[本港] 地方細細, 選擇多多----發記小廚

一世一食評
名稱: 發記小廚
地址: 鴨脷洲鴨脷洲大街57-63號利是大廈地下B及C舖
網址: http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=1189
中國美食: -
口味: 香港地道美食
美食款式: 海鮮 
餐廳種類: 大牌檔 
味道: 5分
環境: 3分
服務: 4分
衛生: 3分
抵食: 5分
推介美食: 白灼三寶, 炸墨魚蝦餅, 糯米飯羔蟹
是次消費: 200 每人HKD
價錢種類: 晚餐
返啅指數: 8/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

(小弟第一次在這區發帖, 如有不符合規定的地方, 請各位ching通知聲, 先謝! )

小弟一向甚少去港島南區, 但早前因朋友搬去鴨脷洲, 於是前往恭賀新居入伙, 順便試下早已聽聞的鴨脷洲大街的一眾海鮮檔. 最後朋友選了發記小廚.

各ching要留意, 鴨脷洲大街的海鮮檔由於非常好生意, 最好預先訂位, 尤其係星期五至日及公眾假期.

講返發記小廚, 老實講, 地方好細, 位窄, 坐得唔舒服; 個厠所嘅衛生更加有待改善.....  如果係好介意食店環境嘅ching可以唔使諗.

相反來講, d餸菜就相當好, 請睇相:

先來大眼雞豆腐湯---賣相平平無奇, 但飲落相當清甜! 唔覺有味精味, 飲左唔口渴.

登錄/註冊後可看大圖

白灼三寶(鵝腸, 豬潤, 墨魚)---同樣地賣相平平無奇, 但食落就正到冇朋友, 特別係d豬潤, 好新鮮冇雪藏味! 問老闆, 佢話係特別訂返來, 一般街市貨色冇咁新鮮wor

登錄/註冊後可看大圖

薑汁炒芥蘭---唔錯, 夠薑汁, 夠香口!

登錄/註冊後可看大圖

炸子雞---都幾好! 我一向都奇怪, 煮海鮮煮得好嘅食店通常炸子雞都會整得好, 有冇ching知點解呢?

登錄/註冊後可看大圖

炒聖子---佢個味就整得幾好, 但可惜當日d聖子比較細, 不過肉質都幾香甜嘅!

登錄/註冊後可看大圖

炸墨魚蝦餅---都係果句: 賣相平平無奇, 但食落就正到冇朋友! 炸粉好少但仍香脆, 同時食到墨魚味和蝦味!

登錄/註冊後可看大圖

清蒸魚(唔記得左係乜魚 )---魚本身唔錯, 但蒸得過左火少少, 係成餐比較失色嘅一道菜....

登錄/註冊後可看大圖

發財伴三寶(花膠, 瑤柱, 海蔘)---純粹只為意頭而叫(朋友新居入伙), 整晚最貴的一道菜, 味道只可以話係不過不失.....

登錄/註冊後可看大圖

薑蔥田雞---由於小弟唔食田雞, 好難話你知味道如何.....但見朋友個個話正, 應該好味掛......

登錄/註冊後可看大圖

羔蟹糯米飯---果一餐嘅精華! 羔蟹羔多, 又新鮮! 糯米飯蒸得剛好, 仲吸收埋d蟹羔, 無得頂!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

後記
雖然剛入到鋪頭時對那裡的環境有d唔滿意, 但食過咁多好餸之後所有不快一掃而空, 更加係心滿意足地行返出來! 食到爆晒燈每人才$200, 你去西貢, 流浮山, 鯉魚門你一定唔使諗!
可惜當日人數唔夠多, 因為仲有好多野都想試呢!   人多d就可叫多幾道菜啦!
睇落唔錯喎!好多味都幾正咁!我最鍾意膏蟹蒸糯米!!
回覆 讚好 不讚 使用道具

東莞蜈蚣 發表於 2011-10-20 13:42
睇落唔錯喎!好多味都幾正咁!我最鍾意膏蟹蒸糯米!!

我都係最鍾意果個膏蟹蒸糯米飯! 拉高晒平均分數!

私人鍾意蟹, 勿魚餅同豆負TOM

我想試田雞,另外碟菜好似好細碟.

parma 發表於 2011-10-20 15:07
我想試田雞,另外碟菜好似好細碟.

碟田鷄我班朋友個個都贊不絕口,應該都得嘅! 碟菜就真係細左d.......

我都未去過鴨脷洲.  不過都多謝晒

羔蟹糯米飯

遠水路左d, but thx anyway.

睇落幾掂wor!條魚喺咪桂花魚啊?不過啲膏蟹真喺好似十分...........正!

好似好好食,不過太遠了

大眼雞豆腐湯, 炸墨魚蝦餅, and most of all, 羔蟹糯米飯, are the best! unfortunately, 鴨脷洲, too far away!
good introduction of the food, though!

羔蟹糯米飯

完全自由 發表於 2011-10-20 13:19
(小弟第一次在這區發帖, 如有不符合規定的地方, 請各位ching通知聲, 先謝!  )

小弟一向甚少去港島 ...

好正吖!!看到和溜口水
我好佩服一間細細的茶餐廳居然可以煮到這麼多美食……正……

華源霏霏 發表於 2011-10-21 11:33
好正吖!!看到和溜口水!
我好佩服一間細細的茶餐廳居然可以煮到這麼多美食……正…… ...

你真係講出左個重點!  小弟一向覺得呢d小食店先至會有驚喜俾到人!  

再次多謝觀看!

完全自由 發表於 2011-10-21 11:42
你真係講出左個重點!  小弟一向覺得呢d小食店先至會有驚喜俾到人!  

再次多謝觀看!  ...

細D茶餐廳住重的係味道!!
大D高級的住重的係表面的靚!!
所有有時候沒有外人的情況下……我比較喜歡細D!!

i will go and try next month

醫神兄影得好靚喎
白灼三寶我最想試
好耐無食過靚朱潤

膏蟹蒸糯米好好味

羔蟹睇落最正