[神州街頭小吃] 閒逛深圳小店(二)晚飯篇

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

同日夜晚走去文錦站果邊果間“ 新疆餐廳亞克西”(內地網叫做“十五年亞克西餐廳”),諗住食佢嘅烤包子,點知老闆( 新疆人)話天氣熱唔做,人又唔算大肚餓,只係行到大汗揼細汗,咁我求其坐低叫幾樣嘢食,只係叫咗一碢羊什湯、馕饼、羊肉串(最少五串),落完單等咗一陣,居然先上嘅係哈蜜瓜(應該係送嘅)?!啲瓜又爽又甜,真係大熱天時嘅恩物,致於嘢食:
羊什湯:比坊間嘅較為重味,好似落咗好多黑胡椒,相對令到皮牙子( 新疆人對生洋蔥的叫法)無咗辛辣味,反而帶出甜味。
馕饼:好正常,放湯食一流。
羊肉串:又係正正常常,不過細件咗啲。
食完哂之後,再食埋剩番嘅哈蜜瓜,當堂解哂辣同埋涼爽哂,最後打包一個羊肉餅帶番香港請人食,今餐消費¥95
餐廳位置:春风路1005号锦星花园4座102室 20190518_203945.jpg 20190518_202354.jpg 20190518_202748.jpg 20190518_202857.jpg 20190518_205947.jpg

補充內容 (2019-5-19 23:54):
唔知點解,搞極啲相都係打撗

我係 Microsoft Office Picture Manager 轉好才 upload
看似好正!可惜我唔食羊肉。
回復 三不作 ##1 的帖子

感謝師兄分享
何日君再來?

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-26 09:39