[桌上電腦] 娛樂煤體機建議

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

代朋友問:
朋友想加部小型電腦(娛樂煤體播放機) , 用來播放電影,現唱會或音樂,

無需打機, 播片暢順就可以

佢要求機體要細部, 方便放在廳電視機旁 ; ie. ITX 底板 . 2TB或以上貯存量

請問各位有甚麼建議

砌部小型電腦 ,還是已有類似播放機
DEL
回覆 讚好 不讚 使用道具

回帖獎勵 +100 元錢

回復 韋家晴 ##1 的帖子

Your friend can find computers that are called HTPC (Home Theater Personal Computer). It is for home entertainment purpose, they are pretty small in size, plenty of USB ports, not expensive usually.

HTPC 已經吾流行 , D 硬件除時會OUT ,

我話買部乜乜盒子已經有晒 , 但佢又吾上網, 又吾打機 , 吾裝APPS 吾睇國產劇

LEE 個朋友真麻煩

由於部安博睇片好慢!
小弟早幾日出左部android 盒子(H96max)用嚟睇電影,主攻marvel系列!
效果唔錯,行4k都掂,睇水行俠有AC3駁光鑯出HIFI一流! 仲簡埋字幕添!
好似返左去以前Laser 年代簡字幕咁呀!不過Laser要買字幕機,用android盒子就唔洗字幕機,一個盒搞掂,玩android 就要裝Kodi,要守集插件先玩到,宜家仲未研究到點睇日本電視台,暫時睇住movie先!

補充內容 (2019-2-5 21:43):
今日都研究成功用android box 睇世界電視台!話就話有3000個電視台!揀都有排揀!

or this one..

回復 黃金發 ##5 的帖子

邊樹有得買

回復 cityplus ##6 的帖子

LEE 部都果D 盒子???

韋家晴 發表於 2019-2-5 18:06
回復 黃金發 ##5 的帖子

邊樹有得買

荃灣綠楊新村附近商場

黃金發 發表於 2019-2-5 10:32
由於部安博睇片好慢!
小弟早幾日出左部android 盒子(H96max)用嚟睇電影,主攻marvel系列!
效果唔錯, ...

請問係唔係開機已經可以睇戲,唔洗再裝APK
同埋多唔多粵語港產片睇。
謝謝

輪友 發表於 2019-2-5 19:03
請問係唔係開機已經可以睇戲,唔洗再裝APK
同埋多唔多粵語港產片睇。
謝謝

首先要有kodi app先,然後裝插件icdrama先睇到!
至於icdrama 本身用網頁都已經睇到!
Icdrama 主要睇小量港產片!香港、日本、韓國、台灣電視劇
Kodi 呢個強大軟件四台唔覺有師兄分享或討論過!
Kodi 可以話係強大無 匹!娛樂無窮軟件!小弟已經玩左幾年!
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

回復 黃金發 ##11 的帖子

Nice suggestions Bro, we can install kodi on any android box or computing device ! I have icdrama installed on all my computers, android boxes and hand held devices in case I get bored. LOL.

回復 黃金發 ##9 的帖子

忘記問 買要幾錢?

咁正我刀考慮吓

韋家晴 發表於 2019-2-5 22:05
回復 黃金發 ##9 的帖子

忘記問 買要幾錢?

有兩隻形號架!
1. 100M 寬頻速度!無光纖版
2.1000M 寬頻速度!有光纖版
我果個係1. 100M無光纖版折實價$550係明顯快過安博2代
1000M光纖版要貴幾百架!我唔記得實價幾多囉!

C兄你依部幾$