也來說說"南音"

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

看了定風波小友的南音帖, 本只想回應兩句. 難得他小小年紀也懂南音, 縱非神童, 也可算神青了.
老餅又來「波門弄音」喇, 一於說說較少人知的幾點. 各位在看帖前請先看定風波小友的'南音'帖:
http://141hongkong.com/forum/thread-945718-1-1.html

1. 在茶樓及妓院所唱的現代一般稱為地水南音, 其實有分'雅詞'及'地水'兩種.
2. '雅詞南音'故以詞文句子優美得名. 為較高尚茶座客所喜. 而'地水南音'多加入廣府話(廣東話)口語, 故為大眾所喜.
3. 而'雅詞'唱法較為工整, 相近於日後發展的'粵曲南音'(做粵劇時唱的南音)
4. '雅詞南音'與'粵曲南音'最大分別在於調式, 即係key. 粵曲南音是C調, 雅詞南音(及地水南音)均唱G調. 原因是以往舞台上擴音不足, 一定要唱較高的C調(甚至C#至D), 聲音才能及遠. 而在茶座唱, 一唱就是數小時, 唱G調舒服很多. 以客途秋恨為例, 杜煥, 甘明超等唱G調, 而新馬是粵曲南音唱法, 用的是C#調.
5. 南音本不屬於粵曲, 也與粵曲中的梆子和二黃(梆黃)句式大異. 南音上下句均為'平'聲, 而梆黃則是上仄下平. 劉德華那段神雕大俠, 句式便錯了!
6. '雅詞與粵曲南音'一般是一板三叮(所即四拍子, 但也有流水板的一板一叮及一板), 而'地水南音'則較自由, 常出現某些句子唱多了一兩叮(拍), 及過門過多了幾拍, 甚至幾小節. 主因是唱者要休息, 即係飲水.

特別推薦, 已故名伶梁漢威的'梁天來'.
其實睇完兩位前輩嘅貼都唔係太認識南音,

不過都多謝兩位色心講解
回覆 讚好 不讚 使用道具

呢D野我真係唔識

炮哥同老餅真係學識淵博

我真係唔識, 冇研究

加唔到分??

為支持本站的質素提昇,請多向不同的會員評分(尤其是用心發表的會員),多謝合作!

very informative!

師兄,真係唔好意思,睇完都係唔多識

mungchacha 發表於 2012-4-16 13:44
師兄,真係唔好意思,睇完都係唔多識

因為你係少餅未夠老, 要老人家先識架.

如風2011 發表於 2012-4-16 13:59
哈哈,真係唔知答唔答好呢.一答即係認老.

唔緊要, 有我老餅在, 你地通通都算係後生仔女!
宜家d人話乜野80後, 90後, 老餅係40後.......唉, 所以得番半隻腳!!

oldcake 發表於 2012-4-16 13:46
因為你係少餅未夠老, 要老人家先識架.

師兄唔好咁講,只是小弟才識淺薄,不懂欣賞吧了!
師兄您的欣賞力高,只代表了師兄的見識廣,不代表師兄老

mungchacha 發表於 2012-4-16 16:10
師兄唔好咁講,只是小弟才識淺薄,不懂欣賞吧了!
師兄您的欣賞力高,只代表了師兄的見識廣,不代表師兄 ...

少餅你攪錯了.......只因老餅當年無飯開時, 做過吓伴奏樂師, 所以有些少認識罷了!.....學樂器有個好處, 就係無飯開仲可以乞, 我就乞過幾次, 收入都唔錯架

回覆 oldcake 的帖子

睇完兩位前輩嘅貼都唔係太認識南音 X 2
在下層次未到貢高是也!

oldcake 發表於 2012-4-16 16:53
少餅你攪錯了.......只因老餅當年無飯開時, 做過吓伴奏樂師, 所以有些少認識罷了!.....學樂器有個好處,  ...

佩服餅C hing, 大丈夫能屈能伸是也!在下都試過無飯開既日子!

kitkat88hk 發表於 2012-4-16 18:46
佩服餅C hing, 大丈夫能屈能伸是也!在下都試過無飯開既日子!

宜家老喇,細佬已經唔多伸得到喇!只可以一屈再屈。

oldcake 發表於 2012-4-16 12:03
看了定風波小友的南音帖, 本只想回應兩句. 難得他小小年紀也懂南音, 縱非神童, 也可算神青了.
老餅又來「波 ...

解釋得非常詳細

老餅唔講真係完全唔知

回覆 mungchacha 的帖子

表演收入,個名唔錯呀!起碼夠阿Q。
我做樂師時是表演收入,乞食時就係乞。以一技之長行乞,不算羞家,與賣㙯差不多,不算騙子。

waiking 發表於 2012-4-16 19:10
解釋得非常詳細

老餅唔講真係完全唔知

唉,都係果句,你地d少餅又點會識呢d古老野。你理在可知道我是名乎其實的老餅吧!

oldcake 發表於 2012-4-16 19:15
唉,都係果句,你地d少餅又點會識呢d古老野。你理在可知道我是名乎其實的老餅吧! ...

我成世人冇乜嘢叻

嚟到今時今日淨係得番個名

師兄弟都叫我做老鬼

老餅未必老得過老鬼

oldcake 發表於 2012-4-16 12:03
老餅又來「波 ...

涼風.....有信........秋月........無邊..........

waiking 發表於 2012-4-16 19:18
我成世人冇乜嘢叻

嚟到今時今日淨係得番個名

老餅唔係剩係計年紀架,仲要係全面老化,即係喜好老餅玩意,又要有老餅嘅思想,仲要係成個老餅咁嘅身體質素(如果你仲係三日一,就無資格架喇,我就差唔多三月才一次)•••••明未呀少餅!

oldcake 發表於 2012-4-16 19:54
老餅唔係剩係計年紀架,仲要係全面老化,即係喜好老餅玩意,又要有老餅嘅思想,仲要係成個老餅咁嘅身體質 ...

我全身都老

係得番個心叫做後生啲

呢啲就係傳說中嘅人老心不老嘞