鏞記酒家 -- 名酒聚會

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

朋友嬴馬通知請小弟吃一餐好嘅.
佢係紅酒發燒友, 話佢帶埋D靓酒黎飲, 聽見講去鏞記酒家,
都好,在幾兄弟打官司唔知打成點, 唔知幾時執之前去望望先!

Wine List ~
Ø        1973 Champagne Dom Perignon Millesime, France   [HK$13,000]
Ø        1996 Haut Brion Blanc (White), Graves, Bordeaux, France   [HK$4,500]
Ø        1990 Chateau Lafleur, Pomorol, Bordeaux, France   [HK$15,000]
Ø        2003 Case Basse Brunello Riserva, Italy  [HK$2,000]
Ø        1994 Vega-Sicilia "UNICO", Spain   [HK$5,000]
Ø        1976 Chateau d'Yquem (sweet), Sauternes,Bordeaux, France    [HK$6,500]

1973 Champagne Dom Perignon Millesime, France   [HK$13,000]
        Dom 好出名的香檳.

1996 Haut Brion Blanc (White), Graves, Bordeaux, France   [HK$4,500]
         波爾多一級名莊. (左岸)

2003 Case Basse Brunello Riserva, Italy  [HK$2,000]
        意大利 Tuscany 名莊之一.

1990 Chateau Lafleur, Pomorol, Bordeaux, France   [HK$15,000]
        波爾多右岸名莊. (絲絨般的口感, 正!)

1994 Vega-Sicilia "UNICO", Spain   [HK$5,000]
        西班牙Vega-Sicilia頂級名酒. (充滿活力口感)

1976 Chateau d'Yquem (sweet), Sauternes,Bordeaux, France    [HK$6,500]
        世界聞名的滴金甜酒.
回覆 chhoalex 的帖子

餐前小食 : 皮旦酸薑, 懷舊紮蹄.

金牌燒鹅

龍蝦炒球

龍蝦泡飯

椒鹽百花帶子

青衣--炒球,椒鹽頭腩

砵酒猪肝

回覆 讚好 不讚 使用道具

原味清湯牛爽腩

生炒涼瓜

桂花糕

煎堆仔

今次執到勒! 食到飽, 飲到足.
下次要我請番佢地食就死人勒!

唔記得上埋張帳單添!

chhoalex 發表於 2012-4-27 00:48

唔記得上埋張帳單添!

食品睇相普通啫,酒我唔識,但好想飲.

佳餚美酒, 垂涎三尺

唔記得上埋張帳單添!

The Wine List 嘆為觀止

唔記得上埋張帳單添!

嬴馬就一定要請, 不過要睇下請邊個, 橫財用尼同老友食晒, 得益多個D錢. 所以這餐應該係值得.

chhoalex 發表於 2012-4-27 00:23
朋友嬴馬通知請小弟吃一餐好嘅.
佢係紅酒發燒友, 話佢帶埋D靓酒黎飲, 聽見講去鏞記酒家,
都好,在幾兄弟打 ...

睇見張單

果然唔係我呢啲身份嘅人去得起

我呢的窮鬼得個望字。

食餐勁!呢D朋友識得過.....

d Wine  嘆為觀止

對懂的人 是 名酒
對不懂的人 是好貴的酒

回覆 黑斯廷斯 的帖子

師兄,我都係男人黎架!
我都要性愛架,呢排忙小D去咋!

回覆 正爆鏡 的帖子

我都係咁講, 咁嘅價錢我情願去西貢食海鮮.

回覆 waiking 的帖子

師兄請勿誤會,係嬴馬會嘅錢黎,十年都唔知有沒一次!

回覆 gmen75 的帖子

係嬴馬會嘅錢黎,十年都唔知有沒一次!

紅酒呢家嘢,小弟唔識欣賞..............