[足球] 朗拿甸奴用假巴拉圭護照被捕!

博新聞啊
回覆 讚好 不讚 使用道具

登錄/註冊後可看大圖

朗拿甸奴入5球捧監獄盃冠軍

足球場上無奇不有,巴西傳奇球星因為用假護照喺巴拉圭被捕,淪為監犯嘅新聞已經夠晒離奇,更加估唔到係「細哨」喺監獄入面竟然繼續有盃捧!早前報道過朗拿甸奴所入嘅監獄,每年3月份都會舉行一個「監獄盃」,由大約200位囚犯分成10隊角逐,朗拿甸奴今次「有幸」得到參賽資格,當然亦老實唔客氣。

據巴拉圭媒體《ABC》爆料,朗拿甸奴所帶領嘅球隊以超班姿態大熱捧盃,佢哋喺決賽更加狂勝11比2,「細哨」就獨取5球同交出6次助攻!決賽嘅片段亦畀人放咗上社交網,影片即時被球迷瘋傳,片中着住白色底衫同黑白花短褲嘅「細哨」,比賽入面如入無人之境,而且最後仲真係有個獎盃可以捧,報道話冠軍球隊仲會有隻16斤豬仔作為獎品。

有網民更搞笑話,朗拿甸奴應該獲選今年嘅「金囚獎」!

由於上訴法院已經駁回「細哨」兩兄弟嘅上訴,法官認為佢哋潛逃風險好高,必須繼續羈押,朗拿甸奴可以疊埋心水喺監倉踢波減壓。

獲得「監獄盃」

登錄/註冊後可看大圖

細哨獄中捧盃兼贏燒豬

雖然已經39歲,但朗拿甸奴寶刀未老,就算身在監獄也盃捧。

朗拿甸奴(Ronaldinho)因為使用假護照,正在巴拉圭監獄扣押。根據當地報章《Hoy》指,適逢監獄舉行5人足球賽,細哨自然獲邀上陣,雖然他原本拒絕,但最終經游說後決定落場。

穿著白色背心的細哨在硬地場上未有hea踢,帶領球隊以11:2大炒對手,而且所有入球都跟他有關,他個人交出5入球、6助攻,賽後跟一眾對方及隊友,跟獎盃齊齊影大合照。除了獎盃之外,細哨那方更贏得一隻16公斤的燒豬。

巴拉圭內政部長Euclides Acevedo早前開腔透露了朗拿甸奴在監獄的近況:「他是一位國際偶像,我不知道囚友間會否進行足球比賽,但我們估計少不了球技切磋。」

Acevedo續說:「我可告訴你,朗拿甸奴身處的特別單位並不是一所監獄,差點可稱得上是一間酒店。不過他不喜歡那裡的餅乾或茶飲,但他很喜歡吃一種叫chipa 的乳酪麵包。」

登錄/註冊後可看大圖

細哨對人歡笑背人愁 老友探監

巴西傳奇巨星朗拿甸奴因被指行使假護照坐監,雖然有報道指佢在監獄中住大屋飲啤酒,仲有得踢波仲捧走監獄盃,獄中生活多姿多彩,不過最近佢老友巴拉圭名宿卻華斯Nelson Cuevas去探監,先發現細哨其實係對人歡笑,背人垂淚。

40歲嘅卻華斯探望細哨後,向巴拉圭傳媒《Infobae》表示:「細哨現時喺獄中好難過,好唔開心,佢嘅律師團隊正在處理事件,希望佢可以盡快出獄。」

之前報道細哨獄中生活似大爺,相當輕鬆自在,但卻華斯稱:「相比其他囚犯,佢係好輕鬆,但其實佢好唔習慣,好辛苦,希望佢早日脫離苦離。」

登錄/註冊後可看大圖

監躉Look變細哨Icon 巴西遊戲勁抵死

巴西傳奇球星朗拿甸奴依家身陷囹圄,不過佢嘅踢波天賦並唔係監倉可以困得住,日前喺巴拉圭一個監獄盃決賽交出5入波同6助攻捧盃,成為足球壇一大熱話。

據巴西傳媒報道,喺巴西大熱嘅足球實況遊戲Bomba Patch,喺最近嘅更新版入面為朗拿甸奴設計「監躉Look」,而且特別為佢整咗間「巴拉圭監獄會」球隊,喺遊戲畫面所見,朗拿甸奴換上監犯服踢波嗰陣,場邊仲會有警察同警車駐守,相當搞笑。

Bomba Patch跟足現今足球形勢,新版入面仲加入好多「吉場」效果,反映番依家好多比賽因為疫情要閉門作賽嘅情況。Bomba Patch更喺官方Twitter認叻,話自己個Game夠update喎。

