[魚] 新手一問, 唔知点解養親金魚都瓜晒?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

新手一問, 唔知点解養親金魚都瓜晒?

幾年前學人養鱼, 聽人講金鱼易養d, 就養金鱼先, 去金鱼鋪買咗個缸兼其他器材及生化水等, 再買拾條金鱼嚟養, 唔夠半年, 發覺一條鱼先有白点跟住爛尾, 之後一二個月全部鱼相继死晒, 我已將缸內温度升到28度又放鱼藥, 但唔見有效果,  等一二月後再買過個套裝缸 (20x20x13吋 連燈及過濾泵) 再換哂d器材用品, 我己買贵果種金鱼嚟養, 点知半年後同樣情况又再發生,  先有白点後全部鱼爛尾瓜晒, 令我非常失望, 己停養一年了.

前幾日洗乾凈個舊缸, 全部器材都冇壞, 又想養返鱼, 請 C Hing 俾吓意見, 点先至令d鱼長命d?  我刀唔想做個失責任主人!

討論

想用返舊舊缸全部器材, 改養較粗生少少d熱帶魚啦.............發表於 2011-9-29 11:50
我都好耐冇養金魚咯,以前我都有養過一大缸蘭壽。
同啲賣魚佬傾偈,問吓金魚係咪好易養,佢哋笑笑話以前就係。。。言下之意自己領會啦

其實養魚之道,皆以水為先。

你之前因白點病令成缸魚全軍覆沒,有沒有想過為什麼會引發出白點病?

白點病在水族中最常見的疾病,原因是來自水溫的突變!換水時會唔會換得太多呢?。。。

另在病發後的處理又點呢?

一般多數人養金魚養死主因是過度餵食,水質急速轉壞!

一開始應全部換水,並提升水溫至28度,先不要下葯,可以加鹽作殺菌,由於溫度上升,水中溶氧度會下降,所以要加毎氣泵打大氣!此時最好禁食,免得讓水質惡化!
回覆 讚好 不讚 使用道具

多謝小窮維尼版主指点, 可否再睇咋我以前是否做錯, 再俾d意見:

- 我每星換水一次, 只換4份一水
- 每日喂鱼一至二次, 用金鱼乾良, 間中用红蟲.
- 水温24-28度
- 我都有落小小鹽
我同意過度餵食 可能係其中一個原因.  

我打算過二日去金鱼街買魚, 要注意什麽? 再多謝你嘅意見.

anish 發表於 2011-9-29 08:29
多謝小窮維尼版主指点, 可否再睇咋我以前是否做錯, 再俾d意見:

- 我每星換水一次, 只換4份一水

除咗餵食多咗啲之外,其他都好"正常"!

金魚好為食,而且食得多,疴得多。。餵得多對水質自然構成壓力。

一日一次什至兩日一次都很足夠。份量則以五分鐘內食哂為較好。

因為剩餌都容易引發水質突變!

至於揀魚。

從觀賞角度當然就睇下符唔符合上品的特質。

從健康角度,就睇下魚身有冇傷口。。。

睇下狀態好唔好。。。

如果魚舖肯俾你自己撈,我就會追住游得最快嗰幾條唻買。

遇危險都市識得閃,健康有保證啦!

回覆 anish 的帖子

唔想做個失責任主人, 就唔好再養金魚啦.................  

巴魯坦星人 發表於 2011-9-29 11:47

唔想做個失責任主人, 就唔好再養金魚啦.................   ...

边d鱼係粗生少少熱帶魚???,

討論

紅劍呀, 孔雀呀, 依d都好粗生呀. 養一對半年, 一定變幾十對出黎.....發表於 2011-9-29 15:14

巴魯坦星人 發表於 2011-9-29 11:47

唔想做個失責任主人, 就唔好再養金魚啦.................   ...

好多嘢都係從錯誤中學習。。。

小窮維尼 發表於 2011-9-29 12:54
好多嘢都係從錯誤中學習。。。

今日去金魚街買器材, 買咗暖管, 生物環, 活性碳等,  個sales hard sell 果隻AA 潛水型UV C波殺菌燈 ($240) 連泵, 話可以殺菌同小量過濾, 咁就買咗, 再言談中, 佢話套裝缸唔啱養金鱼因為過濾泵唔夠力, 佢同巴鲁C Hing 一樣建議我改養熱帶鱼, 如果一定要養就要加多一個外置桶形過濾泵 (约$550) , 我個細鱼缸只有约 60-70L, 放咁多器材会唔会多d,  妹仔大過主人婆, 錢事小, 我怕器材令細缸空間空間小咗, 攪到我唔敢買金鱼住, 可否再俾d意見 - 是否需要加個濾水泵?  或需要改養帶鱼?

以下係我個套裝缸

anish 發表於 2011-10-3 22:32
今日去金魚街買器材, 買咗暖管, 生物環, 活性碳等,  個sales hard sell 果隻AA 潛水型UV C波殺菌燈 ($240 ...

應該咁諗

你想養乜嘢先?

小窮維尼 發表於 2011-10-3 22:36
應該咁諗

你想養乜嘢先?

我當然想養金鱼, 是否一定要加外置過濾?

anish 發表於 2011-10-3 22:32
今日去金魚街買器材, 買咗暖管, 生物環, 活性碳等,  個sales hard sell 果隻AA 潛水型UV C波殺菌燈 ($240 ...

樓主可唔可以講多啲你平時換水係點換架,濾材有無點搞呢???

anish 發表於 2011-10-3 22:46
我當然想養金鱼, 是否一定要加外置過濾?

金魚的排泄真係好勁

以你現時過濾器材

唔係話唔養得

唔好貪心

以精品式養四條細細哋都可以

試吓養珠鱗

細細條都唔錯

waiking 發表於 2011-10-3 22:50
樓主可唔可以講多啲你平時換水係點換架,濾材有無點搞呢???

- 換水用好似火水揼果隻喉揼缸水落水桶, 再用水桶慢慢放新水(己放安定劑同格咗一日) 入缸.
- 濾材有過濾棉, 生物環同活性碳.  

anish 發表於 2011-10-3 23:03
- 換水用好似火水揼果隻喉揼缸水落水桶, 再用水桶慢慢放新水(己放安定劑同格咗一日) 入缸.
- 濾材有過濾 ...

係唔係裸缸養

waiking 發表於 2011-10-3 23:06
係唔係裸缸養

以前缸底放石春.

要養水先嫁...

小窮維尼 發表於 2011-10-3 22:51
金魚的排泄真係好勁

以你現時過濾器材

如果我加外置過濾, 会唔会太多過濾器? 是否可多養幾條?  我想養8-9條.

你而家套缸的過濾在缸頂?

anish 發表於 2011-10-3 23:10
以前缸底放石春.

金魚不停食,不停排泄,真係好汚槽。最好裸缸養住先,每日限食,唔餵好太多,睇定啲至慢慢加魚。

白點同爛尾都係由寄生蟲引起,如有此情況出現,最好用醫生缸隔離,避免傳染其他魚,跟住加溫落鹽你都識啦。

可以參考吓