點解建築工程項目成日都延期同超支

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我啲項目 香港同大陸 都係咁
回應 fatsheet阿虫 的帖子

If they do not 延期, they do not have reason 超支!
When they bid for the 工程項目, they will use unreasonable low price to get the 工程項目.
They need to find reason to make money from 工程項目 by 延期同超支!
如果你有裝修同建築嘅基本概念, 你就知道報價嘅背後有冇地雷。
香港政府無能, 郁吓都比承建商超支幾十巴仙甚至超倍, 唉。
封牛主席 發表於 2011-5-29 09:09
如果你有裝修同建築嘅基本概念, 你就知道報價嘅背後有冇地雷。
香港政府無能, 郁吓都比承建商超支幾十巴 ...

禾有份埋地雷
fatsheet阿虫 發表於 2011-5-29 08:04
我啲項目 香港同大陸 都係咁

肥紙師兄…睇怕你比人昆禾
遊戲規則係咁玩、上面幾位ching講得非常對。
sidis 發表於 2011-5-29 11:38
肥紙師兄…睇怕你比人昆禾

禾系supplier
其實合同內一定有訂定完工限期, 如屆時不能完工, 施工方冇合理原因便應要按延長時間長短賠款.
這些是一般合約基本條欵, 問題是到真發生時如何執行而以.
edmon9394 發表於 2011-5-29 13:45
其實合同內一定有訂定完工限期, 如屆時不能完工, 施工方冇合理原因便應要按延長時間長短賠款.
這些是一般合 ...

香港政府(客)試過俾simens(supplier)罰咗1億
fatsheet阿虫 發表於 2011-5-29 13:48
香港政府(客)試過俾simens(supplier)罰咗1億

有時真係好懷疑啲公務員做嘢有幾認真同上心, 都唔洗問責, 求求其其咁
fatsheet阿虫 發表於 2011-5-29 13:15
禾系supplier

供應商大Q晒呀,拖你數咪拖你數丫,吹呀,生意難做呀肥紙師兄…
sidis 發表於 2011-5-29 20:31
供應商大Q晒呀,拖你數咪拖你數丫,吹呀,生意難做呀肥紙師兄…

非常同意
edmon9394 發表於 2011-5-29 13:53
有時真係好懷疑啲公務員做嘢有幾認真同上心, 都唔洗問責, 求求其其咁

公務員唔九抵幫,不過禾知道siemens都好狠奸,好多工程超低價出標,打後士啤,服務樣樣開天殺價
大工程主要都係政府俾錢, 當然 claim 得就 claim...
sidis 發表於 2011-5-29 20:37
公務員唔九抵幫,不過禾知道siemens都好狠奸,好多工程超低價出標,打後士啤,服務樣樣開天殺價  ...

做生意各出奇謀,  啲bidders嘅底, 睇下過去記錄就一清二楚啦, 俾邊個中標一定有佢嘅consideration嘅
ara03kw 發表於 2011-5-29 23:29
大工程主要都係政府俾錢, 當然 claim 得就 claim...

個supplier高個客啵
大工程可以有好多後加數,後加數先至係最搵錢嘅來源
waiking 發表於 2011-5-30 07:56

是的 我嘅VO約有30%
waiking 發表於 2011-5-30 07:56

咁咪係所謂合約精神囉

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-25 20:22