[足球] 2012年十大最高收入足球球員

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

繼《福布斯》公佈左十大有米球會~~
http://141hongkong.com/forum/thread-948649-1-2.html
足球呢個運動係咁搵錢~

「Sportige體育網站」前排都列出左2012年十大最高收入足球球員~

以C朗, 美斯, 伊巴謙, 伊杜奧和曼城既球員既人工...
有份上榜當然唔會令人感覺意外~
但原來當計埋所有收入時, 原來萬人迷碧咸...
即使遠走美職聯...
即使自2009年10月以來無入選過國家隊...
佢依然一直無人能敵...
不過C朗亦步亦趨, 慢慢已經站在不遠處~~

第10位(並列) - 謝拉特 (Steven Gerrard)
年收入: 1千600萬美金
短評:
養傷多時最近復出,
一直都係效力既紅軍既"頂級神奇超卓無敵大隊長"雖然已經年近32歲,
但一月份又再簽新約, 相信會係紅軍踢到掛靴~
佢除左ADIDAS既贊助合約外, 人工以外既收入少之又少~

第9位(並列) - 林伯特 (Frank Lampard)
年收入: 1千600萬美金
短評:
林伯特同車仔既合約到2012-2013賽季結束~
佢到時已經係35歲...
效力車仔超過十年, 一直有忠心耿耿既感覺~
呢位車仔副隊長同謝拉特一樣, 相信都係會係呢間西倫敦球會結束職業生涯~

第8位 - 費托 (Fernando Torres)
年收入: 1千700萬美金
短評:
好難講點解費托轉會車仔之後會大幅度跌"呢"...
可能因為無法好好處理身邊既壓力~
至今60場只入8球...令佢成為英超聯賽歷史上最昂貴既球員...
除了8位數字既高薪之外, 佢既主要收入來自百事可樂同NIKE~

第7位(並列) - 耶耶托尼 (Yaya Toure)
年收入: 1千800萬美金
短評:
耶耶托尼係加盟曼城之前~
係巴塞既三個球季贏左兩次聯賽冠軍和歐冠~
佢既15萬美元周薪, 加上PUMA既贊助合約令到收入高距第7位...

第7位(並列) - 泰利 (John Terry)
年收入: 1千800萬美金
短評:
車仔隊長泰利為球會上陣超過400場比賽~
雖然經歷左一個醜聞既球季~
仲有一場官司排緊期審佢...
但係車仔入面, 佢可以話係"穩定先生"~
不過因為佢球場外既問題, 佢既廣告收入明顯越來越少...

第5位 - 卡卡 (Kaka)
年收入: 2千100萬美金
短評:
年齡唔細, 傷患困擾, 好似搵唔到係皇馬既必然位置~
或者佢已經唔再係完美~
但卡卡依然努力珍惜每一分鐘係場上面既時光~
除左真實薪金之外, 主要收入來自ADIDAS和EA體育遊戲~

第4位 - 朗尼 (Wayne Rooney)
年收入: 2千400萬美金
短評:
朗尼球場外問題一樣多多(妓女)~
但並因為咁而阻止朗尼成為英超聯賽最受歡迎球員~
佢既球衣最為暢銷~
主要收入來自NIKE和EA體育遊戲已經令佢成為第4高收入球員~
就算可口可樂舊年同佢解除廣告合約...

第3位 - 美斯 (Lionel Messi)
年收入: 3千900萬美金
短評:
美斯又一次將自己既球季入球紀錄打破~
雖然美斯有可能會係四年以來第一次嘗到無重大錦標~
但通過工資和獎金收入, 再加上ADIDAS,百事可樂和EA體育遊戲等等...
已經令佢既收入增加接近一倍~

第2位 - C朗 (Cristiano Ronaldo)
年收入: 4千200萬美金
短評:
C朗好似一直比美斯比下去~
不過愉亮情結好似只係球場上發生~
因為佢收入比美斯多出好幾百萬美金~
周薪達20萬美元~
再加上肖像權,N IKE, Castrol同Konami...
同萬人迷既距離越來越近了...

第1位 - 碧咸 (David Beckham)
年收入: 4千600萬美金
短評:
就算佢打幾多場比賽...
或者效力非主流頂級聯賽...
碧咸依然係各大廣告商既第一號人選~
呢位洛杉磯銀河隊球員係H&M, ADIDAS, Samsung, Coty 同 Burger King既收入令佢依然穩佔榜首!!

碧咸絕對係娛樂圈中人
回覆 讚好 不讚 使用道具

碧咸穩佔榜首認真唔簡單

碧咸仲係咁好波...
抵佢拎第一

有幾個都走緊下坡喇

JC 君 發表於 2012-4-24 15:12
碧咸絕對係娛樂圈中人

美國來講, 係娛樂版見佢多過係體育版...

水晶晶 發表於 2012-4-24 15:26
有幾個都走緊下坡喇

例如呢...
並列第10果兩位~

煩惱 發表於 2012-4-24 15:31
好鬼主觀架你 ...

身為愛華頓死忠粉絲...
唔係唔仇視利物浦呀~

tung1871 發表於 2012-4-24 15:30
例如呢...
並列第10果兩位~

其實得美斯,c朗,朗尼三個當打,其他都高峯已過

又靚仔又好波
的確係好賺錢

煩惱 發表於 2012-4-24 15:33
愛華頓 ? 好似比較少聽喎 ...

跟隨左20年了~~

煩惱 發表於 2012-4-24 16:00
又睇 5 出你咁長情喎 ...

出晒名專一GA啦~~

煩惱 發表於 2012-4-24 16:03
請問响邊頭出名架 ?

4台

tung1871 發表於 2012-4-24 15:06
繼《福布斯》公佈左十大有米球會~~
http://141hongkong.com/forum/thread-948649-1-2.html
足球呢個運動係 ...

BIG 咸老而彌堅

煩惱 發表於 2012-4-24 16:18
點解我收 5 風架 ...

我份人一向比較低調~~

碧咸真係勁

真係估唔到...

2012 刀系過左四個月,咁快G十大收入嘅球員?

schmid9394 發表於 2012-4-25 13:16
2012 刀系過左四個月,咁快G十大收入嘅球員?

我都係搬字過紙~
斷估係講緊2011/2012, 以球季作準~
今年球季5月頭完~