扎鐵佬1500蚊日薪

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

扎鐵佬  1500蚊日 , 月做20日己有 30K , 月做25日己有 37.5K

扎鐵工人
將每年加薪一成

香港建造業扎鐵職工會與香港建築扎鐵商會舉行扎鐵薪酬三級跳方案記者會,協商於未來三年的加薪幅度為每年平均加一成,由現時日薪 1100元,到 4月加到 1230元,明年 1360元,第三年 1490元。

商會指政府十大工程一路上馬,但工人不足,按統計處數據,扎鐵工人有 3000人,但六成逾五十歲,要應付工程便要增聘 1500人,希望先公佈加薪,吸引年青人入行

大家想搵快錢不坊一試
份工真好苦,曰晒雨淋,又危又臭.放工後坐車的人知道做地盤黑黑實實似去非洲回來甘. 1500蚊日絕對年年加薪讚成,工業意外的安家費未來可以加薪到三千元日薪,但本人不想年青人入行,因為有四十年命,不想父母未來白頭送黑頭人的新聞,理想的是將輸入外勞
回應 marossanna 的帖子

其實e份工長做真係冇可能
不過搵快錢真係一流
做一個月就有成30k 做多幾個月就成百k
真係可以自己做生意都得
現在社會比以往進步, 生活又舒適很多. 那麼辛苦的工種. 雖然工資頗高, 入行的年青人會有. 但可維持多久???
多過我老細測量師
測量師都係3萬
1000蚊一日
香港的溫室仔仔唔會做的
咁辛苦嘅工,好PAY刀無用吖,又乜易夜晚不舉架,NO LA
回應 iou. 的帖子

你話揾快錢就那麼容易,你有資歷嗎?
不要看得簡單,聽見千多元一天眼都大.
我就是给你2千元一天又如何,你做得到嗎?
每天有工開嗎?
回應 a.leung 的帖子

同意
錢係多,但唔係人人有資格去賺
辛苦錢, 唔易賺.
回應 Vitokylam 的帖子

系香港冇學識冇學歷就只能靠勞力搵食
吾辛苦點得世間財呢~_~
回應 iou. 的帖子

但係而家好多所謂80後, 又要有錢使, 但又嫌辛苦, 刀唔知佢哋想點.
香港班打壞80后好多都係屎氹關刀
都幾高人工喎, 佢地真係血汗錢囉.......
辛苦錢黎架
呢行係做d咩野@@?
馬死落地行, 如果我等錢開飯—定做
大佬, 扎鐵好辛苦架
搞到我想轉行
香港就係有太多嬌生慣養嘅人, 辛苦多—點都話唔做, 冇錢用就伸手攞, 攞唔到就話正苦唔照顧佢d"低下階層", 完全冇檢討過自己點解揾唔到食!!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-24 10:37