亂入:集合得到的意見。舊產業回收

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

在下乜都唔識,攞嚟講啫。先說明,係夠自己本地產業用。吾好想大量出口。排名不分先後
1)大灣區自己用種種植土沈香。生產像從橡膠樹取一樣的樹汁。從樹汁提煉樹膠、然後提煉天然橡膠。從多出來的種子提煉生物食油、生物柴油。另外,橡膠樹樹木生產樹汁會越來越少;到產量不夠樹木就會被斬,騰空資源種新樹。照咁睇餘下的種子碴、木碴、過期土沈香樹幹、加埋實有畀埋昆蟲、真菌感染嘅土沈香樹幹,全部收集並用碎木機打碎成木煤。
2)既然膠袋禁而不絕。做出必須能喺堆填區分解嘅環保膠袋、環保食具(飲管、杯、叉、碗、筷子)、環保紙張。
3)用廚餘、廢食油、木材回收、木煤、廢塑膠一起拍住上嘅化工。政府支持化工;化工支持特別品種有機農業、漁業?特別品種如紫番薯。藥業有唔有得做?
4)有沒有新方法開採蘊藏量不大舊礦場?十多年礦場壽命值不值得恢复?黑鎢礦本身有鎢、鐵、錳。方鉛礦本身有鉛、硫;通常有銅、金、銀。

討論

吸引: 5.0
吸引: 5
heraclius師兄所提出的回收項目,其實很值得深入討論,不知其他師兄有什麼意見  發表於 2019-12-23 12:39
要做好回收
回覆 讚好 不讚 使用道具

回收業要有政察支持,
留港發展, 不如回大灣找機會

香港人回大灣區發展,屎路一條

回復 heraclius ##1 的帖子

舊產業回收工業面對越嚟越嚴苛嘅環保法例及要求,如果冇政府在政策上(如減稅、低價撥地建廠、開拓有關大學課程培養人材…)或財政上(協助融資或貸款作起動資金…)大力支持,好難吸引人才及資金投入。  

在下支持環保產業。。。是也

有心人想搞,正苦唔配合都係冇用

回收再利用是未來趨勢

回收業在香港已進入夕陽行業, 地少>住的地方少,政府有的都發生地產(起碼有收益) ,有都回大灣區發展.

政府唔支持, 環保難發展

香港對於回收業來說, 成本實在太高.
地貴,
人工貴,
運輸費貴,
政府的資助=零

而且,
香港對於工業生產的原材料
或再生材料.
需求又幾乎是0.

香港真是等 香!!!!

各位師兄姐,舊產業回收不只是指回收業,還有舊產業的恢復或轉型。

馬甸尼 發表於 2019-12-24 05:36
政府唔支持, 難發展

傳聞已經復活的舊產業是珍珠業。不過,以常識推斷,現時的應該是養珍珠業,不再是數百以至千餘年前的採珍珠業。

在下乜都唔識,攞嚟講啫。

heraclius 發表於 2019-12-21 16:17
4)有沒有新方法開採蘊藏量不大舊礦場?十多年礦場壽命值不值得恢复?黑鎢礦本身有鎢、鐵、錳。方鉛礦本身有鉛、硫;通常有銅、金、銀。

中美貿易戰:中國的稀土戰略和「稀土牌」的正反兩面

如果港澳回收做得好,廢金屬的好處是製作工作集合咗某一、兩種稀土金屬,比重新提煉稀土礦較少污染環境。黑心嗰句話,就係別人動手動腳,你拿過期果實。歷史上,二戰太平洋戰爭前的日本入口美國廢鐵作為一大鐵來源。

登錄/註冊後可看大圖

17種稀土元素特點及應用大全

得唔得集合舊礦場啲黑鎢礦、方鉛礦同廢金屬分离出鎢、鐵、錳、鉛、銅、金、銀、一兩種稀土金屬。例如:computer裏面有金、銀、白金、一種貴金屬、銅、鎳、鉭、鈷、鋁、錫、鋅、稀土金屬釹

補充內容 (2020-1-1 10:40):
蘋果手機和其他產品使用的揚聲器、相機和讓手機震動的馬達都離不開稀土。雖用量極微,卻也意味著無法通過從報廢設備中回收的方法重覆利用。

補充內容 (2020-1-1 10:42):
所以,可以做到環保地集合多種金屬,然後回收嗎?