上帝的名字不是耶和華 ?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

上帝的名字不是耶和華,難道系耶穌
回覆 讚好 不讚 使用道具

好清楚 條粉腸都好學有專長, 可以當教授~

基本常識都極之深,試問一名師拉或小朋友或地盤佬或犯人改過自身的人

識唔識如此深的解釋~

聖父 聖子 聖靈 三而一

睇聽了第二次先明白佢什麼?

真系幾深奧, 又或者根本未明又怎了解~

自以為是.
用佢呢套嘢,可以曲解世上任何人的說話.

,阿,阿:三位一體,稱之為『

咁到底上帝叫乜野名呀

聲帶中其實已很清楚指出猶太人的文字本身是沒有響音 (vowel) 的希伯來文記載的只有 "YWHW", 後來添加了響音才被繙譯成 "耶和華"嚴格地說是沒有人知道亞伯拉罕之神是如何發音 ......... 猶太人通常以 that four-letter word 暗示其神的名字但既然教會審訂的舊約沿用 "耶和華" 一詞, 那照跟亦不為過而知多一點猶太人文化背景總勝於一無所知

ess 發表於 2011-8-16 21:31
咁到底上帝叫乜野名呀

加完分先去睇片,睇完都同ESS版有同一個問題,點解佢無總結吓講吓佢話上帝叫乜野名?

要講上帝唔係叫耶和華好簡單之麻,佢又唔係中國人,耶和華三個係中文字,點會係佢個名,邊駛遊咁大個花園。

條片裡面條友又真係識d野, 但係我覺得強用不同的發音抄寫傳統就未免有點勉強, 我認為應該是以色列人忌諱, 所以寧可將神的名字寫為yhwh, 以致他們都不能發音, 避免「妄稱神的名」。
而jehovah 就是後人加上去的.
神的名大概是人加上去的, 神就是神, 不用名字的, 名字或許是令人去明白神的概念.

其實, 以色列人對上帝是抱有一份尊敬, 尊崇之心, 畢竟是帶領他們祖先過紅海而逃離埃及法老的神. 他們如何去表示對上帝的尊敬呢, 就是用肅靜去表示內心的敬意. 故每當講到上帝的名字時, 就是沒有發出聲音了. 但對後人來說, 點都要有個稱呼, 所以後來的人就加了響音---耶和華.

個個講都有道理~ 神是否已經他名字啦!

車路仔2 發表於 2011-8-20 00:38
個個講都有道理~ 神是否已經他名字啦!

若不有人, 何者稱 "神"??

明白師兄的觀點,因為希伯來文的待質,所以使人誤會了上帝之名為耶和華

其實深入得濟
唔可話講耶和華係絕對錯
聖經係咁寫
有幾多人會研究同識希伯來文吖
唔通話神叫YHWH 咩?樂隊組合?
正如大嶼(如)山,有無人叫大嶼(罪)山吖
識正字係好,但普及也要注重。