[本港] 深井食燒鵝, 禾一定去裕記

一世一食評
名稱: 深井裕記燒鵝
地址: G/F-1/F, 9 &33-36 Sham Hong Road, Sham Tseng
網址: n.a.
中國美食: -
口味: 香港地道美食
美食款式: 鮑參翅肚 
餐廳種類: 酒樓 
味道: 5分
環境: 4分
服務: 5分
衛生: 3分
抵食: 3分
推介美食: Of course 燒鵝, 仲有薑葱霸王雞
是次消費: 220 每人HKD
價錢種類: 午餐
返啅指數: 9/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

兔年首發, 祝 4 台仝人身強力壯, 笑口常開~!

1)        背景
前幾日, 禾老細話一齊食團年午反, 禾立刻提議去深井食燒鵝, 禾其他同事立即舉腳贊同~!!

2)        菜式
經禾老細審定後, 禾們食 套餐

2a) 脆皮明爐燒鵝 [Photo 628c & 628d]
其實, 道道刀有燒鵝食, 点解 D 人係要 去深井食燒鵝。當然有箇中道理。呢道 D 鵝, 頭即叫即燒 [or剛剛燒好], 仲有, 皮 和 肉 之間, 沒有個層 肥膏, 不会太膩, 雖然如此, 因檢疫制度, 只可用冰鮮鵝, 所以現在始終揾吾番以話前用新鮮鵝嗰種味道。

2b) 酥炸花枝球 [Photo 628e]
一咬落去, 熱辣辣到辣親條脷, 查實呢個菜, 好難整得吾好食。

2c) 薑葱霸王雞 [Photo 628f & 628g]
去深井食燒鵝, 点刀諗吾到, 呢隻薑葱霸王雞帶來 surprise
-        講 “size”: 呢隻薑葱霸王雞, 比起一般酒樓, 大一倍以上, 好耐未試過食咁大隻雞
-        講 “肉質”: 一啖咬落去, 肉質居然好嫩好軟
-        講 “味道”: 薑葱呢個做法, 好配合好好味, 食個陣, 連薑蓉刀吾洗点刀夠味

2d) 蠔鼓炆冬菇 [Photo 628h]
Ok, 沒特別。

2e) 清蒸石班 [Photo 628i]
好鬼大條, 起碼有三、四斤, 蒸得啱啱好。

2f) 蟹肉磨菇西蘭花 [Photo 628j]
呢個刀幾足料

2g) 海參冬菇炆鵝掌 [Photo 628k]
個人喜好問題, 禾吾食冬菇 & 鵝掌, 所以 no comment

2f) 紅荳沙湯丸
食完粉面D單尾後, 梗係要食番碗紅荳沙湯丸, 象徵團團圓圓~!

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

討論

吸引: 5.0 搶鏡: 5.0
吸引: 5
發表於 2011-2-3 14:12
吸引: 5 搶鏡: 5
發表於 2011-2-3 21:50

P.S: 這個帖寫第一次時, 差不多寫完嘅時侯 個web 自己 refresh….. 搞到乜刀無哂…, thus, it took me around 2.5 hr to complete this thread

討論

搞笑: 5.0
搞笑: 5
局長系咪用 IE呢?建議你用 firefox!發表於 2011-3-3 02:47
回覆 讚好 不讚 使用道具

think went to this place for its roast goose as well, 1 1/2 yrs ago! still remember the crispiness of the goose skin, even though the plate had the fat, and vaguely remember there was honey beans at the bottom of the plate(not sure!!!) that were good as well!
the chicken was not fatty at all, ad the skin was rather thin! did the chicken have the taste of chicken?
蟹肉磨菇西蘭花 is one of my favorites, especially the abundance of crap meat, good!
the fish seemed to be over-steamed a bit as the skin shrunk and off the meat too much!
very good report!

師兄團年飯都好大路, 樣樣都係意頭好嘅精品,不過好似冇嗌湯水, 我就中意湯水.

附祝大家:

兔年行好運
日日有食神

好豐富的一餐!! 吃地道的燒鵝當然要去深井啦!!
我經常帶外國朋友去吃!不過就是去旁邊那間陳記
祝你來年餐餐鮑參翅肚!!  

我估隻雞刀係冰鮮嘅,但整得好好,所以我覺得隻雞係呢餐嘅surprise!

assusys 發表於 2011-2-3 09:19
師兄團年飯都好大路, 樣樣都係意頭好嘅精品,不過好似冇嗌湯水, 我就中意湯水.

附祝大家:

其實有一個竹笙趐,但待應已在另一張枱分好才上枱,所以沒有拍照!

wanmeimei 發表於 2011-2-3 09:54
祝你 ...

你如果去過裕記之後,你一定會後悔點解之前淨係識去陳記!

討論

吸引: 5.0
吸引: 5
好﹗﹗下次一定去裕記試試!!發表於 2011-2-3 10:44

樣樣都正!! 尤其是碟雞

我覺得裕記D燒鵝好好食!!唔知點解好多人話佢唔好食!!

wanmeimei 發表於 2011-2-3 09:54
祝你 ...

remember now, as took a taxi to 深井 and the taxi driver said 裕記 was better than 陳記, so ate at 裕記!

是次消費:        220 每人HK,都唔平啊~

燒鵝+瀨粉係絕配,所以我覺得去淨食一碗燒鵝瀨,最經濟實惠,性價比最高!!

schmid9394 發表於 2011-2-3 01:23
兔年首發, 祝 4 台仝人身強力壯, 笑口常開~!

1)        背景

裕記燒鵝聽就聽得多,但未試過 (真係唔知點搭車去 )
住沙田平時最多去開強記食 有時經過mk就會到陳記食

Dlock 發表於 2011-2-3 21:49
是次消費:        220 每人HK,都唔平啊~

燒鵝+瀨粉係絕配,所以我覺得去淨食一碗燒鵝瀨,最經濟實惠,性價比最高!! : ...

燒鵝, 瀨粉就係一絕配
只是無法為了一碗燒鵝瀨, 就常常跑到深井去

now the quality of Yu Kee is so so and similar to Chan Kee and others,
so, no need to particularly go to Yu Kee. The othres are OK and sometimes better.   

裕記一向保持到水準,如果帶朋友去食燒鵝,我會去裕記。如果人小小,我一定去能記食,very ok!
再去傍邊發記甜店老店。very good
tks for ching sharing..i like to read

大家對深井附近的海鮮有什麼建議 ?

記得是開車過去, 在路口先跟漁家買海鮮 ...
再帶到餐廳代煮
我最難忘的是那道螃蟹糯米飯 ... 那些蟹皇溶入米香

fatherinlaw 發表於 2011-2-6 11:47
裕記一向保持到水準,如果帶朋友去食燒鵝,我會去裕記。如果人小小,我一定去能記食,very ok!
再去傍邊發 ...

買飯盒、碟頭飯一定去能記

以前公司在深井, 曾試過好多唔同嘅燒鵝, 始終對裕記情有所鍾。

回應 BPL 的帖子

小弟提議最好向北行遠少少,到三聖邨食海鮮,我慣性幫襯關財記買海鮮,豐儉隨意,有得商量 ,有D朋友鍾意去大排檔開餐,但我就比較喜歡有D環境,容龍係我嘅首選 ,價錢與味道都算合理,其他的都好少會再去,如想再換下環境,流浮山亦是一個好的選擇 ,深井都係食燒鵝最好,好似上個月去完流浮山食海鮮,第日去裕記食燒鵝,侍應大力推介海鮮食品,價錢距離流浮山好遠 ,都係留番彈藥係三聖同流浮山搵食。