大家覺得而家近唔近世界末日?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

啲基督徒成日話世界末日會有地震,海潚,又有打仗,饑荒咁。而家又的確好多天災人禍,大家認為係唔係真係同世界末日有關?
我覺得好似又有啲關係,但係好似又因為科技好咗,所以我哋知道更多呢啲世界各地不同大小的事情而已。
世界末日.  you must be kidding ! 及時行樂至真
回覆 讚好 不讚 使用道具

世界末日只係D教會用黎恐嚇信徒既謊言, 一個人死果陣咪係世界末日囉, 個個人既末日都唔同, 夾番聖經D經文, 咁樣解會比較合理

回應 嫪毐德 的帖子

點樣夾埋聖經d經文?

好近啦,2012同2016係兩個關口,過到先算啦.世界末日未必人人都屎哂,相信有人過到關.

回應 mastertim 的帖子

如果唔係個個瓜哂咁就應該唔可以定義為「世界末日」?

只要地球一日總存在,而適合人類生存的條件出現,人類唔一定要好似恐龍咁滅絕哂.

ara03kw 發表於 2011-5-24 11:30
啲基督徒成日話世界末日會有地震,海潚,又有打仗,饑荒咁。而家又的確好多天災人禍,大家認為係唔係真係同 ...

唔係世界末日,但是災難一定很多。現在就要看人類能否撥亂反正了。否則劫難難逃了

如果將來真有世界未日,我們肯定一天比一天接近它。

世界末日, 按常理及字面來解釋, 是這個世界的末日, 它不能再存在了!
[我估計] 常見原因有下列:
1.) 有神明 / 外星人要這個世界消失.... (卡通片都有看啦, 不難明的)
2.) 這個世界賴以存在的地球被破壞.... (電影片都有看啦, 不難明的)
3.) 這個世界的存在模式被改變, 舊的不能存在 .... (這個是估計的, 因為我覺得難明)
....e.g. 好似電腦要被format格式化, 資料不能存在!
....e.g. 電腦儲存格式 fat16, fat32

回應 gc63hk 的帖子

但人類能撥亂反正嗎? 人的取向就是自取滅亡,不可能全人類一起的撥亂反正。人總是自私的。

回應 barryhi 的帖子

同意,也只有好好珍惜當下。

ara03kw 發表於 2011-5-24 16:31
回應 嫪毐德 的帖子

點樣夾埋聖經d經文?

一代過去、一代又來.地卻永遠長存。(傳道書1:4)
按着定命、人人都有一死、死後且有審判.(希伯來書9:27)
我又看見死了的人、無論大小、都站在寶座前.案卷展開了.並且另有一卷展開、就是生命冊.死了的人都憑着這些案卷所記載的、照他們所行的受審判。(啟示錄20:12)
仲有幾節提到末日的日期無法預測, 不過唔記得左係邊個章節. 讀時要注意聖經D翻譯不知所謂, 睇多幾個語言版本會好少少, 不過始終都係冇乜信心.

回應 嫪毐德 的帖子

這是指地球不會滅亡嗎?

嫪毐德 發表於 2011-5-25 00:20
按着定命、人人都有一死、死後且有審判.(希伯來書9:27) ...

其實照基督教既講法, 一個人死後一係就去天堂享永生, 一係就落地獄永遠俾火燒, 佢地唔認有輪迥呢樣野, 所以佢地所謂既世界末日多數人都唔會見到, 包括已經死左既, 同埋D好老既老野同垂死病人, 就算有所謂既世界末日都唔關佢地事

嫪毐德 發表於 2011-5-25 00:37
其實照基督教既講法, 一個人死後一係就去天堂享永生, 一係就落地獄永遠俾火燒, 佢地唔認有輪迥呢樣野, 所 ...

記得之前有單新聞講有考古學家研究猶太人, 提到當時既信仰係人人都可以復活, 咁講法如果冇理解錯的話, 末日可能就係代表死亡, 復活可能就係代表再輪迥返黎做人.

照我的理解,  因耶穌死後下到陰間, 所有在陰間的xxx得以聽聞福音作決定.......,  耶穌復活以後, 他曾說"信而受洗的必然得救, 不信的必被定罪, 因他不信主獨生子的名"
人拒信上帝時, 人死後, 他的靈魂是睡了, 留在陰間等待復活後的審判,
人在未能得知上帝福音時, 死後, 他的靈魂是睡了, 在復活後的千禧年後之 末日受審判
信而受洗的人, 因著聖靈而使他的靈魂得以更新, 死後, 因他的靈魂是甦醒的, 天使會帶他們往天堂去, 享受主的同在 ....但是也要在千禧年後之 末日受審判.... 判賞賜能有多少

唔係 世界末日
係 新時代 來臨

回應 創業玩家 的帖子

你是指「世界末日」不是終結而是「新開始」?

ara03kw 發表於 2011-5-24 23:47
回應 gc63hk 的帖子

但人類能撥亂反正嗎? 人的取向就是自取滅亡,不可能全人類一起的撥亂反正。人總是自私 ...

所以災難來時,會有很多人死去。