[蟲] 小時侯回憶 - 蜻蜓

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

記得細個讀書時,每個夏天父母都會將我同細佬帶去爺爺嬤嬤處放暑假。因為爺爺嬤嬤住响新界,所以有好多機會接觸到大自然 。夏天時好多昆蟲都好活躍,周圍都可以見到佢地既蹤跡,例如蟬、草蜢、蝴蝶、蜜蜂、蜻蜓等等。今次就講下”蜻蜓”懷念一下童年回憶。

小時候
响有水既地方會發現特別多蜻蜓,嗰時爺爺屋外個魚池會見到好多”蜻蜓點水” ,我同細佬就最鍾意响尼個時間走埋去偷偷地捉住佢地條尾,將一隻隻唔同顏色既蜻蜓放入個膠盒里面,之後將佢地D腳抆甩晒,然後柵晒所有門窗,放佢地周屋飛直致無力需要降落。嗰時覺得過引非常,不過大個左諗返轉頭都覺得自己都幾殘忍下小朋友千其唔好學

蜻蜓點水
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

唔好以為”朝早”同”下午”最熱既時間先會見到最多既蜻蜓,其實响”黃昏”同”落雨”後先係蜻蜓最活躍既時候,尤其示落完雨後望上天空會見到大量蜻蜓追追逐逐,好壯觀下。

唔講唔知,大家平時見到所謂既蜻蜓都未必係一定都係”蜻蜓”(Dragonfly) ,可能只不過係”豆娘”(Damselfly)。因為”蜻蜓”同”豆娘”兩者都屬於蜻蛉目(Odonata order) ,平時好易會認錯 。之前提過小時侯捉到既其實都係豆娘,佳因豆娘數量比蜻蜓多D,又易足D 。而且蜻蜓體型比較大,飛得快同好強壯,用手好難捉到,一定要用網。可惜又因為佢地飛得太快,試過幾次大力用網捉時將佢地活活打死或者打致重傷,之後就唔敢再捉喇 。除左體型,蜻蜓同豆娘可以用佢地棲息時形態黎辨認

蜻蜓 –翅膀展開

豆娘 – 翅膀多數重疊、閉合

蜻蜓背景
蜻蜓係一種古老既昆蟲,分別有蜻蜓(差翅亞目)同豆娘(束翅亞目)。從化石資料顯示,佢地响2億5千萬年前已經出現。時至今日,現存既蜻蜓品種接近有6,000種左右 。除左南極洲之外,世界各處都可以搵到蜻蜓既蹤跡。而香港自1854致今已已經記錄左117種蜻蜓,當中更有兩個品種係香港特有,以及超過十個係科學上首次被發現既品種 。當中“賽芳閩春蜓”同”香港纖春蜓”兩個品種屬於香港特有

賽芳閩春蜓

香港纖春蜓

蜻蜓及豆娘的生命史
蜻蜓同豆娘一生會經過卵、稚蟲同成蟲三個階段(不完全變態)。

蜻蜓同豆娘為肉食性昆蟲,會捕食蚊既幼蟲同成蟲,係一種益蟲  。蜻蜓身長達8公分,翅膀橫伸可達13公分,飛行速度最高為每小時104公里,昆蟲中飛行最快既一種 。需然蜻蜓係肉食性,但佢地都有天敵,例如鳥類、蜥蜴、蛙類、蜘蛛同其他蜻蜓。

雀鳥

蜥蜴

蜘蛛

蜻蜓互食

係網上做資料搜集時搵到以前細個捉黎玩既蜻蜓同豆娘

琉球橘黃蟌

綠斑蟌

霸王葉春蜓

紅蜻 – 以前曾經見過有”銀藍色”既蜻蜓,我相信都係紅蜻既一種

參考過漁農自然護理署既資料,有興趣既市民可以假日去以下三個香港地點觀賞蜻蜓:

流水響水塘
流水響水塘位於新界東北八仙嶺郊野公園範圍。

香港仔谷
位於香港仔郊野公園既香港仔谷。

獅子會自然教育中心蜻蜓池
位於西貢蕉坑特別地區既漁農自然護理署。
獅子會自然教育中心蜻 蜓 池.jpg

希望大家鍾意我首個蟲蟲貼
搣哂佢啲腳...咁殘忍
回覆 讚好 不讚 使用道具

隻藍蜻蜓好有style

白羊座o穆o 發表於 2012-5-22 18:35
隻藍蜻蜓好有style

藍色蜻蜓最型

韋小寶. 發表於 2012-5-22 18:23
記得細個讀書時,每個夏天父母都會將我同細佬帶去爺爺嬤嬤處放暑假。因為爺爺嬤嬤住响新界,所以有好多機會 ...

多謝小寶精彩分享!

記得細個讀書時,每個夏天父母都會將我同細佬帶去爺爺嬤嬤處放暑假。因為爺爺嬤嬤住响新界,所以有好多機會 ...

《日華子本草》說:「蜻蜓,涼,無毒。」「入藥去翅足,炒用良」,《別錄》:「強陰止精。」
《陸川本草》:「治腎虛陽萎。」為四川名菜。

2億5千萬年前已經出現, 真係夠晒古老~

一堂豐富的蜻蜓課

韋小寶. 發表於 2012-5-22 18:36
想感受一下做一隻無腳既雀仔囉

感覺成點..?

哈哈 真係蜻蜓點水

"蜻蜓互食"

First time to learn this~!

我淨系捉蟬同水甴曱(和味龍)乍

宜家先知蜻蜓
不完全變態

小時,曾將蜻蜓或豆娘用線綁尾弄飛(原來大家刀是禁跳皮)
  查實她們是益蟲,禾地真的要好好珍惜保護她

多謝分享

蜻蜓

貢多顏色

我地唔好学距点水咁快手致得

首個蟲蟲貼