窮鬼美食特輯-珍姐豬肚包雞

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

琴晚同朋友係上面過夜睇咪最後一場世界杯
哈哈呢次就真係頂唔順啦,又請咗日sick leave
訓咗几個鐘又精神返
哈哈我呢的老野真係自已都配服自已咁精力旺盛
好啦見差唔多又中午咁不如去食lunch
由於身處福田區,咁就去搵之前預告過既*珍姐豬肚包雞*
呢間野其實都几難搵下,上次朋友帶我來,只係大概知道位置
呢次就要自已靠直覺搵啦
先去到福民站人人樂附近,
向前行見到M記,再行前少少見到*人人樂百貨*
由呢條巷仔轉入去,呢度好似係*水圍肉菜市場*
左轉就見到*威尼斯*,又行行行見到*水都酒店*
又向右行,行咗陣原來碧水雲天就係呢度
右轉就係今次要搵既地方(水圍7街)

行到最尾就見到佢地既招牌
呢個店好新淨下,共兩層樓
入到去見只有一檯客*太早啦嘛*
而且原來佢係老細來架
哈哈,佢好熱情招待我
我就一坐低就影返的相,佢仲以為我係同行來添(因為佢話自已都好鐘意食,得閒就去試食,唔錯既就影相返去研究)
尤其地方干淨明亮,冷氣又夠涷,坐得好舒服下
最重要的伙記仲好有禮貌幫你介紹佢地食品同食法
翻下菜單,都几多野啱食
而且咁多川菜既,
一問之下,原來呢個老細係重慶人
所以佢話佢地呢度的川菜做得好正宗
哈哈,咁下次有機會再來介紹啦
呢次都係叫返我既心頭好*豬肚包雞*
依家深圳的豬肚雞一般為求方便直接把豬肚剁碎了放進去煲
而佢地就將成隻雞放在豬肚中煲,所以雞肉質很嫩。
用砂鍋上,湯底還有豬骨頭,味道很濃郁
由於一個人食,只點半份(一份128,半份78)
加多個雞紅(即雞血),同咪手撕包菜。當然大beer唔少得架啦
先來兩碟開胃小菜,碟泡菜酸酸地好好味
一邊飲下涷beer,oh人生一樂也
過咗陣湯同半份豬肚雞都來到,
由於只點半份我就係網上搵的其它食客既成隻雞相比大家參考下
仕應將雞同豬肚切好放入湯內加滾過,
接住碟手撕包菜到咗
由於我意食辣,所以事先叫佢地加多少少辣
雖然係普通既一碟炒菜,但真係好好食,爽甜又辣得開胃
湯滾後就開動啦,先飲一啖湯頭
嘩好鮮甜又有胡椒既辣味,好醒胃
好難得有啖咁有水準既湯飲下
據講佢地係採用當天新鮮豬肚,和正宗江西走地雞,
加上花參,玉竹,黨參等十幾味滋補藥材同冬菇
配以24小時不停火的大骨湯,最後仲加入乳鴿一煲,難怪啖湯咁鮮啦
再試下的雞肉同豬肚,只能用一句*雞有雞味,豬肚新鮮且彈牙,完全無怪味*:up:
而且隻雞仲完全走肥,肉質勁有彈性
吃的時候亦可沾醬料,佢地係用青紅辣椒、香油和他們自己配的醬油調配而成的,沾了吃味道更加正
真係好耐都無試過咁正既走地雞(如果人多可以再叫的配菜打邊爐)
之後雞紅又到,呢味真係一定要試下:beautyeyes: :up:
唔知點形容,只能講好新鮮,聽講係用當天雞血,賣完就無啦,所以完全無怪味,食落口好似食緊日式燉蛋(茶碗蒸)咁滑:saliva:
好嫩滑入口即溶,撈咪的白飯食,勁好味,而且仲只要6蚊人仔,勁抵食
咁就一路同老板吹下水,一邊嘆美食,佢地兩公婆真係郎才女貌
呢間鋪雖然唔好搵,但有機會大家可以試下,我諗如果係冬天同几位老友,家人,船船係到打下邊爐,真係人生一樂也:beer:
食完就係附近行下散步,睇下附近的食店,桑拿場,哈哈好快就無咁自由啦
最後發現原來只要係金田公館條巷直入就到啦(唔使兜咁大圈)

回覆 讚好 不讚 使用道具

地址: 福田区水圍村七街61号(水圍夜市盡頭)
電話: 0755-83832382
唔好話比老細知我呢個窮鬼介紹架,會嚇親佢兩公婆

Many thanks Ching.  A must to try......

前天是我第一次去福田區的水圍村,
真想不到這區這麼繁榮,怪不得有
人說過在深圳居住,最好就選福田區啦!
希望您在引退後,繼續介紹美食給我們吧。

原帖由 wanmeimei 於 2010-7-13 09:58 發表
希望您在引退後,繼續介紹美食給我們吧。 ...

小第既細佬就住係呢頭
其實呢區真係好吸引架,有錢我會買返間係購物中心站既樓來安養晚年

等我中咗六合彩頭獎先啦

好唔錯噢!哩區好似蒲得過!

睇嚟都幾多嘢食!

地方都好乾淨企理

呢間我成日去..早幾日先去完,當晚好靜,同士頭婆傾開,佢話可能太熱...

仲有佢地会比張coupon你,每次蓋個印,蓋滿有優惠...

原帖由 ben1231 於 2010-7-16 01:57 發表
呢間我成日去..早幾日先去完,當晚好靜,同士頭婆傾開,佢話可能太熱...

仲有佢地会比張coupon你,每次蓋個印,蓋滿有優惠...

多謝報料
其實呢度好多師兄都係食家
有機會大家多的上來出返的食經,等大家上去前搵野食多的選擇

skype   2010-7-16 08:35  魅力  +3   得閒多的來呢區搵食^^仲有購物中心站好好行 ...

好的,我一定好好的去瞭解一下這個地方

豬肚雞唔係冬天食會比較好啲咩?

咁熱嘅天氣咪食到興合合?

不過睇落又真係好想食!

原帖由 隔山打牛 於 2010-7-16 16:12 發表
豬肚雞唔係冬天食會比較好啲咩?

咁熱嘅天氣咪食到興合合?

不過睇落又真係好想食!

其實都冇乜所謂,依家打边爐都四季,最近要空調夠..

唔夠空調,係國內食肆痛病....

原帖由 skype 於 2010-7-16 08:32 發表

多謝報料
其實呢度好多師兄都係食家
有機會大家多的上來出返的食經,等大家上去前搵野食多的選擇  

一定....無意中發現這版,發覺都幾熱鬧...我都好喜歡飲飲食食...等我多啲上來吹卞水..

原帖由 skype 於 2010-7-12 23:41 發表
地址: 福田区水圍村七街61号(水圍夜市盡頭)
電話: 0755-83832382
唔好話比老細知我呢個窮鬼介紹架,會嚇親佢兩公婆  

一定 一定skype c兄所到所行的地方 左同大家分享 多謝 多謝好介紹

但係甘多 ,一個人好似食吾晒,我平時多數都係一條友周圍去周圍探
唔支skype c兄下次又有o羊有介紹......... .........好期待

原帖由 wanmeimei 於 2010-7-13 09:58 發表
希望您在引退後,繼續介紹美食給我們吧。 ...

WMM, i also want to go ah~!

堅揪喜歡你的詳細report

呢D食物真係買少見少

好似好正,多謝師兄分享

我去過幾次沒有看見啊?謝謝你給我分享哈