因為上訴失敗,估計「細哨」仲要踎一段日子,佢所在監獄嘅獄長Blas Vera就讚呢位囚友夠乖,唔知係咪想留佢耐啲,欣賞呢位前巴西國腳嘅腳法:「總嘅嚟講,佢喺獄中表現良好,精神一直都唔錯,同電視上睇到嘅一樣,監獄入面佢總係面帶微笑,同其他犯人有講有笑,仲經常空地裏面閒逛。」

登錄/註冊後可看大圖

細哨保釋再被拒絕 美斯否認出手打救

涉及巴西詐騙案,又因為使用假護照喺巴拉圭踎監,「細哨」朗拿甸奴會唔變到一文不值?

唔會!起碼法官認為佢值150萬歐元以上,因為有單假新聞話,美斯願出400萬歐元(約3,470萬港元)保釋佢两兄弟喎。

目前被拘留喺巴拉圭首都亞松森一所監獄嘅「細哨」,已經被囚禁成個禮拜,佢嘅律師團隊曾經要求用80萬歐元保釋被拒,近日再加碼到150萬(約1,300萬港元),申請轉到市內一個小型住宅單位監視居住,法官依然Say No,理由係保釋金同佢嘅身家財產唔相稱喎。

法官咁判,唔知係咪受到最近有單假新聞影響,話阿根廷球王美斯願意出資400萬歐元「救人」,擔保呢個巴塞前輩,所以先覺得150萬太少呢?不過,美斯嗰邊已經透過西班牙《體育報》强烈否認,仲話雖然好同情「細哨」,但係一個仙都唔會畀。睇嚟朗拿甸奴仲有排要坐,可以考慮爭取蟬聯「監獄盃」5人賽冠軍嘞。

細哨牢獄學做木工

登錄/註冊後可看大圖

巴西名宿朗拿甸奴在獄中學習做木工,開始融入監獄生活。

巴西球星朗拿甸奴(Ronaldinho)在巴拉圭監獄拘留接近兩個星期,巴西傳媒透露他已經逐漸適應監獄生活,更開始做木工打發時間。

最近探望過他的巴拉圭足球員盧高,就表示朗拿甸奴跟他見面時滿臉笑容。

此外,巴西國内也紛紛支持朗拿甸奴,72歲的著名女歌手Alcione在社交網站公開聲援這位球星。「巴拉圭最好把朗拿甸奴釋放,送這個小伙子回巴西……博索納羅總統,我沒有投你一票,如今證明我是正確的,你簡直一無是處。」Alcione寫道。

之前,傳媒曾報道博索納羅會向巴拉圭提出釋放朗拿甸奴,但至今沒有任何下文。

細哨在獄中失招牌笑容

涉嫌使用假護照入境巴拉圭的巴西名將朗拿甸奴,現時仍身在監獄;當地名將古華斯指細哨不再開心。

早前巴西傳奇3R鋒線之一李華度開始擔心朗拿甸奴(Ronaldinho)在獄中的情況後,前河床射手、前巴拉圭國腳古華斯(Nelson Cuevas)在接觸過細哨後也開始有點擔心。

古華斯在接受訪問時指,朗拿甸奴不再開心:「我能夠從他臉上的假笑看出,因為現在的情況,經過還押監房,他的正面思考與面對事情的能力,跟臉上真正的招牌笑容同樣失去了。」

細哨與兄長屬知名人士,需要與普通人分隔開,所以在當地監獄的一個特別監倉中服刑。

不過,巴拉圭內政部長艾斯維度早前批評,這位曾效力巴塞隆拿與巴黎聖日耳門的名將在監獄的生活環境,「像酒店多於真正的監獄」。

登錄/註冊後可看大圖

細哨獄中開班授徒 玩網式足球

細哨朗拿甸奴仍然在巴拉圭監獄中,未知幾時重獲自由,呢位獄中偶像早前領軍奪得監獄盃,近日巴拉圭獄方發放細哨最新影片,由細哨帶獄友玩網式足球。

所謂網式足球,玩法同沙灘排球差唔多,中間有個網分開兩個場區,每個場區2人,參賽選手可以用手部以外任何部位觸球,攻擊對方場區。

身穿白色背心花褲嘅細哨,實力超晒班,片段中見佢控制戰局,攻擊落點全部係死位冇得救,仲有時間做波畀隊友攻擊,對手毫無還手之力。

當地傳媒報道,唔少獄友都請教細哨踢波技巧,細哨亦願意化身總教練,向大家指點一二。

登錄/註冊後可看大圖

細哨不敵殺人犯失笑容

強中自有強中手?巴西傳奇巨星朗拿甸奴在獄中遇上強勁對手,意外不敵一名殺人重犯。

今年40歲的朗拿甸奴(Ronaldinho),因入境巴拉圭時使用假護照被捕,但卻在獄中重拾球王風采,並再次贏得冠軍。

然而,日前的足排球比賽上,細哨老貓燒鬚,與另一犯人合作不敵兩名獄中重犯。

據知,一名36歲殺人犯叫Edgar Ramirez Otazu,2010年在音樂節殺人後被判18年,另一人是33歲的搶劫匪Yoni David Mereles Martinez,被判監10年。

