[賽後報告] 越南閉關

chongchi 發表於 2020-3-20 17:48
中港台旅客即日起,不能進入越南境內。
就算到了越南,也要買機票出境

二、另越南政府先前公佈,自3月18日零時(00:00)起,外國旅客在入境時須備妥經所在國核發且經越南政府認可之未感染COVID-19 醫療證明書,據越方表示,已自3月20日起嚴格執行,已有國人因無該證明書,無法入境越南,搭乘原班機返國。

醫療證明書窮人覺得整唔到
hhtam 發表於 2020-3-20 23:33
點解你要咁堅持係疫情咁嚴重既時間入越南? 乖乖留係香港嘛!以免累人累己!

邊個話我系香港
昨晚有一班飛胡志明市的越捷航空,直接飛到芹苴做14日隔離
回復 lovekenbb ##22 的帖子

妖,你唔信就快手去,我唔阻你啦
hhtam 發表於 2020-3-20 23:33
點解你要咁堅持係疫情咁嚴重既時間入越南? 乖乖留係香港嘛!以免累人累己!

On9仔。。人地都唔係香港,人地入境又關你撚事咩,
留係香港又埋死路一條
又封了=瘋了
chongchi 發表於 2020-3-21 00:45
回復 lovekenbb ##22 的帖子

妖,你唔信就快手去,我唔阻你啦

沒話唔信你~, 只不過你都沒講清楚你點解入唔到境

要有COVID-19 醫療證明書先入到境 ,
香港臺灣澳門有COVID-19 醫療證明書就可以入境, 不過都好似要隔離

但是我目前系嘅國家唔比沒病人去驗, 睇怕又要取消機票了

https://vietnam.travel/things-to ... coronavirus-vietnam

To staunch the spread of COVID-19, for 30 days from March 18, 2020, Vietnam will not be issuing visas to any foreign nationals, except those travelling for official or diplomatic purposes. Travellers from countries with visa exemptions will only be allowed to enter if they can show medical papers certifying they are free of the virus. All incoming travellers from the United States, European and ASEAN nations must undergo medical checks and 14-day quarantine upon arrival in Vietnam.
回復 lovekenbb ##29 的帖子

可以我就唔能駛翻香港啦,共產黨既野你都信
chongchi 發表於 2020-3-21 03:59
回復 lovekenbb ##29 的帖子

可以我就唔能駛翻香港啦,共產黨既野你都信

緬甸醫院有得驗?
謝謝報告分享
都闭关了,好好保重吧,

轉貼過來的
剛剛看到這篇報導是說飛胡志明班機,台人在沒被告知的情況下,改在芹苴(Cần Thơ) 降落,然後就突然被集中隔離,不過,這篇報導著墨在越南隔離場所有多簡陋後就結束,沒有說明到為何該飛機改降到該機場的原因,所以整件事乍聽起來好像完全不合情理。

但是其實越南的報導中有提及,是因為發現越捷航班「機師出現了疑似症狀」,所以只好臨時在芹苴降落,乘客下機後被載到車程大約一小時的軍營,採取集中管理隔離。

但能理解當下被隔離的人應該很錯愕,希望大家能度過隔離,平安健康回家。
其實現在世界的情況....真的唔好周圍走......在外地感染了傳回本土...之後本土外輸.....
點會停到......所以大家真的要忍忍~~~
越南唔想做意大利2.0
chongchi replied at 2020-3-20 17:48
中港台旅客即日起,不能進入越南境內。
就算到了越南,也要買機票出境

多谢师兄分享
睇入境國,同國籍,不過而家政策每日唔同
其實呢個時候最穩陣就係邊度都唔好去

我長期駐守越南,不過呢個時候,我公司都開始要求,冇乜必要,唔好周圍去
頂,而家好多妹妹仔要我幫手啊~~~  T.T
過去先隔離14天,回來又要隔離14天

這樣是根本不用考慮了吧

只不過,嚴格一點,也早一點讓疫情穩定

這也是好事
只能等待了...
現在真的很危險

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-26 12:49