[單車徑必讀] 租車篇

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

雖然近年摺車開始流行,放係屋企唔需要太多空間,但如果唔係熱情投入的話,大多數人想踩單車的時候都仍然會選擇去單車徑租單車玩 (起碼我自己讀書時候都係)。

基本上有單車徑的地方就一定會有租單車鋪頭。最常去及歷史悠久的有大圍、沙田同大埔,好多鋪頭都可以係A點租車B點還車,大家唔洗怕體力不足踩唔到返轉頭去還車
images007.jpg F200904221038144436298131.jpg images002.jpg

亦因為大家對單車認識唔深,通常都唔知租車時有乜要留意,如果因為出發前準備唔夠而導致中途發生故障,最終推車回程就會好掃興 。係租車鋪揀好款式同尺碼之後,出發前以下幾樣野都係最好自己再三 double check 以防萬一

1. 檢查胎壓
一般輪胎都有標示建議的打氣磅數,如果胎壓不足,會造成內外胎與輪框不正常的磨耗而爆軚
如果自己車就當然應該用氣壓錶去量度,但去租車就唔會有呢 d "架生",可以用手指係軚的兩邊鍊落去,如果覺得 "淋" 就應該叫單車鋪的師父幫你打打氣。另外亦需要留意 d 軚紋會唔會有嚴重的磨蝕,光頭軚除咗危險,亦都好易會爆軚。

2. 檢查煞車系統
之前係其他帖都曾經提過,唔識踩唔緊要,但一定要識停!好多新手炒車都係唔識停車 (炒人或被炒)
雙手握緊煞車握把前後推動腳踏車,然後試吓將車向前推,睇吓推唔推得郁。如果:
(i) 個 brake 把手感覺好 "淋",鍊極都唔到底的感覺就有可能係有 d 零件鬆咗
(ii) 個 brake 把手感覺好實在, 但鍊到底之後架車仍然推得郁,好可能係 brake 皮已經蝕咗需要更換
以上情況都必須要叫師父 check 車及調較

3. 坐位高度
最理想的坐位高度係以腳後跟踏在踏板中心,當踏板在最低點時,整條腿成為伸直但不緊繃的狀態。而不是一般所誤認的以腳尖或是拇指球(腳掌最寬處)踩踏板。

但呢個高度同時代表一上車之後,坐在坐位上的任何時間都唔能夠雙腳同時著地 (停車時只能側身單腳落地),對於唔熟悉踩單車的朋友嚟講會缺乏咗一份安全感,呢樣要靠自己去攞個平衡點,如果要雙腳能夠隨時同時著地的話,即雙腳會一直處於屈曲狀態,完全沒有伸展的機會,好容易造成疲倦,上斜更加會變成一個不可能的任務。

4. 服飾,宜穿修腳運動褲
好多人為方便都會著牛仔褲去玩,但褲腳闊好容易與單車鍊產生不必要的接觸,如果係牛仔褲都唔太大問題,但如果係軟身布料就有機會比單車鍊食咗入齒輪....好彩就造成自炒,唔好彩就變成攬炒。

5. 緊急物品
唔係地圖同指南針,亦唔係手提電話 ,同行人士之中最少要有一個帶備兩樣野:蒸餾水藥水膠布
bonaqua.jpg bandaid.JPG
上面都講過好多次,炒車未必係你踩得唔好或技術不足,人多的時間好易會發生幾車連環相撞。蒸餾水除咗用嚟解渴之外,亦可用嚟清洗傷口 (如果飲過嘅就留返自用比較好 ),之後貼埋藥水膠布就可以繼續行程。即使自己用唔著都可以協助其他有需要的朋友 (我自己都經常借出藥水膠布比小朋友)。

準備妥當就可以出發

下次再講一 d [路面知識][基本技巧]

聽聞而家有間好pro既舖頭有靚車租, 每架車都有2維碼, 比你隨時用手機do落定位地圖度, 仲可以請導遊帶你遊錦田添喎~
回覆 讚好 不讚 使用道具

超正
好有用...Great

有用資料

張家輝 發表於 2012-5-31 16:41
聽聞而家有間好pro既舖頭有靚車租, 每架車都有2維碼, 比你隨時用手機do落定位地圖度, 仲可以請導 ...

會唔會好貴?
沙田普通 d 車好似幾十蚊玩一日

煩惱 發表於 2012-5-31 16:40
好實用嘅資料 .... 我真係冇留意過呢 d 問題 ...

我以前試過租架車,條 tire 光到冇得再光,踩咗一陣就爆軚,要返轉頭,好掃興
不過近年我見 d 單車鋪對單車保養方面都留心咗好多,大部份車都好靚仔

t-shiper 發表於 2012-5-31 16:33
雖然近年摺車開始流行,放係屋企唔需要太多空間,但如果唔係熱情投入的話,大多數人想踩單車的時候都仍然會 ...

我屋企樓下,成日見有d女著緊身單車短褲踏單車,巧巧睇....

雖然近年摺車開始流行,放係屋企唔需要太多空間,但如果唔係熱情投入的話,大多數人想踩單車的時候都仍然會 ...

摺車易踩嗎?

果D單車舖, 我都租過唔少......

t-shiper 發表於 2012-5-31 16:47
會唔會好貴?

邊間好?
都係秋天先問
夏天免問
原來乃係當撈曾!!!!!!!!!!!!!!

會唔會好貴?

几十蚊一日.可以接受喎

唔SICK

張家輝 發表於 2012-5-31 16:41
聽聞而家有間好pro既舖頭有靚車租, 每架車都有2維碼, 比你隨時用手機do落定位地圖度, 仲可以請導 ...

我地一齊踩單車

鏗鏘集 - 單車任我行
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

支持T版《租車篇》

會唔會好貴?

Giant MTB $80/day, Dahon dream B6 $60/day, 唔算貴, 不過~ MTB 要比3千按金, B6 要比千5按金~ 有齊車燈同咪表同車架袋比你~

好有用資料 .......... 安全第一.........

舊時成日去大圍租車踩去大尾篤架~

建興美儀 發表於 2012-5-31 16:59
我地一齊踩單車

係咪咁呀 ? 黎明/張曼玉~ 甜蜜蜜, 咁呀 ?

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

張家輝 發表於 2012-5-31 17:14
係咪咁呀 ?  黎明/張曼玉~ 甜蜜蜜, 咁呀 ?

其實我都好耐無踩單車咯