[神州街頭小吃] 閒逛深圳小店(二)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

昨天往華強北閒逛,但係中午天氣好熱,就沿振中路行到去四号路,見到間 “北方餃子館”,反正肚餓又熱,而且俾佢門外一幅海報吸引住,就走入去試試。
可能午飯關係,只有兩、三檯食客(不過檯檯都仲飲住啤酒吹緊水),我坐低後就叫嘢食,先叫咗一份“醬骨架”,一根大嘅“酱棒骨”,另外再加一個“小炒牛肉”套餐飯。
“小炒牛肉”套餐飯:落單後即炒牛肉,牛肉幾先嫩,而且加咗辣椒更加惹味,個“龍骨湯”正正常常有味過滾水,不過個碗嘅傳熱能力可以拍得住單層不鏽鋼碗,所以要小心。
“酱棒骨”:炆得唔算太腍,但骨骹位嘅肉同“啫喱膏”都可以食到,而且仲附有飲管可以吸吮筒骨內嘅肥膏。
“醬骨架”:應該都係同“酱棒骨”同煮,所以味道差唔多,不過肉唔算太多,而且係用脊骨 垂直切割,所以骨邊比較鋒利,一試無妨。
食完後成場只有我一個客,店家仍然開住部冷氣(有部分食店唔開冷氣只開大門),今餐埋單¥53,下次可以再試下佢嘅碢物或其他菜式。
稍後仲有晚餐篇 20190518_151650.jpg 20190518_143451.jpg 20190518_143535.jpg 20190518_144011.jpg 20190518_143445.jpg
我喜歡醬骨架~ 多謝分享
回覆 讚好 不讚 使用道具

醬骨架正呀!

多謝師兄分享

好抵播,可以一試

多謝師兄分享

應該好正!