切換到窄版更改語言
註冊 找回密碼

141香港論壇

〖 一心一意 〗優質浴巾清洗消毒SBooks: Game Channel香港植物標本室
SB141手機版s-books.comS-Books教學
熱門搜尋: 請稍候......
查看: 9885|留言: 66

[魚] 新手一問, 唔知点解養親金魚都瓜晒?   [複製鏈接]

金牌會員 [發短訊]

論譠元老勳章 「友誼大使」勳章 「貼圖之星」勳章 高級元老勳章 百萬富翁勳章 超級元老勳章 傑出成就勳章 萬千寵愛勳章

簽到
魄力
24160 點
魅力
103 點
潛力
20793 點
黃金
10214 兩
11111419 元
發表於 2011-9-29 |顯示全部樓層 |舉報

新手一問, 唔知点解養親金魚都瓜晒?

幾年前學人養鱼, 聽人講金鱼易養d, 就養金鱼先, 去金鱼鋪買咗個缸兼其他器材及生化水等, 再買拾條金鱼嚟養, 唔夠半年, 發覺一條鱼先有白点跟住爛尾, 之後一二個月全部鱼相继死晒, 我已將缸內温度升到28度又放鱼藥, 但唔見有效果,  等一二月後再買過個套裝缸 (20x20x13吋 連燈及過濾泵) 再換哂d器材用品, 我己買贵果種金鱼嚟養, 点知半年後同樣情况又再發生,  先有白点後全部鱼爛尾瓜晒, 令我非常失望, 己停養一年了.

前幾日洗乾凈個舊缸, 全部器材都冇壞, 又想養返鱼, 請 C Hing 俾吓意見, 点先至令d鱼長命d?  我刀唔想做個失責任主人!

巴魯坦星人  想用返舊舊缸全部器材, 改養較粗生少少d熱帶魚啦.............  發表於 2011-9-29

初級會員 [發短訊]

百萬富翁勳章 千億富豪勳章 精華帖王勳章 萬千寵愛勳章 141榮譽勳章 論譠元老勳章 高級元老勳章 超級元老勳章 究極元老勳章 傑出成就勳章 「友誼大使」勳章 「博學多才」勳章 「能言善辯」勳章 「型男嗜好」勳章 「陽光田園」勳章 「魚樂無窮」勳章 「遊藝專家」勳章 「演藝傳播」勳章 「廣告/設計」勳章 「爬山遠足」勳章 「各行各業」分區勳章 長時間服務勳章 群組紀念勳章 勝利勳章 成家立室勳章

魄力
177335 點
魅力
0 點
潛力
124980 點
黃金
345979 兩
1674480 元
我都好耐冇養金魚咯,以前我都有養過一大缸蘭壽。
同啲賣魚佬傾偈,問吓金魚係咪好易養,佢哋笑笑話以前就係。。。言下之意自己領會啦

其實養魚之道,皆以水為先。

你之前因白點病令成缸魚全軍覆沒,有沒有想過為什麼會引發出白點病?

白點病在水族中最常見的疾病,原因是來自水溫的突變!換水時會唔會換得太多呢?。。。

另在病發後的處理又點呢?

一般多數人養金魚養死主因是過度餵食,水質急速轉壞!

一開始應全部換水,並提升水溫至28度,先不要下葯,可以加鹽作殺菌,由於溫度上升,水中溶氧度會下降,所以要加毎氣泵打大氣!此時最好禁食,免得讓水質惡化!

論譠元老勳章 「友誼大使」勳章 「貼圖之星」勳章 高級元老勳章 百萬富翁勳章 超級元老勳章 傑出成就勳章 萬千寵愛勳章

魄力
24160 點
魅力
103 點
潛力
20793 點
黃金
10214 兩
11111419 元
小窮維尼 發表於 2011-9-29 03:17
我都好耐冇養金魚咯,以前我都有養過一大缸蘭壽。
同啲賣魚佬傾偈,問吓金魚係咪好易養,佢哋笑笑話以前就 ...

多謝小窮維尼版主指点, 可否再睇咋我以前是否做錯, 再俾d意見:

- 我每星換水一次, 只換4份一水
- 每日喂鱼一至二次, 用金鱼乾良, 間中用红蟲.
- 水温24-28度
- 我都有落小小鹽
我同意過度餵食 可能係其中一個原因.  

我打算過二日去金鱼街買魚, 要注意什麽? 再多謝你嘅意見.

