[新聞時事] 【武漢肺炎】狗狗也中招, 唔好同寵物嘴嘴.

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

愛犬人士小心, 狗狗也中招, 唔好同寵物嘴嘴.

明報報導
【武漢肺炎】大坑確診者家中狗病毒檢測呈弱陽性 漁護署:暫無病徵正受檢疫

漁護署周三(26日)接獲衛生署轉介後,到大坑接走一隻居於新型冠狀病毒確診者家中的狗,帶往港珠澳大橋口岸動物居留所,其後發現其口腔,鼻腔及肛門抽取的樣本對有關病毒測試呈弱陽性反應,而牠無任何相關病徵。

漁護署今日(28日)表示,雖然現時未有數據證明寵物會感染而發病或傳播新型冠狀病毒,但署方會對該隻狗密切監察,並進一步抽取樣本化驗,若測試結果呈陰性才會把狗交還。

漁護署表示,目前港珠澳大橋口岸動物居留所內只有這隻狗接受檢疫,為確保公眾及動物的健康,署方強烈建議確診新冠肺炎者的寵物(哺乳類動物)接受檢疫。相關寵物會接受為期14天的檢疫和獸醫學監察,並按情況進行病毒測試。

發言人提醒畜養寵物者,須經常保持良好衛生習慣,當與寵物接觸後,應使用肥皂和水或酒精搓手液徹底清潔雙手;外出亦應佩戴口罩;若發現寵物的健康狀況出現變化,應盡快尋求獸醫意見。
真係估唔到的情況。 我都唔明啲人為乜要同寵物咀咀。
回覆 讚好 不讚 使用道具

狗會感染……貓、雀會不會呢?

感染後還可以傳人嗎?

如果可以就真係全人類都會中了

無處可逃,全人類也會中招

有病毒,但無感染。

D動物周身毛4圍HI4圍奶

HI到有咩出奇

回復 kingkong_hk ##6 的帖子

唔知D動物4圍HI, 4圍奶, 係武肺 ? 定係外国病毒 ?

咀史忽得唔得 ?

登錄/註冊後可看大圖

artlo 發表於 2020-2-28 21:16
回復 kingkong_hk ##6 的帖子

唔知D動物4圍HI, 4圍奶, 係武肺 ? 定係外国病毒 ?

動勿識得分咩病毒就5會4圍HI啦

回復 kingkong_hk ##9 的帖子

但你你契妈同動物一樣.

artlo 發表於 2020-2-29 16:58
回復 kingkong_hk ##9 的帖子

但你你契妈同動物一樣.

人類雞本上都係動物啦

落D落cup刀4圍hi架啦

回復 kingkong_hk ##11 的帖子

冇錯, 梳得錐, 你祖国将人定性為低端人, 用什麼準则去作衡量, 咁你契媽同一衆共狗奴才係那一个级别 ?

artlo 發表於 2020-3-1 00:29
回復 kingkong_hk ##11 的帖子

冇錯, 梳得錐, 你祖国将人定性為低端人, 用什麼準则去作衡量, 咁你契媽同一衆共狗奴才係那一个级别 ?

刀係1樣姐

我有超林力就話5同D姐

回復 kingkong_hk ##13 的帖子

你的超林力唔係做福社会, 太監洞房.

artlo 發表於 2020-3-2 13:26
回復 kingkong_hk ##13 的帖子

你的超林力唔係做福社会, 太監洞房.

邊個話超林力1定要為社會

為興趣5得咩

回復 kingkong_hk ##15 的帖子

咁你的超林力做咗乜Q野呀 ? 講尼聽吓, 唔好話我知你係外星球用尼做人.

artlo 發表於 2020-3-2 19:38
回復 kingkong_hk ##15 的帖子

咁你的超林力做咗乜Q野呀 ? 講尼聽吓, 唔好話我知你係外星球用尼做人.

例如用眼神啤走隻污英

時間耐少少啤走人類都得

回復 kingkong_hk ##17 的帖子

試吓啤住條大媽, 可能你有意想不到既收獲.

artlo 發表於 2020-3-3 23:06
回復 kingkong_hk ##17 的帖子

試吓啤住條大媽, 可能你有意想不到既收獲.

肯定佢會走開

回復 kingkong_hk ##19 的帖子

冇可能, 一係你係朱愚, 一係你係殘决不存, 一係你全时間露械, 一係你擁有全部優点.