(Photo) 最貴汽車3千5百萬美金成交創世界紀錄。

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

呢架青綠色嘅 1962年生產嘅法拉利 250 GTO, 剛剛以三千五百萬美元轉手 (冇錯,係美元,即約二億七千三百萬港元)。打破今年二月一架1964年嘅 250GTO 三千二百萬美元嘅紀錄。買家傳聞係Craig McCaw。佢係靠電訊業發蹟嘅。

呢部車單單喺96年開始就升價咗十倍。96年以三百五十萬元轉手之後有多次成交紀錄。對上一次係一位荷蘭人用八百五十萬美元買入。

呢架車除咗隻色特別之外仲有係當時係為賽車手 Stirling Moss 而造,不過佢因為一次嚴重意外而無緣揸呢架車出戰。呢架車嘅底盤編號係 3505GT

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
回應 Addicted #1 的帖子

250GTO點解咁值錢呢??師兄可以講解一下呢部車嗎??
回覆 讚好 不讚 使用道具

回應 leo55555 #2 的帖子

等我搜集吓資料先。我剩係記得以下幾點:

1, 3000cc V12, 配5前速波箱,有成300匹馬力。
2, 1962年出時,當時可以話差不多橫掃同級賽事
3, 最主要物以罕為貴 -- 而家全球剩番38部,有兩個車主有兩部,即係擁有一部就係入咗 Elite Club
4, 50週年效應。

三千五百萬美元真係天價, 直頭係跑車王

遠睇有D似波子

我有三千五百萬美元我去買多幾部法記好過....
呢d古董車我都不太識欣賞.....

回應 arming1634 #6 的帖子

用得三千五百萬美金買部古董法拉利既人應該唔只有一部法拉利,而三千五百萬對佢副身家亦不過可能係零頭

collector's item, dame hell of money there!