百萬富翁勳章 千億富豪勳章 精華帖王勳章 萬千寵愛勳章 141榮譽勳章 論譠元老勳章 高級元老勳章 超級元老勳章 究極元老勳章 傑出成就勳章 「友誼大使」勳章 「博學多才」勳章 「能言善辯」勳章 「型男嗜好」勳章 「陽光田園」勳章 「魚樂無窮」勳章 「遊藝專家」勳章 「演藝傳播」勳章 「廣告/設計」勳章 「爬山遠足」勳章 「各行各業」分區勳章 長時間服務勳章 群組紀念勳章 勝利勳章 成家立室勳章

魄力
177335 點
魅力
0 點
潛力
124980 點
黃金
345979 兩
1674480 元
anish 發表於 2011-9-29 08:29
多謝小窮維尼版主指点, 可否再睇咋我以前是否做錯, 再俾d意見:

- 我每星換水一次, 只換4份一水

除咗餵食多咗啲之外,其他都好"正常"!

金魚好為食,而且食得多,疴得多。。餵得多對水質自然構成壓力。

一日一次什至兩日一次都很足夠。份量則以五分鐘內食哂為較好。

因為剩餌都容易引發水質突變!

魄力
177335 點
魅力
0 點
潛力
124980 點
黃金
345979 兩
1674480 元
至於揀魚。

從觀賞角度當然就睇下符唔符合上品的特質。

從健康角度,就睇下魚身有冇傷口。。。

睇下狀態好唔好。。。

如果魚舖肯俾你自己撈,我就會追住游得最快嗰幾條唻買。

遇危險都市識得閃,健康有保證啦!

魄力
8095 點
魅力
0 點
潛力
2636 點
黃金
2 兩
21197279 元
回覆 anish 的帖子

唔想做個失責任主人, 就唔好再養金魚啦.................  

魄力
24160 點
魅力
103 點
潛力
20793 點
黃金
10214 兩
11111419 元
巴魯坦星人 發表於 2011-9-29 11:47

唔想做個失責任主人, 就唔好再養金魚啦.................   ...

边d鱼係粗生少少熱帶魚???,

巴魯坦星人  紅劍呀, 孔雀呀, 依d都好粗生呀. 養一對半年, 一定變幾十對出黎.....  發表於 2011-9-29

魄力
177335 點
魅力
0 點
潛力
124980 點
黃金
345979 兩
1674480 元
巴魯坦星人 發表於 2011-9-29 11:47

唔想做個失責任主人, 就唔好再養金魚啦.................   ...

好多嘢都係從錯誤中學習。。。

魄力
24160 點
魅力
103 點
潛力
20793 點
黃金
10214 兩
11111419 元
發表於 2011-10-3 |顯示全部樓層 |舉報
小窮維尼 發表於 2011-9-29 12:54
好多嘢都係從錯誤中學習。。。

今日去金魚街買器材, 買咗暖管, 生物環, 活性碳等,  個sales hard sell 果隻AA 潛水型UV C波殺菌燈 ($240) 連泵, 話可以殺菌同小量過濾, 咁就買咗, 再言談中, 佢話套裝缸唔啱養金鱼因為過濾泵唔夠力, 佢同巴鲁C Hing 一樣建議我改養熱帶鱼, 如果一定要養就要加多一個外置桶形過濾泵 (约$550) , 我個細鱼缸只有约 60-70L, 放咁多器材会唔会多d,  妹仔大過主人婆, 錢事小, 我怕器材令細缸空間空間小咗, 攪到我唔敢買金鱼住, 可否再俾d意見 - 是否需要加個濾水泵?  或需要改養帶鱼?

以下係我個套裝缸

魄力
177335 點
魅力
0 點
潛力
124980 點
黃金
345979 兩
1674480 元
anish 發表於 2011-10-3 22:32
今日去金魚街買器材, 買咗暖管, 生物環, 活性碳等,  個sales hard sell 果隻AA 潛水型UV C波殺菌燈 ($240 ...

應該咁諗

你想養乜嘢先?

魄力
24160 點
魅力
103 點
潛力
20793 點
黃金
10214 兩
11111419 元
小窮維尼 發表於 2011-10-3 22:36
應該咁諗

你想養乜嘢先?

我當然想養金鱼, 是否一定要加外置過濾?

