強制驗樓計劃

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

根據強制驗樓計劃 (Mandatory Building Inspection Scheme, MBIS),BD會向樓齡達30年或以上既私人樓宇(不高於三層的住用樓宇除外)的業主,每隔10年出張Order。BD每年會揀選2000幢該類私人樓宇,進行呢個強制驗樓計劃。收到Order既業主,要請一名註冊檢驗人員(Registered Inspector),就有關樓宇的公用部分、外牆及伸出物/招牌進行訂明檢驗,以及委任一名註冊承建商在一名註冊檢驗人員的監督下,進行檢驗後認為需要的訂明修葺工程。

強制驗樓計劃的程序
BD會係發出Order既6個月前向業主/業主立案法團發出預先知會函件,提醒有關業主/法團為進行所需的訂明檢驗及訂明修葺工程做好準備及安排。係發出預先知會函件的6個月後,BD會向業主/法團發出Order。業主/法團要係通知發出日期起計的6個月內聘請一名註冊檢驗人員及完成訂明檢驗,並在通知發出日期起計的12個月內完成所需的訂明修葺工程。如目標樓宇未成立法團,當局會給予額外3個月時間,以便有關業主籌備及安排進行所需的檢驗及修葺工程。

註冊檢驗人員要就樓宇的公用部分、外牆及伸出物/招牌進行檢驗,並負責監督檢驗後認為需要進行的修葺工程。
檢驗的範圍須包括以下樓宇構件︰
(a) 外部構件及其他實體構件; (即外牆剥落, 公共地方飾面破損等等)

登錄/註冊後可看大圖

(b) 結構構件; (即柱, 陣, 樓梯既破損等等)

登錄/註冊後可看大圖

(c) 消防安全構件; (即走火通道阻塞, 防火門破損等等)

登錄/註冊後可看大圖

(d) 排水系統

登錄/註冊後可看大圖

;以及
(e) 找出在建築物公用部分及建築物外部的僭建物。

登錄/註冊後可看大圖

政府呢招最毒, 以往BD要請好多人手去搵UBW出Order, 依家係要業主自己出錢請人去篤自己既老僭出黎報告俾BD知。

另外值得一提既係呢個計劃並唔包括以下地方:
斜坡, 獨立護土牆, Lift, 扶手電梯, 通風及冷氣系統, 消防設備, 電力系統, 供氣及供水裝備等。
肥叔叔 發表於 2012-5-17 13:30
如果唔驗咁會點 ?  成座大廈有 ORDER ?  釘契 ?

根據條例草案的建議,若業主在沒有合理辯解下不遵從強制驗樓的要求,一經定罪,最高可被判罰款50,000元及監禁1年。
回覆 讚好 不讚 使用道具

煩惱 發表於 2012-5-17 13:22
老老實實 .... 要 " 12個月內完成 " .... 係咪難咗 d ... 如果單幢樓就冇問題 ... 屋苑點計 ?  ...

其實BD一向作風, 你真係開始左工程, 就算一年內未能完成佢都唔會炸型, 咁寫只係唔想業主一年內都唔開始搞姐.....  

煩惱 發表於 2012-5-17 13:28
有 d 自欺欺人 ....

實際都真休有些少用既.....  

如果唔驗咁會點 ?  成座大廈有 ORDER ?  釘契 ?

又係d搵業主笨既野

呀吓 發表於 2012-5-17 14:12
根據條例草案的建議,若業主在沒有合理辯解下不遵從強制驗樓的要求,一經定罪,最高可被判罰款50,000元 ...

又係呢類法例,  要有原告人先

肥叔叔 發表於 2012-5-17 14:14
又係呢類法例,  要有原告人先

政府囉......

我意思係話,
要有事發生, 如石屎趺落街, 傷到人 果類既原告人
定係,  政府喺12個月內收唔到維修報告,  就會去告大廈

呀吓 發表於 2012-5-17 13:15
根據強制驗樓計劃 (Mandatory Building Inspection Scheme, MBIS),BD會向樓齡達30年或以上既私人樓宇(不 ...

真係D小業主既悲歌

又色多樣野...........

呀吓 發表於 2012-5-17 13:15
根據強制驗樓計劃 (Mandatory Building Inspection Scheme, MBIS),BD會向樓齡達30年或以上既私人樓宇(不 ...

咁其實係好事

另外

"另外值得一提既係呢個計劃並唔包括以下地方:
斜坡, 獨立護土牆, Lift, 扶手電梯, 通風及冷氣系統, 消防設備, 電力系統, 供氣及供水裝備等。 "

其實e幾樣野有另外的法例監管佢做
包括地政處, 機電工程處, 消防處等
bd咪唔出聲囉

搵笨計劃

樓舊要驗要維修本來唔係壞事,

只係偉大既政府平時最多都係免下差餉叫做益下業主們

其他就咩著數都無,

而家仲搞埋d咁既野出黎,

又驗又維修唔駛$$咩,

都係早d去排公屋算啦,

反正業主免差餉時佢又有租免

咁著數...我都去考返個註冊檢驗牌先

Thx for sharing.....不過老餅無錢買樓, 只是租樓住, 唔洗比錢維修

黑仔神 發表於 2012-5-17 14:21
咁其實係好事

另外

原本諗住遲尐至補充,俾你講左先!
為左補完整個大廈維修計劃,政府指令左房協(HKHS)去搞左個自願性大廈檢驗計劃 (Voluntary Building Assessment Scheme),將MBIS 未包括既部份都包括埋。詳細內容俾我今日直完囡先慢慢講!

韋小寶. 發表於 2012-5-17 14:29
咁著數...我都去考返個註冊檢驗牌先

你梗得啦!我都岩岩考完.....

呀吓 發表於 2012-5-17 14:45
原本諗住遲尐至補充,俾你講左先!
為左補完整個大廈維修計劃,政府指令左房協(HKHS)去搞左個自願性大廈 ...

你直完女唔該出埋個包膠先黎講啦

黑仔神 發表於 2012-5-17 14:55
你直完女唔該出埋個包膠先黎講啦

學下肥叔先:有尐囡唔方便出包膠講架嘛!