不能說的秘密

當年97年投資大敗,98年加入溫你保險
1年後便出局了!
回覆 讚好 不讚 使用道具

果陣屬戰國時期,多間公司瘋狂互相挖角,重金買人,
當時D經理唔係同客人傾保險,係和同行傾保險

CHING 我真系有體70%  講得唔錯~~~

garygarygary 發表於 2011-6-14 12:20
CHING 我真系有體70%  講得唔錯~~~

多謝gary收看,參與!

thank you for the useful information. you are an expert.

精華所在。 ~~~~~~~~ 多謝分享.~~~~~~~~~~~~~~
               [獲益良多.]

我之前都無供一張買咗13年嘅人壽加危疾保單(由最初每月供八百幾到最後每月供一千四百幾),因為自從份單變咗孤兒單後,國x時常有唔同嘅agent打來約見面(原來係sell基金單),煩到嘔呀!!加上最初又話只需要供11年就有足夠嘅紅利續供,點知原來又係誤導人(要佢地投資回報有6%以上才得喎!!否則要續供)。屌吖!!中計。最後唔供攞返幾皮野走人(佢地而家都間唔中搵女agent打來用美人計引我出來見面,但我採佢都傻)。

luxembourg 發表於 2011-6-25 10:39
我之前都無供一張買咗13年嘅人壽加危疾保單(由最初每月供八百幾到最後每月供一千四百幾),因為自從份單變咗 ...

森保兄此案例,除顯示溝通不足,令森保誤會之餘,亦顯示該公司的經營方針,不顧客人利益,
只顧sell新單,我深信解釋清楚森保兄張單擁有乜野,surrender會損失乜野,有可能令你回心轉意的!
但最終都導致森保兄損失一份十三年嘅單,双失慘劇呀

水晶晶 發表於 2011-6-25 10:55
森保兄此案例,除顯示溝通不足,令森保誤會之餘,亦顯示該公司的經營方針,不顧客人利益,
只顧sell新單,我深 ...

最可惜係初初sell我果個係中學同學(佢做咗國x兩年無做,轉咗行),所以每年聚會見到佢都會攞嚟笑佢

luxembourg 發表於 2011-6-25 11:21
最可惜係初初sell我果個係中學同學(佢做咗國x兩年無做,轉咗行),所以每年聚會見到佢都會攞嚟笑佢 ...

難得你咁大方,不過可能你個中學同學笑番你損失慘重喎

水晶晶 發表於 2011-6-25 11:31
難得你咁大方,不過可能你個中學同學笑番你損失慘重喎

都只係攞來笑下,始終果時大家都係剛剛出來做事,大家仲柒x矇矇

水晶晶 發表於 2011-4-19 13:21
錯誤觀念六【理財策劃師 / 財務策劃師 = 保險 = 專業 ?】

我相信呢樣野好多朋友都聽過, 近年好多保險公司 ...

果然佳作
講講-理財策劃師
如果可以做到
1. 分析和理解 客戶需要
2. 設計一個真正的計劃
3. 從節省開始. eg 消費行為, 適當信用卡, 住房貸款, 節稅
4. 投資計劃. 必須分析 可接受的風險
5. 保險計劃 是 減輕風險 有效的方法

HKOXSEX 發表於 2011-6-26 22:04
果然佳作  
講講-理財策劃師
如果可以做到

唔算過份要求,相信會有3-5%從業員做得到

登錄/註冊後可看大圖

煩惱 發表於 2011-4-19 18:13
岩一半啦 ... 地產始終有投資性質 ... 客主要著重價值 ... 唔同保險咁著重保障 ....   ...

其實買保險為求安心,所以保障很重要.但保險經紀都好緊要,如做一陣又唔做,轉幾手轉到都無人跟單(孤兒單),
這樣客會連公司都失信心.好在暫時都未偶到.

tboy2046 發表於 2011-6-29 01:46
其實買保險為求安心,所以保障很重要.但保險經紀都好緊要,如做一陣又唔做,轉幾手轉到都無人跟單(孤兒單),
...

可能自己曾是行內人,對邊個跟不太著意,因買保險係個人需要,
有人service只係提高效率而矣,(純粹個人睇法,不喜請諒)

登錄/註冊後可看大圖

水晶晶 發表於 2011-6-30 19:57
可能自己曾是行內人,對邊個跟不太著意,因買保險係個人需要,
有人service只係提高效率而矣,(純粹個人睇法, ...

普通單通常都無問題,誰跟或甚至無人跟都不大問題,但醫療我做偏向一定跟人走,
因有甚麼特發事都容易些第一時間幫手處理

tboy2046 發表於 2011-6-30 20:03
普通單通常都無問題,誰跟或甚至無人跟都不大問題,但醫療我做偏向一定跟人走,
因有甚麼特發事都容易些第一 ...

同意,如健康狀況冇大變化應該跟人走,因損失的只是已有疾病不賠條款和等候期而矣!
但如有舊病紀錄也唔應該轉走

水晶晶 發表於 2011-6-30 20:38
同意,如健康狀況冇大變化應該跟人走,因損失的只是已有疾病不賠條款和等候期而矣!
但如有舊病紀錄也唔應該 ...

絕對同意,水師兄有無買危疾?我現時偏愛買供10年的人壽危疾單,touchwood如中獎,即時轉為危疾陪給你先,不用等死才有得陪.
雖然貴些,但計過如用單頭年年供,計年齡up普通危疾單,去到65歲都好貴,之後如無收入就真的負擔不起,但每每危疾通常在這打後才發生.
所以小弟現買的危疾單是供10唔洗供那隻,希望有能力的時候便供完,日後不用煩,只供醫療負擔輕好多,水師兄有無更好的意見給參考?
thx

tboy2046 發表於 2011-7-1 01:05
絕對同意,水師兄有無買危疾?我現時偏愛買供10年的人壽危疾單,touchwood如中獎,即時轉為危疾陪給你先,不用 ...

如經濟許可,在年青時做後哂日後準備,當然最好不過啦!
你那人壽危疾單,應是近幾年的新產品,以我所知分二種
1/人壽保險是主計畫,10年供完,危疾是附加計畫,不隨年紀加保費,
危疾果part,保費要繼績交,直至人壽保險的現金紅利價值,
等同或超過危疾的投保額,那就隨時可以停單攞錢,毋須提出索償申請等批核添!
2/純危疾10年供完,好處是保費畧平,但危疾賠咗張單就完,
就算其後死亡也冇人壽賠償金了,因保費平咗,所以回報亦較遜色!
如想比較一下優劣,用相同保費(例如每月一千元),比較兩份保額及回報便知分曉!
至于醫療保險近年亦有限年期付滿計劃,(分十年,十五年,二十年等年期越短越貴)

保額賠哂計劃亦終止,最啱公司有醫療保險的客人,
因claim就claim公司果份,自己果份留番退休先慢慢用!

水晶晶 發表於 2011-7-1 02:00
如經濟許可,在年青時做後哂日後準備,當然最好不過啦!
你那人壽危疾單,應是近幾年的新產品,以我所知分二種 ...

謝謝師兄提點,我應是後者