香港民歌之神 - 許冠傑

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

是看到城市民歌一帖,有感而發.

說到民歌, 都會想到木結他、手風琴等奏出的美式民歌風格的樂曲. 但民歌最重要的特質卻在於其能否反影它的出處和環境、文化特色/質,而不只是在乎其使用的樂器的多少、輕重。

以此為標準, 最能反映當代香港文化的歌手就是許冠傑, 無出其右, 亦只此一家!

許冠傑 賣身契
令好多港人唔敢生仔既歌...
"認真巴...閉" 中間好似漏咗個字喎, 點都唔信霑叔會寫漏
......簽番張賣身契(仲要屋契),  搞掂筆外母費(傑過西米),  甘蘇蝦仔至准出世......

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

蘇蝦仔未出世 都去溫玉皇大帝
聽巨講番的世俗條例
拿起張賣身契 起勢甘擰頭擰計
好坐低聽孤家講出一切
餵 我要你架勢 你梗一家富貴
我發起郎黎 會將你墊屍底
認真巴閉
簽番張賣身契(賣身契)
搞掂筆入境費(仲要洗禮)
甘蘇蝦仔至准出世
蘇蝦仔大個左啦餵
識拍拖學人做曳
一次偷雞喊亦無謂
番香閨論婚禮
俾八姑窒頭窒勢
好女婿呢單認真欽計
餵 你咪當免費 走精你咪制
我聽錢駛 你好挖倉底
仲要三身走禮
簽番張賣身契(仲要屋契)
搞掂筆外母費(傑過西米)
甘蘇蝦仔至准出世
香港地為生計 乜野都受人限制
睇報紙多多製度條例
加差響電費水費
的菜乜越來越貴
恩愛夫妻都頂心頂肺
餵 咪太過閉翳 訓醫院更貴
養番班馬騮仔 有苦暗啞抵
仲要交足書簿費
一張張賣身契(賣身契)
怎就甘累你一世(做到甩肺)
唉 總之一句呵呢吉帝(呵呢吉帝)
唉 總之一句呵呢吉帝我前世

許冠傑-半斤八兩
唱出了打工仔的心声,反映緊社會情況
我地呢班打工仔一生一世為錢幣做奴隸...... 溫個些少到月底點夠駛(吃個鬼)......

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

許冠傑-半斤八兩
我地呢班打工仔
通街走直頭系壞腸胃
溫個些少到月底點夠駛(吃個鬼)
咪話無乜所謂
最弊波士郁的發威(癲過雞)
一咪係處系唔係就亂黎吠
哎親加薪塊面拿起惡睇(扭下計)
你就認真開胃
半斤八兩 做到隻積甘既樣
半斤八兩 濕水砲仗點會響
半斤八兩 夠姜就揸槍走去搶
出左半斤力 想話摞番足八兩
家陣惡溫食邊有半斤八兩甘理想(吹漲)
我地呢班打工仔一生一世為錢幣做奴隸
個種辛苦折墮講出嚇鬼(死比你睇)
咪話無乜所謂
半斤八兩 就算有福都無你享
半斤八兩 仲慘過滾水淥豬掌
半斤八兩 雞碎甘多都要啄
出左半斤力 想話摞番足八兩
家陣惡溫食 邊有半斤八兩甘理想

許冠傑 - 天才白痴钱钱钱
"No money no talk"… 錢作怪, 係咁現實….呢一幕係精神病院裡面 ...
......貧賤拗頸多,  生仔都諗過,  阿女嗌肚餓,  屋租都要拖 〔no money no talk〕.....

許冠傑 - 天才白痴钱钱钱
成日要錢多 〔錢錢錢錢 錢錢錢錢〕
乾水乜都渦 〔錢錢錢錢 錢錢錢錢〕
借錢最折墮 〔錢錢錢錢 錢錢錢錢〕
爬低危契哥 〔錢錢錢錢 錢錢錢錢〕
貧賤拗頸多〔no money no talk, no money no talk〕
生仔都諗過〔no money no talk, no money no talk〕
阿女嗌肚餓〔no money no talk, no money no talk〕
屋租都要拖〔no money no talk, no money no talk〕
有乜會令你心花怒放
諗得多卒之梗癲癲喪喪
有左佢就算打跛雙腳都冇相干
冇得擋 冇得擋
貧賤拗頸多〔no money no talk, no money no talk〕
生仔都諗過〔no money no talk, no money no talk〕
阿女嗌肚餓〔no money no talk, no money no talk〕
屋租都要拖〔no money no talk, no money no talk〕
有錢確係會少咁d罪案
駛乜衰到通街偷​​搶騙當
冇左佢就算包公都由你嗌冤枉
懶得講 懶得講
貧賤拗頸多 〔no money no talk, no money no talk]

加價熱潮
通漲猛烈年代的歌…..而家都係咁...乜都加加加…好應景
電油每卡七個六? ....我都想
...... 煙加酒加 屋租加, 巴士加 的士加 多士芝士乜都加......冇法啦 冇法啦 佢加就加 都由佢啦

