28歲先入行做sales……

有心唔怕遲呀!!
回覆 讚好 不讚 使用道具

有心唔怕遲呀..好多人都係咁!!

睇咩工種
但認真答你,唔會... 老實講..你sell general 野仲會好易上手tim....
專業知識..味去讀同學lor! 得果28... 點會老同太遲!?

做sales tips.. 唔係識鳩- UP, 亦係永遠假設自己係客人...你希望有咩服務

其次,係與同事保持良好關係...  顧客係上帝....都唔係永遠岩哂,,,,, 有時同事俾人蝦,要合理幫拖解話

其實... 做sales 係team-work 呢...與同事崢turnover.. 最後只會令客人反感
Of cuz 你話金融/保險/地產..果d唔計..

最後.....依家..香港咩都係服務性行業...  even 最普遍既office boy, 只要你要encounter 客人, 已經係半個salesperson 了

加油,共勉之,祝新年快樂

我都岩岩搵左份Sales 唔知會係一個咩野新環境呢

master1028 發表於 2012-12-5 20:55
回復 煩惱 #140 的帖子

自從轉左全職之後,每日最小14-15個鐘,ot補假,假期就比哂周公,

唔知你最近點呢 入嚟關心下你

小弟現在還在超市做緊,過年時加左人工,齊頭10k。
工作量有增冇減,還差小小要簽神袐顧客份warning……

鬥志日漸消沉,可能呢排日日都15-6個鐘,
放工沖完涼,就大覺訓,連諗野時間都冇‥‥

休假竟然可以訓足一日,連同fd食飯都唔願去……
諗返轉頭,我為咩會入左超巿做……

交流係雙方,全賴板主及各師兄師姐維繫。
在此亦感謝各位解答小弟各種困惑。

我現在可做的只有存錢,未來看不到,但路要行出黎
隨著年齡增長,行既路不但要慎重還要有彈藥。

現在不變,不是一成不變

小弟都28
但岩岩都有計畫會做sales,主要係想令自己講野有自信心,時間又自由d,同埋諗野又正面d
加油一定得既

28唔遲啦...最緊要有無心
我見好多同事都唔後生入行
利申:鐘錶業

master1028 發表於 2013-3-22 06:30
交流係雙方,全賴板主及各師兄師姐維繫。
在此亦感謝各位解答小弟各種困惑。

太子鐘錶請人

加油

煩惱 發表於 2013-4-6 11:27
咁卵好福利 ....

5g樓主睇5睇倒

等我去試下先

各位唔好意思,小弟呢排忙到甩肺,收工沖涼就訓。

但小紀既post,我睇到架,多謝您…
我抽唔到時間去,再加上容顏如乾屍,唔敢輕舉妄動……

上年剛入職每日工作14h,現在竟然去到16-7h,ot補錢唔會怨,但現在有冇ot都補假,一日補十個鐘,補錢就工半。唉……福利好??重病左要病假,唔夠人開工唔批。睇e生20蚊,普通感冒睇五次都未好,仲叫我覆診,轉頭睇番相熟e生,3日藥1日清哂、3日好番哂。公積金頭十年5%、十年後10%,做滿三年先有錢,對我黎講,冇用,因為我冇心同你公司賣命……吐完不快放鬆下……又要迎接明天到來,下星期連休再講

提外話 : 超市呢排一直加價,冇咩特別抵既都唔好去,寧願去佳宝、街市、舊式既什貨店…

自己都睇唔起,就唔洗止意比人地睇起,我係咁諗!
見工基本儀容果part未做到十足,小弟亦唔敢去,
即使了解清楚公司架構及銷售,都吾敢去試

成日聽人講,唔試點知得唔得,
我認為見工唔係落街買餸,話行就行
儀容文件cv,小一樣隨時連機會都冇埋

煩惱 發表於 2013-4-15 20:15
你降低一下對自己嘅要求啦...  

其實做 sales ... 9 成刀係因為:

可能對自己要求太高,小對人講話,自信低
但確實樣已經扣哂分,由成市到現在,還有很多人認錯我性別及年齡

店員有禮貌夠耐心,熟悉產品詳細及特點,
客人覺得產品與別不同,自然會宣傳出去,生意就增加?!

age is not a problem, experience is more important

仲有好多個十年比你做呀

28 好後生, 冇問題既!

年齡只是一個數字來自: iPhone客戶端