141正式版主 [發短訊]

「單車交流」勳章 特嗜章 「賭神」勳章 「魚樂無窮」勳章 「首寵飼蟲」勳章 「鵲鳥奇鸚」勳章 「陽光田園」勳章 「廚師食譜」勳章 「玩具模型」勳章 「會員交流」分區勳章 「獅子座」勳章 「消閒興趣」分區勳章 「痴線佬」勳章 「棋藝大師」勳章 勝利勳章 「能言善辯」勳章 長時間服務勳章 141紳士勳章 成家立室勳章 「創作大師」勳章 「攝影達人」勳章 百萬富翁勳章 千億富豪勳章 萬千寵愛勳章 傑出成就勳章 高級元老勳章 超級元老勳章 「友誼大使」勳章 版主勳章 群組紀念勳章 論譠元老勳章 究極元老勳章 141榮譽勳章 「貼圖之星」勳章 精華帖王勳章 「型男嗜好」勳章 十萬帖勳章

魄力
553838 點
魅力
511069 點
潛力
36 點
黃金
2407264 兩
55401479 元
anish 發表於 2011-10-3 22:32
今日去金魚街買器材, 買咗暖管, 生物環, 活性碳等,  個sales hard sell 果隻AA 潛水型UV C波殺菌燈 ($240 ...

樓主可唔可以講多啲你平時換水係點換架,濾材有無點搞呢???

魄力
177335 點
魅力
0 點
潛力
124980 點
黃金
345979 兩
1674480 元
anish 發表於 2011-10-3 22:46
我當然想養金鱼, 是否一定要加外置過濾?

金魚的排泄真係好勁

以你現時過濾器材

唔係話唔養得

唔好貪心

以精品式養四條細細哋都可以

試吓養珠鱗

細細條都唔錯

魄力
24160 點
魅力
103 點
潛力
20793 點
黃金
10214 兩
11111419 元
waiking 發表於 2011-10-3 22:50
樓主可唔可以講多啲你平時換水係點換架,濾材有無點搞呢???

- 換水用好似火水揼果隻喉揼缸水落水桶, 再用水桶慢慢放新水(己放安定劑同格咗一日) 入缸.
- 濾材有過濾棉, 生物環同活性碳.  

「單車交流」勳章 特嗜章 「賭神」勳章 「魚樂無窮」勳章 「首寵飼蟲」勳章 「鵲鳥奇鸚」勳章 「陽光田園」勳章 「廚師食譜」勳章 「玩具模型」勳章 「會員交流」分區勳章 「獅子座」勳章 「消閒興趣」分區勳章 「痴線佬」勳章 「棋藝大師」勳章 勝利勳章 「能言善辯」勳章 長時間服務勳章 141紳士勳章 成家立室勳章 「創作大師」勳章 「攝影達人」勳章 百萬富翁勳章 千億富豪勳章 萬千寵愛勳章 傑出成就勳章 高級元老勳章 超級元老勳章 「友誼大使」勳章 版主勳章 群組紀念勳章 論譠元老勳章 究極元老勳章 141榮譽勳章 「貼圖之星」勳章 精華帖王勳章 「型男嗜好」勳章 十萬帖勳章

魄力
553838 點
魅力
511069 點
潛力
36 點
黃金
2407264 兩
55401479 元
anish 發表於 2011-10-3 23:03
- 換水用好似火水揼果隻喉揼缸水落水桶, 再用水桶慢慢放新水(己放安定劑同格咗一日) 入缸.
- 濾材有過濾 ...

係唔係裸缸養

魄力
24160 點
魅力
103 點
潛力
20793 點
黃金
10214 兩
11111419 元
waiking 發表於 2011-10-3 23:06
係唔係裸缸養

以前缸底放石春.

魄力
53 點
魅力
0 點
潛力
3 點
黃金
0 兩
399 元
要養水先嫁...

魄力
24160 點
魅力
103 點
潛力
20793 點
黃金
10214 兩
11111419 元
小窮維尼 發表於 2011-10-3 22:51
金魚的排泄真係好勁

以你現時過濾器材

如果我加外置過濾, 会唔会太多過濾器? 是否可多養幾條?  我想養8-9條.

魄力
177335 點
魅力
0 點
潛力
124980 點
黃金
345979 兩
1674480 元
你而家套缸的過濾在缸頂?

魄力
553838 點
魅力
511069 點
潛力
36 點
黃金
2407264 兩
55401479 元
anish 發表於 2011-10-3 23:10
以前缸底放石春.

金魚不停食,不停排泄,真係好汚槽。最好裸缸養住先,每日限食,唔餵好太多,睇定啲至慢慢加魚。

白點同爛尾都係由寄生蟲引起,如有此情況出現,最好用醫生缸隔離,避免傳染其他魚,跟住加溫落鹽你都識啦。

可以參考吓

重要聲明:本網站是以即時上載留言的方式運作,141HONGKONG.COM 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見 (如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。141HONGKONG.COM 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。

手機版|Archive|sitemap|聯絡我們|141香港論壇

GMT+8, 2020-3-29 04:09