加價熱潮
你怕我怕個個怕
煙加酒加屋租加
巴士加的士加多士芝士乜都加
加 加 加加加加
糖又加 鹽又加
成日咁加任佢話
其實無他 你住人屋宇下
佢梗收賣路錢嗱兩扎
買佢怕買佢怕要加就加 總之慣啦
牛油又加 蠔油又加
燃油又話每“卡”七個六
其實無他 佢石油多到極
可惜真金白銀貶哂值
冇法啦冇法啦佢加就加 都由佢啦
紅豆沙 茶葉渣 全部要加慘到極
陀累全家靠份糧點夠食
卒之渣到匙豉油都冇滴
夠啦啩夠啦啩咪枕住加 餵好了啩
時時話加 年年話加
無盡咁加趕到絕
求助哪吒 我望能生對翼
即刻飛上月球再揾過食
就冇有怕冇有怕佢加就加 BYE-BYE啦
(加加加加 我怕怕
我怕怕 加加加加)
人人話加 頻頻話加
成日咁加任佢話
其實無他 我做人多說話
系啲加價熱潮風氣下
發下啩發下啩發起爛渣 谷鬼戲嘛

搵嘢做 - 許冠傑
咁應該點做? "拿拿聲即刻走去穩野做", 這就是香港的核心價值!
......拿拿聲即刻走去穩野做, 人必須知道自己嘅用途..... 你要坐Benz 靠自己個腦

搵嘢做 - 許冠傑
從前有個人叫莫大巫
日日癱響屋企等米路
神神化化作風虛無
又唔願剃須仲成日去賭
窮途意冷走去問前途
但願仙家指點三兩道
如何有法變得富豪
望黃大仙能預告
拿拿聲即刻走去穩野做
人必須知道自己嘅用途
唔去奮鬥你米望有酬勞(nonono)
想穩錢應該快手 come on let‘s go
雀雀聲即刻走去穩野做
人必須指意自己創路途
快去奮鬥你實會攀得高
你要坐Benz 靠自己個腦
連除悔覺好個莫大巫
立業興家終於走正路
榮華富貴靠刻苦耐勞
漸漸年事已高成就更高
同時見個仔也惡二巫
日日癱響屋企等米路
連除稱佢起身博命嗷
話黃大仙曾預告
拿拿聲即刻走去穩野做
人必須知道自己嘅用途
雀雀聲即刻走去穩野做
人必須指意自己創路途
快去奮鬥你實會攀得高
你要坐banz 靠自己個腦
拿拿聲即刻走去穩野做
人必須知道自己嘅用途
唔去奮鬥你米望有酬勞(no no no)
雀雀聲即刻走去穩野做
人必須指意自己創路途
快去奮鬥你實會攀得高
拿拿聲即刻走去穩野做
人必須知道自己嘅用途

制水歌 - 許冠傑
君可親歷每四天供水一次,每次供水四小時? 到處呼叫:"樓下閂水喉呀!" ….. 香港的歷史啊

制水歌 - 許冠傑
作詞:許冠傑 作曲:許冠傑
又制水真正受氣
又制水的確係無謂
又制水今晚點沖涼
成晚要乾煎真撞鬼
OH!真苦透呀老友 聽朝早D起身
搵定水桶半打 裝多D水乜都假
水緊真真冇修
快搵多D水啦老友
莫水真陰功 請保重
又制水 夜街你都無謂去
又制水 拍拖都冇話厘味
又制水 妹佢怕我周身一陣除
成晚要乾煎真正悲
又制水真正真冇樂趣
又制水的確係無謂
又制水今晚點沖涼
成晚要乾煎真撞鬼
OH!真苦透呀老友 聽朝早D起身
搵定水桶半打 裝多D水乜都假
水緊真真冇修
快搵多D水啦老友
莫水真陰功 請保重
又制水 夜街你都無謂去
又制水 拍拖都冇話厘味
又制水 妹佢怕我周身一陣除
成晚要乾煎真正悲
又制水真正真冇樂趣
又制水的確係無謂
又制水今晚點沖涼

許冠傑 - 十個女仔
梗係要講下港女啦
......十個女仔 九個認細...... 九個浪費... 九個實際... 九個話咪, 扮曬矜貴...九個玉徹,就要安慰

許冠傑 - 十個女仔
十個女仔 九個認細
明明系老 巨話唔係
三張幾野 紮起辮仔
青春美麗 就無失禮
十個女仔 九個浪費
時時換季 已系成例
身光頸靚 襯起好睇
錢亂甘FING 為顧身世
十個女仔 九個實際
人人恨嫁 富裕門第
小妹選婿 要講家底
屈居妾侍 亦無乜計
十個女仔 九個話咪
明明系製 猛話唔係
想討好巨 老鼠拉龜
一味作狀 扮曬矜貴
十個女仔 九個玉徹
情懷善變 確係文藝
陏的都會 發起郎黎
一出眼淚 就要安慰
望女仔逐個睇眼厲厲(眼厲厲)
燕瘦環肥大細樣樣齊(樣樣齊)
男士實在要感激上帝(哈里路呀)
皆因女仔使你意亂情迷
亦無乜計(十個女仔) 為顧身世

仲有, 仲有.....

