[蟲] 三大毒物 - 蠍子

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

之前小弟蜘蛛貼提過三大毒物,講到毒蟲又點少得蠍子呢 。蠍子多數比人感覺不可接觸,所謂蛇蠍美人,由此可見蠍子毒性同毒蛇不遑多樣。雖然係咁,但個人應為蠍子應受性會應該比蜘蛛高,可能因為某程度上蠍子都算係型仔,我地日常生活成日更加都會接觸到蠍子做型既野,例如:天蠍星座、黃金聖闘士、蠍子紋身、盜墓迷城既蠍子王等。但講到真蠍子,我諗好多人都唔太多認識

天蠍星座

黃金聖闘士
photo_06.jpg     photo_07.jpg

蠍子紋身

蠍子王
vlcsnap-517782.jpg     ScorpionKing.jpg

其實蠍子好特別,同蜘蛛一樣屬於蛛形綱動物而唔係昆蟲類 。基本昆蟲係有三對腳、要有頭胸腹三部分,同時要經過卵、幼蟲、蛹到成蟲既階段。而蛛形綱特徵係有八隻腳,頭胸部同前腹為一體,從一孵化已經變成成蟲。

小智識
體型 – 根據健力士世界記錄,西非皇帝蠍長度有22.9 cm,而亞洲黑蠍都可以生長到24.7至29.2cm 。來自開普頓北部同納米比亞既南非三色蠍長度都可達到16 cm,至於扁石蠍又可以長至21cm 同重32g。

帝皇蠍 Pandinus imperator

雨林蠍 Heterometrus spinifer

南非扁石蠍 Hadogenes troglodytes

三色蠍 Opistophthalmus boehmi

尾巴 – 眾所周知蠍子既毒針位於尾巴最後端,而我幾欣賞尼個設計 。蠍子尾巴由六段組成所以靈活多變,毒針可以從多角度作出攻擊,加上毒針既倒鉤設計,令尾巴可以作出戳、捅、刺、挑、撥開、掃蕩既動作,令敵人防不勝防。  

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

毒液 – 所有蠍子既針可以注射出毒液 ,毒液本身係一種神經毒素,包括各種各樣小蛋白質、鈉、鉀、正離子令獵物同敵人受到殺害或者痲痺 。而講到毒性應該以以色列金蝎為公認最強,佢既毒液含有多種強烈神經毒素,被吉到會出現緊張同多種難以忍受既痛楚,例如火燒感覺。再嚴重D會進一步導致發燒、昏迷、抽搐、癱瘓,高血壓、周邊血管崩潰、充血性心力衰竭或者肺水腫、甚至死亡 。但蠍子每一次用完毒液都需要幾日去補充,所以如非必要蠍子都唔會出野

以色烈金蠍 Leiurus quinquestriatus

鉗愈細愈尖、表示毒性愈強!

飼養
唔講唔知原來幾多人都鍾意養蠍子 ,貪佢得黎型之餘又比較容易打理。養蠍子唔同養蜘蛛,因為蠍子喜潮怕濕,所以飼養箱會干爽D 。而且蠍子唔似蜘蛛一樣會吐絲,傱飼養箱外面可以望到入面情況而唔需要打開頂蓋,方便觀賞。

係香港飼養一般品種既蠍子係唔受管制,唯獨是飼養瀕危品種例如:皇帝蠍等先需要申請牌照。對於新手養蠍子既朋友,可到市面上的水族館或者爬蟲店選購,上次提過既爬蟲店當然有啦 。而帝王蠍、雨林蠍個性溫馴而且毒性小,適合新手飼養 。蠍子係以食昆蟲為主,可以餵食活蟋蟀、面包蟲、杜比亞蟑螂、草蜢等,佢地食量唔多,一周餵食一次就可以喇。

杜比亞蟑螂
杜比亞蟑螂1.jpg     杜比亞蟑螂2.jpg

面包蟲

蠍子一般會棲息响熱帶或者乾旱既沙漠地區,亦有一D會响草原森林 ,所以墊底物會以沙、砂礫、泥土、苔蘚、樹皮為多,墊底物既深度最好唔少於兩吋 。飼養箱可以選用較闊而矮既木櫃或者玻璃箱而且一定要加蓋,避免蠍子脫逃 。再加上一個小水碟同一個私隱既地方比蠍子休息同藏身,例如:樹洞、發熱洞穴。

飼養箱

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

注意:由於蠍子尾部有毒,所以唔建議用身體同蠍子接觸 ,而要用長夾子做工具。如果想移動蠍子,夾住蠍子尾部第二截最為安全。

移動蠍子

大家記得要抱著觀賞既心態黎飼養蠍子 !
回覆 讚好 不讚 使用道具

蠍子好型仔

"因為蠍子喜潮怕濕,所以飼養箱會干爽"

潮 also meant humid??

資料詳盡、圖文並茂,我好欣賞你

韋小寶. 發表於 2012-6-5 19:32
毒液 – 所有蠍子既針可以注射出毒液 ,毒液本身係一種神經毒素,包括各種各樣小蛋白質、鈉、鉀、正 ...

五毒已出其二,期待其餘三毒

唔屎驚,儀妹系大廳

ban59 發表於 2012-6-5 19:51
天蠍星座D女唔知毒唔毒呢

怕咩啵,一於以毒攻毒

港版「蠍子王」 10年養蠍500種
郭先生飼養蠍子十多年,珍藏的蠍子品種數以百計,平日他會用鉗子接觸蠍子,甚少直接用手觸摸。他手上的黃爪蠍(Opistophthalmus glabrifrons)屬非洲沙漠品種,性情溫馴,毒性較弱,是最適合當作寵物的蠍子品種之一。

回應 韋小寶. #1 的帖子

i like

仲post埋我D同鄉天蝎座

仲有一樣我諗到你未寫。。。

炸蠍子。。。

建興美儀 發表於 2012-6-5 19:58
唔屎驚,儀妹系大廳

就係惊妳唔喺度咋

蠍子係型仔 d,但都係驚驚

韋小寶. 發表於 2012-6-5 19:21
之前小弟蜘蛛貼提過三大毒物,講到毒蟲又點少得蠍子呢 。蠍子多數比人感覺毒、不可接觸,所謂蛇蠍美 ...

巧醜樣喎

睇到有D驚

韋小寶. 發表於 2012-6-5 19:32
毒液 – 所有蠍子既針可以注射出毒液 ,毒液本身係一種神經毒素,包括各種各樣小蛋白質、鈉、鉀、正 ...

聽到虫就驚

韋小寶. 發表於 2012-6-5 19:21
之前小弟蜘蛛貼提過三大毒物,講到毒蟲又點少得蠍子呢 。蠍子多數比人感覺毒、不可接觸,所謂蛇蠍美 ...

最驚係蟲,除左米青蟲!

蝎子

梗係要黎炸黎食啦

好甜架

蠍子炸炸佢可能好好食