曾效巴塞隆拿和AC米蘭的細哨,在比賽輸了之後,臉上顯然失去慣常的笑容。這位前世界足球先生何時出獄,仍屬未知之數,而早前的40歲生日也剛在獄中度過。

登錄/註冊後可看大圖

細哨獄中比賽敗陣 對手係殺人犯

細哨朗拿甸奴繼續留喺巴拉圭監獄,未出得嚟,日前報道佢喺獄中開班授徒,教獄友踢波,又玩網式足球消磨時間,但球王都有輸波時,當地傳媒報道,細哨喺一場網式足球比賽敗陣,擊敗佢嘅對手來歷驚人,係一對重犯組合,其中一位仲殺過人。

其實以細哨球技,同一班獄友距離甚遠,可以想像佢喺度玩波純粹係解悶同做吓運動,應該完全冇壓力至係,不過其中一場比賽就令佢有「比賽壓力」,結果喺一輪交鋒後細哨「敗北」,令人驚訝。

巴拉圭傳媒將擊敗細哨嘅組合起底,發現驚人內幕,原來同細哨鬥波係一對重犯組合,主力成員係36歲嘅拉米雷斯,因殺人罪入獄,至於佢拍檔33歲嘅馬丁內斯,就係一名搶劫犯人。呢個組合咁勁揪,細哨點贏佢哋?

登錄/註冊後可看大圖

沒有牌照下非法捕魚真係好有他的風格。

細哨獄中改形象變「細鬚」

朗拿甸奴為他的監獄足球隊友的家人錄製了短片時,揭露自己在獄中留了鬍子。

40歲的朗拿甸奴(Ronaldinho)疑用假護照在巴拉圭入境被捕,近日被揭指他在揭露自己在獄中留了鬍子。

只見細哨為他的監獄足球隊友的家人錄製了短片時,神情十分輕鬆,亦不似前巴拉圭射手古華斯所說般很傷心。

細哨於短片中以西班牙文說:「大家好,莫拉萊斯一家好。

我和我的同伴,我的進攻球員帕保羅一起,他踢得很好。我們在一起,我們很快就要再比賽了。」鏡頭前的細哨身穿一件黑色背心,戴著一頂小帽子,看起來似乎很有精神。

早前朗拿甸奴及胞兄羅拔圖到巴拉圭出席慈善活動,疑用假護照入境被當局傳召,一度被扣留在酒店。

之後他們現身巴拉圭法院應訊,雖然兩人希望獲釋,但法官認為他們有潛逃風險,因此下令當局收押兩人。

登錄/註冊後可看大圖

細哨坐監32日後保釋出獄

在獄中度過40歲生日的巴西傳奇球星「細哨」朗拿甸奴,經過32日牢獄之災後,終在當地時間周二與兄長一齊保釋出獄,律師為細哨繳付160萬美元(約1200萬港元)保釋金雖然乸脷,但自由無價。

雖然細哨離開監獄,但仍需留在巴拉圭首都亞松森一間酒店內服刑,並未完全回復自由,細哨要留在巴拉圭耐心等待進一步消息。

講番今次事件,細哨與兄長2月底應巴拉圭一位朋友邀請,前赴當地出席一項慈善活動,但入境時被指使用假護照,被當地執法部門拘捕,並於3月6日被送進監獄,轟動全球。

不過細哨在獄中短短32日都不愁寂寞,參加獄中舉行的「監獄盃」並獲得冠軍,又與殺人重犯大戰網式足球,更在獄中度過40歲生日,在獄中結交到一班朋友。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

獄友安排BBQ派對 細哨感人出冊

有指朗拿甸奴出獄,其獄友淚流滿面,並為他舉行告別的燒烤派對。

巴西一代名將朗拿甸奴(Ronaldinho)在巴拉圭經過32日獄中生活後,日前正式獲准離開監獄,改到一間酒店等候假護照案的審訊。

據ESPN報道,由於細哨人緣太好,當他和哥哥聽到出獄的判决後,他們立即回到監獄道別,一眾獄友即時舉行了燒烤派對,向兩人致意,細哨和哥哥更承諾返回巴西前,會再次探訪他們。