許冠傑 Sam Hui - 日本娃娃
....寻晚响东急碰正个日本娃娃...... 摸摸个袋驶剩八个几咋, 蚀埋份粮添呢次衰左啦

追求三步曲 - 許冠傑 Sam Hui
....面撞面个妹钉确系人省镜..... 二万贺礼鲍心翅席嫌钱腥, 另外又要亲戚派十担西饼.....

許冠傑 學生哥
学生哥 好温功课, 咪净系挂住踢波..... 少壮就要多努力, 来日望自食其力

有酒今朝醉 - 許冠傑 Sam Hui
童年就八岁 多欢趣 见等狗仔起势追.... 行年十八岁 懒风趣 有名高级徙置区....
行年廿八岁 金翡翠 鬓影衣香拖靓女.... 行年六十八岁 腰骨都脆 阿风湿中气衰...

許冠傑 打雀英雄傳
仲有唔好忘記, "時勢造英雄"既大眾打雀文化
.... 遇老千的章法亂哂大籠, 食詐糊 包出衝....... 執左位 起過風, 移燈換凳洗手食煙熨櫃筒

六嬸 三太公
大眾開台啦面似蓮蓉
又放工 打餐懵
圍埋砌幾圈論呀論英雄
誰是大英雄
落手 三隻東
度到岩三叫二五六筒
截正糊 真陰功
顫顫震嬲到面呀面都紅
上下家 搏哂懵
依牙松貢眨眉眨眼打籠通
係甘松 正衰公
難為TAM仔會浸啊浸蛟龍
亂甘質 真勢兇
學到足關帝座鎮華容
恨滿胸 裹蒸粽
哈哈貢好似大呀大燈籠
大相公 小相公
遇老千的章法亂哂大籠
食詐糊 包出衝
函函轉好似大呀大灰熊
執左位 起過風
移燈換凳洗手食煙熨櫃筒
轉下運 確唔同
連隨唷幾鋪我露呀露歡容
混一色 碰七筒
一簡白板發財做眼槓紅中
六八筒 叫卡窿
原來甘橋他係呀系七筒
掘尾籠 起勢攻
大四喜揸哂南北西東
做牌 講天聰
頻頻滿胡我做呀做英雄
時勢造英雄
回覆 讚好 不讚 使用道具

歌神真係歌神,
無人能及,
首首都係陪著香港人一齊成長

回復 CM3924 #3 的帖子

時代的代表,谢謝分享

咪當我老襯

拿拿聲即刻走去穩野做
人必須知道自己嘅用途
雀雀聲即刻走去穩野做
人必須指意自己創路途
快去奮鬥你實會攀得高

依家好多後生 .... 刀係姓莫 ....

碧咸兄,向你講聲唔好意思先, 我病左幾日冇乜上網, 現在先至陸陸續續追返d帖, 所以咁遲先回覆.

雖然我本人唔算特別喜歡許冠傑, 但無可否認佢當時嘅歌真係好能否反映草根階層的處境和心態; 目前為止仍然未有其他歌手能夠做到這一點!

完全自由 發表於 2012-6-19 11:18
碧咸兄,向你講聲唔好意思先, 我病左幾日冇乜上網, 現在先至陸陸續續追返d帖, 所以咁遲先回覆.

雖然我本人 ...

其实我係不太喜欢Sam的唱功,但是他的歌曲,确是唱出了香港的生活文化,無出其右, 亦只此一家!

補充內容 (2012-6-19 14:05):
BTW, 要注意身体健康啊!

對了, 想講多一句, 請碧咸兄勿見怪.

在同一個帖內貼咁多首歌, 在load個帖時會比較慢(特別是我公司的龜速電腦....), 所以建議碧咸兄下次貼歌時, 以一個回帖貼一首歌的方式, 咁樣就會快好多架喇!

完全自由 發表於 2012-6-19 14:28
對了, 想講多一句, 請碧咸兄勿見怪.

在同一個帖內貼咁多首歌, 在load個帖時會比較慢(特別是我公司的龜速電 ...

收到 !
原来有分别ga!

he is my idol!!!!! remember that his new music videos were usually treated as a special programme and be broadcasted in the evening of the Lunar New Year many years ago. i found them very funny and liked watching them very much.

歌神 not so much his voice but his songs

許冠傑 - 斤两十足 37 首串烧歌曲. 好过瘾 Sam Hui Medley

一代歌神當之無愧
首首歌都唱出我呢D草根既心聲