女友出街食飯永無主動畀錢 男網民:扮下畀都好吖!

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

一直以嚟,網民都好自豪咁話「香港男生,天下第一」;講嘅就係港男又有風度、又唔計較、當港女如珠如寶,甘願變小男人,可以話世界上罕有。不過可能正正係港男呢種風度,令某啲男生都被迫要接受同等待遇,反而令自己唔開心。有男網民於「連X討論區」出Post,話自己同女朋友拍拖3個月,大家都係畢業一年嘅打工仔,經濟上大家差唔多。男網民話女朋友樣樣正常,唯一一樣令自己好睇唔過眼就係拍拖每次食飯,女朋友都無主動話過畀錢。男網民強調唔係想AA制或者吝嗇,只係覺得女朋友呢種攤大手嘅感覺令自己好唔舒服,唔明白點解男生就一定要餐餐畀錢。

其實呢個問題都已經係老生常談,基本上任何男人一提及呢個問題,第一反應畀人感覺就係「小家」;所以呢位男網民敢提出,都唔知話佢天真好,定勇敢好。男女拍拖,一直以嚟都強調應該要公平,唔存在邊個欠邊個。當然香港習慣咗男仔多數搶畀錢,女生亦甘於接受,日子耐咗,就令男請女食飯係天經地義。不過大家都要留心一點,好似呢位男網民咁講,好多時候男仔唔係真係介意錢,只係感覺唔好,佢哋嘅卑微要求係女朋友扮要搶畀錢,其實就已經足夠,相信最後男仔都會爭住自己請。作為醒目嘅女生,好多時只要扮下嘢,足夠男友窩心好長時間。

當然,香港仲有一大班好女仔,會真係同男友輪流請,絕對大有人在,一啲都唔出奇;希望作為女朋友嘅你,多啲為男朋友諗諗,代入一下佢哋,然後你就識做,下次食飯,試下拎銀包出嚟啦。

真係要識做。
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 05ho ##1 的帖子

男女朋友出街吃飯,除非係特殊原因(如慶祝男友生日、男友獲名牌大學/公司取錄……),否則男友應有紳士風度,主動結帳 !