[新聞時事] 預算案「電話簿咁厚」建制派叫屈 倡設替代方案

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

好心你班賣港賊衰左就認啦, 出賣香港人又唔係第一次, 仲要係度兜!

就算而家777話比你地重新投一次票, 只要西環一個電話, 你班賣港賊咪又係跪低!

政府執意下月起將申領長者綜援的門檻由60歲提高至65歲,特首林鄭月娥昨日(10日)更在立法會回應稱是議員去年審批《財政預算案》時批准,惹來跨黨派猛烈批評。當時一眾建制派均有投票贊成預算案撥款,其中民建聯柯創盛在電台節目中反駁預算案「電話簿咁厚」,有多達900多項,當中只有一項提及收緊長者綜援,強調民建聯「由始至終都反對」,斥責林鄭的說法不公道。

同樣有份投票通過預算案的新民黨容海恩辯稱,預算案內還有其他政策措施,政府「唔應該將(支持)財政預算案一籃子去睇」,反問當局有否聆聽福利事務委員會和公聽會上各團體的意見。對於林鄭自稱自己也是年過60仍每日工作十多小時,容海恩認為60歲已算是老人家,一生人勞碌大半世紀,不應期望他們要繼續工作至7、80歲。

她強調,看不到原因令政府不能叫停今次修訂,若政府一意孤行,將會盡力在預算案中為60至64歲的長者爭取更多福利。柯創盛則指政府目前盈餘充足,有能力為長者提供更多福利,即使最終要提高門檻,政府都應提供替代方案給60至64歲的長者。
淫賤聯班建制狗一向都係舉手機器,而家先後悔仲話一向反對,投票比呢班正港豬
回覆 讚好 不讚 使用道具

你信班賣港賊真係後悔? 我就唔信, 比佢地入立法會就係要佢地撐政府, 就算而家比佢地投多一次票, 班賣港賊夠膽投反對咩? 而家出來廢up只係想兜, 扮唔知扮委屈.

回復 kinsoncc ##1 的帖子

比柒婆抽後腳,笑住講你地建制派有投票贊成的啊....哈哈,遟早鬼打鬼隻68狗就乘機整柒婆下台就可坐回凸手個位了...

呢班扑街死全家, 尤其是西環妹仔條慰安婦,連老人家都唔过, 用老公餅既生計尼玩政冶, 祝佢班扑街老豆, 老母活过一百歲.

a.leung 發表於 2019-1-11 12:40

比柒婆抽後腳,笑住講你地建制派有投票贊成的啊....哈哈,遟早鬼打鬼隻68狗就乘機整柒婆下台就可坐回凸手個位了...

留意字眼, 777話你地批准, 即係我而家都係跟你地意思做, 同話你地投贊成我的方案係唔同.

kinsoncc 發表於 2019-1-11 12:35
你信班賣港賊真係後悔? 我就唔信, 比佢地入立法會就係要佢地撐政府, 就算而家比佢地投多一次票, 班賣港賊夠膽投反對咩? 而家出來廢up只係想兜, 扮唔知扮委屈.

立法會選舉時,仲大大聲話監察正苦時,但往往通過法案時永遠投讚成票,冇錯呀,師兄講得啱而家建制和政府互扯貓尾,西環聖旨一落,呢班港奸又必定跪低投贊成票

carhin 發表於 2019-1-11 12:48
立法會選舉時,仲大大聲話監祭時,但往往通過法案時永遠投讚成票,冇錯呀,師兄講得啱而家建制和政府互扯貓尾,西環聖旨一落,呢班港奸又必定跪低投贊成票

立法會已經失去監察政府功能

回復 kinsoncc ##8 的帖子

唔止失去監察政府功能, 重係蛇鼠一窩.

artlo 發表於 2019-1-11 12:44

呢班扑街死全家, 尤其是西環妹仔條慰安婦,連老人家都唔过, 用老公餅既生計尼玩政冶, 祝佢班扑街老豆, 老母活过一百歲.

班賣港賊建制再嘈, 777即刻搵西環打個電話比佢地, 睇下班奴才仲收唔收聲?

kinsoncc 發表於 2019-1-11 12:50
立法會已經失去監察政府功能

絕對係!仲有唔使廿人小貓幾隻都可以開會,班建制狗攞正牌唔使返嚟開會,净係返嚟舉手投票,仲衰過人大

回復 kinsoncc ##10 的帖子

出声个幾件都係做戲, 妖亂港人视線, 西環妹仔又可以摇摇吓條尾同大佬交代.

垃圾即係垃圾

無難度, 就唔比咁多資源
又容許請助理啦....
大懶叫二懶, 二懶叫三懶
最後大又唔睇, 細又唔望, 講個信字 ?

錯就好認

op1b 發表於 2019-1-11 13:26
垃圾即係垃圾

無難度, 就唔比咁多資源

開會文件厚都可以做理由,不過冇所謂啦,投佢地票的不是老人就是智障,呃到佢地班儍hi選民就得啦!

kinsoncc 發表於 2019-1-11 13:37
開會文件厚都可以做理由,不過冇所謂啦,投佢地票的不是老人就是智障,呃到佢地班儍hi選民就得啦!

點止正常文年厚...
佢地人工都一樣厚

打折好唔好...

致謝動議果陣泛民已經要求柵除提高年齡,建制反對。唔好話唔知。

op1b 發表於 2019-1-11 13:40
點止正常文年厚...
佢地人工都一樣厚

如果夾埋出年加人工幾隻字落去,班契弟肯定就算老花都唔會話文件太厚睇唔到!

Monfortino 發表於 2019-1-11 13:50
致謝動議果陣泛民已經要求柵除提高年齡,建制反對。唔好話唔知。

所以同呢兩條賣港賊一齊上電台的鄺俊宇又係on能膠,當場就應該踢爆佢地啦!

kinsoncc 發表於 2019-1-11 13:52
如果夾埋出年加人工幾隻字落去,班契弟肯定就算老花都唔會話文件太厚睇唔到!

佢地都不吃人間煙火
比有接米國單果批生產商見到, 笑九死佢無能

不少米國品牌份要求, 一般叫天書,
厚諗過佢幾倍呀

無知, 好心佢出少句聲啦...

每個月出咁多錢糧
真係唔駛做咩