樓主: foreveralixa

[精兵召集] 疫情集中討論帖

這不是明不明白的問題
日本的巴士司機,只是開開車,剛好載到武漢客人,就中招了
和小姐大戰一場,如果小姐有病,客人怎麼可能不中?
這道理人人都懂。
但,有時候男人就是一種「小頭控制大頭」的生物~
這沒辦法。
thai_9989 發表於 2020-1-30 22:34
師兄你好,請問而家街上食店和泰國人,會否抗佢來自香港的遊客嗎?市面上口罩難買嗎?謝謝你!

來泰國快10天了吧,雖然長的是華人臉孔,但基本沒被抗拒過。
問過我是那裡來的只有做色情服務的小姐及酒店的服務人員。
(我回覆是台灣後,她們都很放心,也沒說要看證件)
香港的話應該會是和台灣情況差不多吧。畢竟香港感染人數還沒泰國多哩。
市面上口罩感覺還好,在便利商店都還有看到。
街上的路人只有 10-15% 戴口罩,BTS 車裡則約一半。
(我也只有在搭車或在人擠的地方或密閉空間時才戴)
曼谷好能多大陸人去咗
ilovejapangirl 發表於 2020-1-30 22:49
來泰國快10天了吧,雖然長的是華人臉孔,但基本沒被抗拒過。
問過我是那裡來的只有做色情服務的小姐及酒 ...

明白哂!謝謝師兄回覆.
最後祝師兄:
身體健康  生活愉快
自己買定漱口水一齊用,感覺安全d
ilovejapangirl 發表於 2020-1-30 22:36
這不是明不明白的問題
日本的巴士司機,只是開開車,剛好載到武漢客人,就中招了
和小姐大戰一場,如果小 ...

Better safe than sorry
Stevenlucifer 發表於 2020-1-30 23:28
自己買定漱口水一齊用,感覺安全d

應該會好一點,雖然專家說這次的病毒酒精是殺不死的.....
最重要的系如果你中招,病到肺有白影,你日后行下路都冇氣,你接受吾接受到先!
直接死左香左,吾系大問題,
最怕又係壯年,但身體吾生吾死,
等於等死,果下死!
回復 ilovejapangirl ##2 的帖子

留得青山在,洗驚無女屌
多謝各位師兄的曼谷情況分享!
有無掃口罩?
芭堤牙會唔會好d呢?有冇師兄而家係芭堤牙?
早兩個月仲BOOK 咗機票月尾過去!
希望到時無咁嚴重!
沙咀輝 發表於 2020-2-1 10:53
早兩個月仲BOOK 咗機票月尾過去!
希望到時無咁嚴重!

我BOOK左7/2去
諗緊放棄
foreveralixa 發表於 2020-2-1 11:31
我BOOK左7/2去
諗緊放棄

出發前一日決定!
反正拎咗假期
回復 1001729 ##19 的帖子

正如有師兄NS一樣
你好似擔心錯左, 泰國就算有武肺都係從中國入口的, 未至於本土傳染
但香港不斷入口大陸人, 已經有本土傳染
如果你去左之後泰國封關, 無左香港泰國對航的飛機, 你會有得去, 無得返
我本身都買左3月機票
琴日睇泰國有藥物成功治療既個案希望即刻返左黎
但都擔心會唔會有得去無得返

有冇師兄可以比吓意見
回復 foreveralixa ##1 的帖子

smooci上很多agency都不接大陆客了
我下個星期都出發曼谷 真係有小小擔心

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-29 23:21