鳯集中在南豐廣場附近唐樓,
及楊屋道街市附近唐樓,地址可以在一世一網站查。

站街則集中在川龍街及二坡坊附近唐樓,日頭量較少,
晚上街市店舖收市後就比較多正妹出沒,價格是兩魚半。

川龍街小巴站

楊屋道街市周邊

二坡坊周邊

澳門:黑沙環祐漢街市一帶,國花之樓附近很多站街,
價格是一魚至魚半。葡京賭場附近的財神酒店周邊,
住宅區有質較優站街,開價八魚至一千元港幣。

黑沙環站街性地

葡京財神酒店站街性地

珠海:拱北關閘村內,有G頭在村民巷內,帶路上酒店看妹,
合適才入房開餐,開價兩魚時限半小時。
蓮花路間中有小天使上酒店房服務,開價四魚限時四十五分鐘。

蓮花路近粵海酒店附近,有很多中及日式KTV夜總會,
價格不便宜但妹質較優。酒水預每人約四百元,囡價按質素而定。

拱北水灣頭酒吧街,近蓮花路步行街,很多質較優正妹,開價八魚至千多不等,
上酒店服務。(溫馨提示:在國內嚴打期盡量不要犯險!)

蓮花路步行街春光無邊哦!

站街小天使按摩KTV酒吧各式其色!

港珠澳大橋美照齊欣賞

香港口岸區人工島入口

跨境巴士站景觀

24小時接駁穿梭巴士~金巴

口岸內購票區

海關檢查區

口岸大堂內觀

香港過關E通道區

出境大堂

大堂大門口

大橋美景齊齊看!

金巴穿梭巴士價目表
skcat 發表於 2018-10-24 21:46
今天上午九時正!期待以久耗資接近二千億的世紀偉大工程~港珠澳大橋,
正式開通了!師兄們現在可以暢玩港 ...

Good, Good, Good !!!
回復 skcat ##1 的帖子

多謝貓哥用心發帖
jimmyhot 發表於 2018-10-25 08:40
Good, Good, Good !!!

謝謝JIMMY兄捧場支持!過獎了!
tempo_tempo 發表於 2018-10-25 18:45

多謝貓哥用心發帖

謝謝Temple兄捧場支持!用心發帖分享樂趣嘛!
skcat 發表於 2018-10-25 20:58
謝謝Temple兄捧場支持!用心發帖分享樂趣嘛!

唔好自吹自擂,帶人,你去過?二次創作,總结?你X嘅,關都未過個
chuchucatcat 發表於 2018-10-25 21:06
唔好自吹自擂,帶人,你去過?二次創作,總结?你X嘅,關都未過個

車飛在此!死能笨七伯求其拾張車票當係自己!笑死!哈哈哈!!!
skcat 發表於 2018-10-25 22:16
車飛在此!死能笨七伯求其拾張車票當係自己!笑死!哈哈哈!!!

舟車劳顿,又為國添丁,繁榮娼盛努力過,晒先
不過76老作猫醜醜無恥
Screenshot_2018-10-17-19-27-49-237_com.android.browser.png Screenshot_2018-10-17-20-49-02-383_com.android.browser.png IMG_20181017_193414.jpg
chuchucatcat 發表於 2018-10-25 22:56
舟車劳顿,又為國添丁,繁榮娼盛努力過,晒先
不過76老作猫醜醜無恥

周七七你唔係花甲有五有優惠價買穿梭巴士飛嗎?
點解係成人正價58人仔?
老作死能笨七伯之名你當之無咎呀!!!
skcat 發表於 2018-10-26 01:52
周七七你唔係花甲有五有優惠價買穿梭巴士飛嗎?
點解係成人正價58人仔?
老作死能笨七伯之名你當之無咎呀!!!

我都成日講,明年一月一日,有二千元医療券,用來買偉哥
两元要成年生日後
76老作猫
未有時間去試
好想去見識下
水米粥 發表於 2018-10-27 16:54
未有時間去試
好想去見識下

謝謝水兄捧場支持!
有機場要去見識下呢項花近二千億港元的大工程啦!
出征去澳門同珠海大開屌界玩個痛快嘛!!!
skcat 發表於 2018-10-27 20:35
謝謝水兄捧場支持!
有機場要去見識下呢項花近二千億港元的大工程啦!
出征去澳門同珠海大開屌界玩個痛快嘛!!!

Screenshot_2018-10-17-19-27-49-237_com.android.browser.png Screenshot_2018-10-17-20-49-02-383_com.android.browser.png IMG_20181017_193414.jpg

已經俾版主ban分身,

唔敢問侯人娘親

不斷用分身搞事,自己正身老作

做人做到咁,為咩呢?

全四台師兄都想你走,一

發夢????

作埋的17/9蓮花路一冇水冇电住酒店叫G

你就唔好係度賴死唔走,搞事

已經俾版主ban分身,

唔敢問侯人娘親

不斷用分身搞事,自己正身老作

做人做到咁,為咩呢?

全四台師兄都想你走,一

發夢????

作埋的17/9蓮花路一冇水冇电住酒店叫G

你就唔好係度賴死唔走,搞事

76老作咁多分身
扮下囡
將話人係G當自己係G
唔係夢幻去屌
係俾人夢幻屌
收红包好過出來老作俾人屌
多謝貓哥用心發帖分享資訊

貓哥.,利害.資料齊全、,謝謝你
好想去見識下
lim3bob 發表於 2018-11-2 00:32
多謝貓哥用心發帖分享資訊

謝謝lim3bob兄捧場支持!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-27 10:52