[惡毒媒體] 六千宗屍體發現案及自殺案,破紀錄史無前例,查都懶查,通通一句「無可疑」,仲好意思講法證先鋒?無可疑喎 - 余家強

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

百業蕭條,戲院、舞台尤甚,娛樂行頭,唯獨電視因禍得福,受惠於疫情令市民留家,收視反彈,立即自吹自擂,卻是否有點人血饅頭的滋味?而既然一枝獨秀,會否考慮義賣廣告救市報答客戶、承諾不再裁員呢?又唔見喎。

《法證先鋒4》高開露卅點,本就時勢造英雄,勝之不武,何況大半年來六千宗屍體發現案及自殺案,破紀錄史無前例,查都懶查,通通一句「無可疑」,仲好意思講「法證」?建議改由司徒法正擔綱主演好過啦,至少令人想起因果報應、冤魂索命。

觀眾寄情於公仔箱裏戲子在伸張正義,有型有款,轉頭睇新聞直播警察耀武揚威,或恐變愚民,或恐精神分裂。

我知我知,法醫不隸警隊。無論不隸屬警隊的法醫和隸屬警隊的鑑證科,我都想問問:你們專業已被一班學歷不高的同僚連累抹黑,成為全球笑柄,果然收order才開工,無order就翹埋手白拿薪水嗎?你們會不會主動提出要調查?

我也知道,《法證先鋒4》早在逆權運動前開拍,當時警察尚未算聲名狼藉。但一貫裝模作樣是大台劇風格──你幾時見過外國作品會如此生吞活剝專業術語對白,然後又慌死師奶唔明,解畫解到出腸的?所謂充足資料搜集,仰賴PPRB(警察公共關科),PPRB是個奇怪部門,主要功能在自己讚自己,兼逼人讚自己,所有拍攝警隊的題材,均要經過他們。於是你明白,點解香港影視一律唱好差佬?因為貪方便。轉過頭,《愛.回家》之類的OL和其他職業就無咁好彩,往往描繪成練精學懶,連導盲犬也被醜化。

欺善怕惡。

同樣服務市民,大台專業劇為什麼不拍套《清潔先鋒》?表揚吓清潔工的辛勞,疫情下裝備不足,走在前線,他們比包到冚的警察更忠誠勇毅。叫小生花旦拿掃把,自然過滿口化學名詞。

《法證先鋒》來到第四輯,演員大換血,劇情沒多交代上批角色去了哪裏。絃外之音,莫非暗示:亂世紛紛,有志氣不甘同流合污、不甘任由擺佈的法醫和專家公僕,都辭職不幹了?

誰還捧場呢?可能便是讀書不成廢青,易呃易氹,看完立志投考警隊,作威作福。反正一哥總捕頭,都承認咗係睇戲學咋。
無可疑就可以唔做野!不如冇人工收.就更不要加辛和薪.
回覆 讚好 不讚 使用道具

越係身有屎,越話冇可疑!黑狗同狗官最慣用嘅技倆!

我就好懷疑係唔係卅點啦....

op1b 發表於 2020-2-29 15:21
我就好懷疑係唔係卅點啦....

值得懷疑,好多人好似我咁,無睇電視,尤其無綫啲戇鳩嘢,足足廿年有多~

要查明真相。

Monfortino 發表於 2020-2-29 16:39
要查明真相。

但係當權者就係要阻止~

回復 iamboyboy ##1 的帖子

不如popo 出糧改為工件計, 多勞多得
等你班仆街練精學懶丫拿.......

271lee 發表於 2020-2-29 18:35
回復 iamboyboy ##1 的帖子

不如popo 出糧改為工件計, 多勞多得

出啲保露(過期)比佢哋當係薪水就算,橫掂都係狗!

無可疑, POPO手法越做越有經驗!

RIP

獅子山上村 發表於 2020-2-29 22:38
無可疑, POPO手法越做越有經驗!

有啲悲觀,就算有一日有真正嘅獨立調查,最多都係還了反送中這場社運嘅公道~亂咁爆人頭嘅黑狗依然係大搖大擺個個月出糧等退休。

iamboyboy 發表於 2020-2-29 10:33
百業蕭條,戲院、舞台尤甚,娛樂行頭,唯獨電視因禍得福,受惠於疫情令市民留家,收視反彈,立即自吹自擂 ...

我們不會忘記,亦不能忘記,否則,就是對義士們的背叛及出賣。