有指在歡送派對中,不少獄友都留下不捨的眼淚,據指兩人當時向獄友公開否認對他們的指控,相信自己很快就會從軟禁中獲釋。然而,他們最終離開巴拉圭的如意算盤,可能會受到新型冠狀病毒影響,全因現時首都已實施封鎖。

據悉,這是他們第4次申請在家軟禁,前3次都被駁回。

登錄/註冊後可看大圖

出獄未返得巴西 細哨焗坐豪華監

據阿根廷傳媒報道,喺畀咗160萬美元保釋金後,因為持假護照入境嘅朗拿甸奴出獄之後,目前同哥哥阿斯斯被軟禁喺亞松森豪華酒店Palmaroga。

由於疫情關係,成間酒店得佢兩兄弟同律師入住,好似畀佢哋包起一樣,所以畀人笑係坐緊「黃金監獄」。

Palmaroga係一棟殖民地時期建築,已有近120年歷史,依家係巴拉圭最豪酒店之一。

「細哨」住喺104號房,裏面有齊大床、55英寸嘅4K智能電視,仲有按摩浴缸等設施,酒店亦有健身室,每晚房租380美元(約2,900港元),環境同監獄當然係兩個世界。

但係軟禁期間嘅「細哨」,全程被警方監視禁止外出,酒店門外更經常有警車巡邏,變成另類自我隔離,唯一可以同佢聯絡嘅只得佢阿媽。

據講,前嗰排「細哨」病咗,好在已經冇乜大礙,目前正等待有關部門准許,先能夠出境返巴西。

登錄/註冊後可看大圖

巴西名宿朗拿甸奴被起訴使用假護照,更因此入獄,他坦言從未想過落難至此。

朗拿甸奴(Ronaldinho)跟哥哥早前入境巴拉圭時涉嫌使用假護照被捕,在監獄度過32天後,法官准許兩人在等待審訊時,改為入住4星級的Palmaroga酒店繼續監禁,但據報需要支付130萬鎊保釋金。

「得知那些證件不合法的時候,我們都很意外,所以一直希望跟司法機構合作,找出事實。

從被捕那一天起,我們已經解釋了一切。」40歲的細哨表示,當初到巴拉圭是為了一個網上賭場的宣傳活動。

回想在獄中的生活,他就算向來笑容滿臉也坦言很難受:「我從未想過自己會身處這樣的情況。在人生旅程當中,我一直努力在場上達至最高水平,用足球帶給大家歡樂。」細哨自言有信心事件很快結束。

登錄/註冊後可看大圖

朗拿甸奴(Ronaldinho)向來是派對動物,最近有指他在2011年回歸巴甲加盟法林明高,要求在合約中列明夜店條款,讓他一星期有兩晚能夠夜蒲得盡興而回,法林明高當時求材苦渴,只好答應。

事實上,細哨在巴塞隆拿贏盡一切達到高峰後,蒲得愈來愈厲害。簽約法林明高前,他於AC米蘭度過了2季半,但表現平平。資深球迷保羅說:「不論贏或輸,踢得好或差,朗拿甸奴都不介意,晚上仍然可以找到派對,享受自己。我們很喜歡他效力A米,但他不斷傷害自己及球員生涯。」

40歲的細哨早前涉嫌以假護照入境巴拉圭被捕,在監獄度過32天後,法官准許兩人在等待審訊時,改為入住4星級的Palmaroga酒店繼續監禁,但據報需要支付130萬鎊保釋金。

登錄/註冊後可看大圖

巴西名宿朗拿甸奴在巴拉圭遭拘留70天,律師團隊希望他盡快獲釋。

巴西名宿朗拿甸奴(Ronaldinho)在巴拉圭拘留了70天,只是之前一直被關在獄中,4月7日起轉到酒店繼續拘留。

其律師團隊周三向法新社透露:「我們希望當局能放朗拿甸奴和哥哥返巴西,我們束手無策,只能等待警方的調查。」

巴拉圭球員協會主席兼名宿達加度也為朗拿甸奴抱打不平,「警方沒有一點證據可以入他的罪。雖然說他住在豪華酒店裏,但這樣做對他太不公平。」

當地警方有半年時間調查案件,相信兩兄弟還要多等待幾個月。

朗拿甸奴和哥哥之前入境巴拉圭出席慈善活動時,被海關發現使用虛假護照被捕。

兩兄弟一直堅稱無辜,但邀請他們的巴拉圭商人卻捲入洗錢等罪案。

登錄/註冊後可看大圖