香港建造業無新人入行原因?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

是否同形象有關???
地盤又曬又大塵
寫字樓又有冷氣又有女
同形像有小小關係,又辛苦,又冇尊嚴,又危險,又曬,又大塵,又多咭(註冊証,平安咭,每間公司不同的入閘咭)收入冇固定,判上判層層剝削是主要原因.要有新人入行首先搞掂判上判層層剝削問題,~~
1) 工程同合約******* 全部在 5-6 大地主產商手中
2) 大判, 分判的出粮問題 (唔準時出粮)
3) v.o., 後加工程(收錢??? 有無得收, 7折, 6折收??? 1年後, 2年後收???????????)
4) 太辛苦, 後生仔, 後生女唔會做
5) (1)至日(3)大問題在上面,長期得不到解決,問題循環的再循環的發生.
thanks.

好詳細嘅分析

我覺得主要都係依家啲人工吸引唔到現今後生一輩入行
Juven 發表於 2011-4-16 15:39
好詳細嘅分析  

我覺得主要都係依家啲人工吸引唔到現今後生一輩入行   ...

重有假期
其實任何行業做最層嗰啲都辛苦架啦。相比之下。建築業雖然辛苦同埋要攞嘅証件多,但人工算幾好喎(如果開足工)
年三十 發表於 2011-4-18 08:45
其實任何行業做最層嗰啲都辛苦架啦。相比之下。建築業雖然辛苦同埋要攞嘅証件多,但人工算幾好喎(如果開足 ...

加埋大判同所有判頭無拖數
iloveitmac 發表於 2011-4-18 10:44
加埋大判同所有判頭無拖數

而家已經好啲架啦,不過都仲要睇彩數
1) 後生怕辛苦是主要原因,
2) 現在香港的教育, 衹向高層次方向, 香港政府(政黨)根本沒有將教育與勞動(基層工作)配套考慮.
3) 現有的工人,大部份 80年代的新移民在支持,
4) 想建築業好,政府一定要做一些工作, (限額)放寬外勞是其中一個方法, 瘦田無人耕,耕開有人争, 
5)香港人太受保障, 又有MPF, 又有公援, 後生根本唔會考慮珍惜同自立.
6)當市場開放,香港的年青人就會放下虛偽的自專及面孔,做一些比較低下的勞動工作.
88888888 發表於 2011-4-18 13:30
1) 後生怕辛苦是主要原因,
2) 現在香港的教育, 衹向高層次方向, 香港政府(政黨)根本沒有將教育與勞動(基層 ...

仲有...

而家啲父母怕仔女辛苦,唔贊成佢地入行
當大判, 2判, 3判出粮改用 back to back, (近十至十五年)
細判頭即死(結業), 建造業的銀根全部控制在業主用內,
所以現有地產商可以要風風,要雨得雨.
88888888 發表於 2011-4-19 18:36
當大判, 2判, 3判出粮改用 back to back, (近十至十五年)
細判頭即死(結業), 建造業的銀根全部控制在業主 ...

back to back 根本係好唔公平,我試過個大判因為其他行頭交唔到貨,佢連我條數刀唔找,仲係大建築公司添,內部不停換人,一個推一個

呢個付款方式真係唔值得推行
應該向澳門學習, 唔出粮全面停工, 業主大判一定會烺期準.
冇人知點入呢行
我覺得係d老豆老母成日話地盤辛苦 叫d仔唔好做 但其實咩工都要人做 我都番過裝修幾日 不過老豆叫我唔好番=.=” 我得閒幫人手ja=〕 樓上師兄講法都好全面 所以只作補充些少
建造業人工很難會高, 當投標都是價低者得的時候, 整個行業怎會有前途呢?

當李嘉誠有病的時候, 他不會去看最低價的醫生, 但他卻會用最低價的承建商去起樓. 買/住的人能放心嗎?
慳晶 發表於 2011-4-30 17:21
建造業人工很難會高, 當投標都是價低者得的時候, 整個行業怎會有前途呢?

當李嘉誠有病的時候, 他不會去看 ...

其實不能一槪而論,如果你熟悉發展商嘅要求,你落標嘅準則會唔同嘅,判頭應該識得衡量唔同公司嘅要求,唔會將價錢劃一。

例如做同一樣嘅工程,對港鐵、中電等要求高嘅落標價會貴好多,如果唔知道嘅判頭中去就蝕屎都未天光
兩個字~~辛苦
日悶雨淋!! 加上糧唔盡

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-18 20:12