[制度安排] 本站的 積分計算方法

支持新規定! 養成正常積極的互動才正確
回覆 讚好 不讚 使用道具

多謝晒...只係驚遲d為左重整個架構...
呢d事件再次發生....唉

CHANSON17 發表於 2011-6-18 11:48
多謝晒...只係驚遲d為左重整個架構...
呢d事件再次發生....唉

http://141hongkong.com/forum/thread-752329-1-1.html
入去色多d 朋友就冇有怕

三年抱兩 發表於 2011-6-18 11:50
http://141hongkong.com/forum/thread-752329-1-1.html
入去色多d 朋友就冇有怕

多謝晒....我而家中港兩邊走...
係大陸就住宿舍....上唔到網....好慘....想吹都冇得吹...
仲要果度係工業區....玩都冇得玩....新開發 .....!!!!!!!!!!

討論

權利和義務互相配合,如果唔得閒,就不建議留在此繼續玩了;或者每逄放假先返來分享一下都可以發表於 2011-6-18 13:36

loverfulness 發表於 2011-6-18 10:39
回應 141小記 的帖子

問心而論, 若這是現在開始的新例, 我無話可說, 若把舊會員的積分調整, 這便是推翻舊 ...

絕對同意, 我以往只喺做 CD-ROM, 因依家想升級睇多啲嘢, 所以努力回吓帖, 家陣一句話新例就無晒大部份嘅嘢, 同埋降埋級, 真喺唔多順氣, 講真, 好似我咁, 得閒睇吓, 覺得好嘅就回一回, 攞吓分, 咁叫做有啲動力睇吓回吓, 依家行新例, 就真喺無乜意思去回帖, 反正要靠人俾先叫做有分攞, 你估睇帖回帖唔使花時間呀? 唯有繼續做番 CD-ROM. 既然喺咁, 樓上師兄又講得好, 咁我咪一次過俾晒今日嘅評分俾呢位師兄. 我都唔知原來評分喺咁用嘅. 就喺呢條新例, 我學識左點用評分.

所以話, 你都唔好話條新例無用.

後話: 原來我只可以評一分, 真喺想俾人都唔得, 只有分開幾次派俾人

討論

問題係,你的努力有沒有人會欣賞? 好多人都以為自己打一兩個字咁reply就係負出左好多.但係又無諗過咁做只會係對其他人的阻礙!發表於 2011-6-18 13:39

回應 tw141 的帖子

係呀。。。大家又要學習新玩法。。見到好多CHING 都比人降左 GRADE 。。 D 積分之前真係儲得好辛苦呀

141小記 發表於 2011-6-17 22:17
長痛不如短痛,新例一齊行!

以往,等級(及閱讀權限)是所需要的積分是由單一[威望值]計算出來.

原本魅力真係只係一個代表數字,冇咩有......
而家改革後即刻唔同晒,可幫助積分因而先至升級 !!!!!!  讚 ~~~~
對用心交流嘅新會員非常公平,唔駛比一班洗版友玩串晒 !!!!!!!!

新例實施, 一下子失去所有, 真係無語問蒼天.

即時降咗一級...

討論

充分反映現實發表於 2011-6-18 21:07

回應 CHANSON17 的帖子

好搞野 ...小記的語氣...好似政府官員呀.....
政制都出埋....

討論

好假: 5.0
好假: 5
都係 講人治港 啫, 邊個做凸手咪一鳩樣發表於 2011-6-18 21:10

bullet 發表於 2011-6-18 11:22
小記大人, 有一個問題想問一問 :
如果威望很高, 但魅力負數 !
響新制度下:

1) 威望  
2) 100+魅力的10倍
取上面兩個數值比較低的一個.

魅力負數, 視乎負幾多:
a) -10 或以上 (-1 至 -10)
= 100 + (-10) x 10倍
= 100 + (-100)
= 0 (重算係新會員)

p.s. 魅力 -9, 都重有 10 分積分剩.

b) 負 11 或以下
= 100 + (-11) x 10倍
= 100 + (-110)
= -10 (乞丐)

141小記 發表於 2011-6-17 22:17
長痛不如短痛,新例一齊行!

以往,等級(及閱讀權限)是所需要的積分是由單一[威望值]計算出來.

小記呢個新玩法 Very 骨!以魅力定積分!

但小弟有一問題想請教:

當日新推出威望可以過戶時,禾揀咗集中大部份威望於此 A/C!順利升呢!

E+小記師兄呢種計分法下。。。會唔會容許魅力分刀可以過戶呢?

因為分身既魅力亦都應該歸於 A/C 持有人呀!

禾好似年羹堯咁, 降咗十九幾級, 真係阿媽刀唔認得.

coolviva 發表於 2011-6-18 13:13
原本魅力真係只係一個代表數字,冇咩有......
而家改革後即刻唔同晒,可幫助積分因而先至升級 !!!!!!  讚 ...

多謝 小記大人嘅糾正~~
呢個新方案以我理解就係要加埋魅力分去同威望分作一個公度嘅平衡,以提昇本站嘅內容質素,減少一些無謂嘅回帖.....亦可減低網站嘅負荷流量~~~~

多謝小記大人.

肯定會降級啦 ,因為要小分個計法為準 ...

141小記         + 100         暫時見到,你係最慘的受害者,心表同情!.
http://141hongkong.com/forum/for ... &fromuid=341754
e個仲大獲 其實甘乞衣法係bug定係真係想甘做 甘1d接龍昇上來ge ching真係好易變乞衣

討論

都係充分反映現實....佢受唔受人支持,等於佢係道生存的價值,發表於 2011-6-18 21:12

回應 三年抱兩 的帖子

接龍,本應亦有好多精境佳句,難接仍接通,都係值得賀許的.
選擇性的派分,我很贊同.

分享一下 http://141hongkong.com/forum/hom ... o=blog&id=22182

三年抱兩 發表於 2011-6-18 15:45
141小記         + 100         暫時見到,你係最慘的受害者,心表同情!.
http://141hongkong.com/forum/forum.php?mod=view ...

其實, 魅力出現負數, 實係版主執法, 唔駛同情.

有錯判, 想求情, 佢自己識去申訴.

冇九成把握佢係有貢獻會員, 都唔好出手扶番佢上嚟.
http://141hongkong.com/forum/for ... &fromuid=218866

大家真係要調節下評分尺度就真, 尤其未夠 290, 590, 990 魅力嘅戶口.