[國際要聞] 中媒嘲笑南韓防疫遲鈍 韓媒怒:病毒是從中國湖北武漢...

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

〔即時新聞/綜合報導〕武漢肺炎疫情蔓延全球,確診人數第二多的韓國災情尤其慘重,中國對內對外持續塑造防疫有成的形象,還發動官媒嘲諷韓國政府「應對遲緩」;對此,韓國媒體怒批,「被疫情發源地倒打一耙」。

綜合媒體報導,武漢肺炎重創南韓,確診病例連日來飆升到1700多起,成為中國以外疫情最嚴重的地區;然而,中共近日藉此轉移國內焦點,將矛頭指向韓國政府,多家官媒紛紛嘲諷「韓國應對遲緩」,引起韓媒大為不滿。

根據《朝鮮日報》 報導,中國官媒《環球時報》在24日的社論指稱韓國日本伊朗義大利等國的防疫落後,令人擔憂,還自我吹捧說,「若其他國家出現第二個武漢,將很難像中國一樣採取措施」

中國第一大移動新聞App《今日頭條》同日報導,「中國沒有準備就參加了考試,韓國抄(中國的)試卷,但結果卻相反」,嘲諷韓國防疫不力,還有網軍留言笑稱,「韓國要盡快學習中國經驗」

中國央視24日也指出,吉林省延吉朝陽川國際機場決定加強對韓國航班的防疫,建立專用通道,將韓國入境者與其他乘客分開。

對於韓國總統文在寅過於親中,同時還面臨中國官媒的諷刺,《朝鮮日報》不滿表示,中國現在說要阻止病毒從韓國逆輸入,在部分國際機場加強對韓國航班的防疫措施,但病毒是從中國湖北武漢擴散到世界,現在卻反過來攻擊韓國,表現出「倒打一耙的態度」,韓國政府遲遲不採取全面禁止中國人入境的措施,結果遭到中國恥笑。

https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3082414
南韓佬學吓蘇修啦, 不过太遲喇.
回覆 讚好 不讚 使用道具

佢哋文化道德,路見不平救助其受傷人,隨時會上身瀨嘢

咁都抽人水。

自抬身價

其實,想無事的話,一係要做知心友,一係要打對台。

如果只是友好,就注定仆街

共匪嘅仆街程度你係冇辦法估到的~

jackyjay 發表於 2020-2-28 14:01
所以只能仆街過佢個仆街,契弟過佢個契弟(俄羅斯做到了)

非常認同
唔夠佢仆街就唔好行咁埋

其實 南韓口罩 幫左香港不少

jackyjay 發表於 2020-2-28 14:01
所以只能仆街過佢個仆街,契弟過佢個契弟(俄羅斯做到了)

有啲左膠成日懶高調,吓吓講唔可以用魔鬼嘅方法來對付魔鬼,否則就會變埋魔鬼~

我話戇撚鳩佢哋!當你同中共呢隻比你強大得多嘅魔鬼作戰,仲要計較乜嘢方法?你有道德,但它們卻冇底線!咩嘢都做得出嘅時候,呢啲左膠仲要下下站在道德高地譴責同路人?

何況用魔鬼嘅方法係暫時性的,有乜理由話以後都會變成魔鬼?

大陸狗真夠冇耻!

無賴階級專政 發表於 2020-2-28 14:46
有啲左膠成日懶高調,吓吓講唔可以用魔鬼嘅方法來對付魔鬼,否則就會變埋魔鬼~

我話戇撚鳩佢哋!當你同 ...

維尼有一個知心友叫普爺,仆街過佢個仆街,普爺做到了
還有一個好朋友叫Trump,契弟過佢個契弟,Trump又做到了

係唔係好開心呢?

病毒肆虐,大家同心抗疫先係,而不是幸災樂禍

病害不是武漢人,是黨毒加人禍.

回復 Terryyiu321 ##1 的帖子

FXXking CCP have to guts to laugh at others

Should all ban CPP import and export including human

jackyjay 發表於 2020-2-28 23:58
維尼有一個知心友叫普爺,仆街過佢個仆街,普爺做到了
還有一個好朋友叫Trump,契弟過佢個契弟,Trump又做到了

世界上梗係唔止一個pk啦~但係共匪專門欺負自己國民,其他國際政壇都有pk但係都係對其他國家嘅人pk。何況我哋係比呢個pk中共統治緊。

Shape 發表於 2020-2-29 00:32
病害不是武漢人,是黨毒加人禍.

中共往往將災難增加一萬倍。