[國內] 窮鬼神卅美食-老媽家庭廚房

簽到
一世一食評
名稱: 老媽家庭廚房
地址: 深圳春風路羅湖醫院東面1,2 層
網址: -
中國美食: -
口味: 中國美食
美食款式: 老火湯 
餐廳種類: 酒樓 
味道: 4分
環境: 4分
服務: 4分
衛生: 4分
抵食: 4分
推介美食:
是次消費: 160 每人HKD
價錢種類: 午餐
返啅指數: 9/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

好耐無出神卅美食
今日早早上去辦完事後剛好有時間食lunch
本來無咩心水,
不過剛好經過佳寧拿附近突然想起曾經答應過師兄要介紹呢間食店-老媽家庭廚房
呢間店就位於春風路既羅湖醫院附近,有兩層樓面
之前入夜時經過見好多人揸車來食飯,我估水準應該唔錯
從85度c旁行5分鐘就到達
哈哈,唔知點解入去後被帶去旁邊無人地帶
都好既咁影相就無咁覺眼

先打開menu睇睇,同一般湖南菜館大同小異
咁我就選咗的唔會太飽既來試下
再來叫支大beer等上菜

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

討論

吸引: 5.0 搶鏡: 5.0
惹火: 5.0
吸引: 5 搶鏡: 5 惹火: 5
改版後的第一個國內食評!!發表於 2011-2-2 09:21

好快第一度菜到咗-老媽小炒肉
其實呢味菜係我差唔多去到每間湘菜館必點既(另一味通常係攸縣香干)
話說當初同第一個船船住咪時,佢係湖南人,又識得煮返兩味
果時我係香港返完工就9秒9仆上去食住家飯(其實都好辛苦架,但相對於前度老虎連炒飯都唔識,果時覺得几溫馨)
首先外觀合格 ,再食一啖,嘩 好耐都未試過炒得咁好食既小炒王
辣椒搭上帶皮肥豬肉,加上調味得宜。真係每食一啖都有種感動同感慨
咁就叫多個白飯,細細回味從前住家飯

討論

吸引: 5.0
吸引: 5
每啖都細味著往日的溫馨發表於 2011-2-2 09:36
回覆 讚好 不讚 使用道具

過一會第二度菜-絕味大魚頭 又到
一見到件碟我就大呼值得(成個大臉盆既碟,仲有一碗麵條跟)
仕應將的麵條倒落魚湯伴住來食
先試紅色辣椒魚頭(其實我以前唔食魚頭 ,但自從同船船生活後跟佢試咗呢味菜後就深深的愛上了它 ,原來只要材料新鮮,加上好既調味同料理會係意想不到既結果)
湘菜的辣同川菜最大分別在於湘菜既辣不會死辣
好似呢度菜我每試一口都感覺有種好圓潤既辣,
不像川辣帶有麻既感覺,後勁強裂。愈食你既舌頭已經唔知係度食咁咩
再試綠色泡椒既魚頭 ,泡椒口感比紅辣椒更辣(泡辣由於有泡制過,故此辣中微酸,更能突顯出料理口味)
每試一口都有說不出的感動,接著再試魚湯面條,
哈哈,精華之所在,軟軟的面條給收哂湯汁,無法形容的精彩
由於個魚頭夠大,所以啖啖肥美嫩滑,魚雲更見味美

不久後壇子肉夹饃來到,望第一眼我安靜咗3秒鐘
點解會咁大盆架
8個小包叫我點食呀,仲有件好似加大大板既東波肉可以分三餐食都得
之後位靚靚部長就開始用刀分成小件
食法就有的似台灣既(虎咬豬),將壇子肉加上辣椒醬再加上腐乳放入包
入口肥肥瘦瘦的壇子肉加上醬料變化,瞬間组合成另一種美味
肥肥豬油已經一點都不油利,只剩下滿口美味,結果亦都比我食咗4件

討論

吸引: 5.0 搶鏡: 5.0
吸引: 5 搶鏡: 5
還是第一次看到這樣的吃法呢!發表於 2011-2-2 09:41

最後試咪個燉湯-吉祥三寶
呢道菜可以話係今日既杰作
打開蓋只見表面有一層似油又似膠質,有一股濃香飄過
再細看材料,只見有好似唔知咩筋,土雞同水魚,
先飲一口湯,嘩鮮甜好濃 ,感動到眼淚水都就來標出來
接住食咪的配料,真係每一口都係精華,真係飲到一滴都唔剩
大家有去一定要試呢個燉湯

飲完食飽就飲返杯菊花茶,回想一下前塵往事,感謝妳曾經留給我美好回憶

買單人仔$160,下次再去試其它菜

食完飽胞又走去東門逛下,呢度有條美食街-東門町
就來過年,好多人已經放假出來買野街
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

嘩!師兄一個人食到咁多野!堅!

you said "咁我就選咗的唔會太飽既來試下", but you ended up ordering so much? never tried fish head, but the look of the dish is quite attractive, with the color, and your description, perhaps may want to try.
壇子肉夹饃 looks to be of big portion, and "加上辣椒醬再加上腐乳", seems a very good combination indeed!
The soup, my favorite, and I know what that "表面有一層似油又似膠質" is, it is from the 筋同水魚 boiled together for a considerable time!
when I come next time, for sure will go to this place to try

一個人食到咁多野

個湯好正咁~~~~

感謝skype兄的精心推介!!
哈哈﹗看來您每一口的菜餚都能體會出往日的溫馨!
真想不到您一個人能吃下這麼多飯菜﹗﹗
這間菜館我過年後就會去試試!
再次感謝skype兄支持食店推介版!

(其實我以前唔食魚頭 ,但自從同船船生活後跟佢試咗呢味菜後就深深的愛上了它)
以上是身同感受

skype 兄, 你一個人都食到咁多菜, 仲隊埋啤, 真係厲害, 我睇到都流晒口水啦, 一定會去試個湯. 都想試壇子肉夹饃但睇黎要多啲人去先得囉

壇子肉夹饃是否有點像天津狗不理的吃法呢。。。

真的懷念天津。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。那位可人兒啊   

好介紹

流晒口水!!!

you hit it in the head with this "每一口的菜餚都能體會出往日的溫馨!"! food we eat, places we go, do trigger good and sweet memories!

討論

搞笑: 5.0
搞笑: 5
Thanks!!發表於 2011-2-2 21:54

wanmeimei 發表於 2011-2-2 09:50
感謝skype兄的精心推介!!
哈哈﹗看來您每一口的菜餚都能體會出往日的溫馨!
真想不到您一個人 ...

多謝搵妹妹兄豬持
其實我仲想講既係,當我遇到第二q既妹妹仔時,大家傾開完來佢都係好鐘意呢間餐館
佢話呢度個啤酒鴨好正噃

又佢話係附近仲有一間湘菜館的口味仲好,下次試完再比較下

回應 skype 的帖子

不簡單哦!這個妹妹真是懂得飲食!看來你要帶她去大吃一頓了!

wanmeimei 發表於 2011-2-2 22:30
回應 skype 的帖子

不簡單哦!這個妹妹真是懂得飲食!看來你要帶她去大吃一頓了!  ...

佢太忙啦
我諗佢成日都有老公陪佢去食飯呢