進駐香港科學園好唔好?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

受定風波兄所邀, 出翻編文, 同大家吹吹水

進駐香港科學園好唔好?
這個是老闆想的問題,作為一個小薯子, 不用我粗心.  
但是可以從用戶的角度分享一些感受。也就我知道的情況吹下水。

首先,要了解香港科學園,最好是從它的網入手:http://www.hkstp.org

香港科技園公司是包括了3個組成部分:香港科學園(沙田),創新中心(九龍塘),工業園.
開工廠就去工業園(需要大面積單位,可以假裝開廠),攪創意產業就去創新中心,其它(包括IT)就去科學園。

要進入科學園,有2個方式:
1)已經發展成熟的科技公司,用市值租金,租借辦公室;
即是仼何科技公司都可以租用科學園。至於制唔制得過你就需要自己想, 純粹商業決定。新界徧遠地區,無銀行無文具店等設施,$16.7一尺再加管理費,加上salesmen每日出入市區的額外時間及費用。 。 。要老闆自己想喇!

2)創業階段的公司,參與“創業培養計劃”(Incubation Programme)
“香港科技園公司(科技園公司) 所籌劃的創業培養計劃是一項以科技為本的創業培育服務,旨在協助科技和設計創業者渡過關鍵的起步階段。
科技園公司籌劃了三個創業培育計劃,分別為網動科技,科技和生物科技創業者提供不同形式的支援,目的是為了鼓勵以創意為本的創業者,並提倡意念嶄新的創業活動。 ”

即係公司要人數少,初建立,攪科技野。 (你可以開間新公司, 分拆出你的R&D部門...)
咁租金會便宜D,佢仲會幫助你攪marketing等等....

咁什麼類型的公司合格呢?
“香港科學園歡迎商業及專業服務機構歡迎以下行業的中小企業參與有關計畫:
.銀行、金融機構、會計及律師事務所
.創業基金投資者、顧問公司、教育及培訓公司、資訊科技外判服務公司、物流、供應鏈管理及採購公司、產品設計、品牌推廣及包裝公司、物料、零件及試劑陳列室供應者
.從事電子、資訊及通訊科技、生物科技、精密工程、環保及節能業務的科技公司
.區域總部及區域辦事處

對中小企業的好處:
.與超過二百家科技公司合作及連系的機遇
.甲級寫字樓,面積由400至1,200平方呎不等,提供中央空調、天花間板、照明設備及已鋪設地毯的高架地台、高速寬頻互聯網接入服務、寬頻及電話插孔以及專用電錶
.商務設施,包括商務中心、會議室、大型會議廳及展覽廳
.餐廳、附設游泳池的會所、自動櫃員機、郵政服務及醫療診所"

"對中小企業的好處"都是廢話,那些”好處“都要俾錢的!

咁容易獲批准嗎?
唔知!
但是我的猜測是不困難。你估香港真係有咁多科技公司去新界徧遠地區攪R&D? 但是那班官員又要在立法會驕傲的宣告科學園的出租率是97%.
咁點做?為滿足R&D的head count比例, 佢會教你:”做sales & marketing的同事都可以計算入R&D head count架,識得如何賣d高科技產品都係R&D staff先得“,這位科學園美女marketing都說得十分有道理.....

Admission Criteria http://www.hkstp.org/HKSTPC/en_html/en_corporation1_5.jsp

科學園的生活
係科學園返工好唔好?有辣有唔辣啦!
- 交通不方便:需要成個鍾先出到TST,唉,偷食都難D
- 無銀行:對公司的會計小姐影響大D。對我都煩架!一旦ATM攪唔到既,咁就要犧牲食飯時間, 撲出沙田新城市攪!
- 食lunch,來來去去都係得園內個幾間!
- 佢D智能燈光系統...我好唔like
- 鬼佬,國語人都多,就係無乜靚女!真過份!
有無好野,都有既
- 海景辦公室算唔算!總體環境係唔錯既, 係親近大自然, 對四季變成有感覺的地方.
- 夠集中,經常遇到大學同系同學;

Hmmmm... 太長編大論了!  好, 吹住咁多先.

真係180度海景黎架

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

偶然攪攪創意:

登錄/註冊後可看大圖

Fast food is running by Cafe De Coral

登錄/註冊後可看大圖

仲有一個好處: 親近大自然

登錄/註冊後可看大圖

大霧天

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

旁邊仲有個海濱公園

登錄/註冊後可看大圖

Nightscape in Science Park

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

影得好有立體感
回覆 讚好 不讚 使用道具

beckham3 發表於 2012-6-27 21:25

進駐香港科學園好唔好?

香港政府對先進科技推動真係有心無力

當年台灣發展電腦業,台灣政府大力支持推動令到台灣品牌至今成為世界成功品牌

當年香港都有好多間電腦廠房,但完全唔能夠同外面競爭而結業

數碼港最終成為地產項目

無論創意、環保、科技工業,香港政府都係有心無力

感覺真係似一盤散沙

waiking 發表於 2012-6-27 21:46

當年台灣發展電腦業,台灣政府大力支持推動令到台灣品牌至今成為世 ...

最主要係香港唔似台灣, 人地有國防部,  自然有國防工業,這一來 至有創意科技, 香港政府諗下啦 !

進駐科學園好唔好就唔知,碧咸師兄d相就好好。
遍地黃葉,是去年秋天影的嗎?

waiking 發表於 2012-6-27 21:46

當年台灣發展電腦業,台灣政府大力支持推動令到台灣品牌至今成為世 ...

"有心無力"
係無心無力就真.

對香港中小科企而言, 科學園都係地產項目. 同向其他地產發展商租無分別. 一D額外好處都無

g349 發表於 2012-6-27 21:54
最主要係香港唔似台灣, 人地有國防部,  自然有國防工業,這一來 至有創意科技, 香港政府諗下啦 ! ...

同新架坡比吧.
新架坡係無乜國防工業, 但係政府都會選擇某些行業專攻, 以政策優惠, 吸引世界上的行業精英到來投資設廠

最主要係香港唔似台灣, 人地有國防部,  自然有國防工業,這一來 至有創意科技, 香港政府諗下啦 ! ...

同新架坡比吧.
新架坡係無乜國防工業, 但係政府都會選擇某些行業專攻, 以政策優惠, 吸引世界上的行業精英到來投資設廠

同新架坡比吧.

oldcake 發表於 2012-6-27 22:15
進駐科學園好唔好就唔知,碧咸師兄d相就好好。
遍地黃葉,是去年秋天影的嗎? ...

oldcake不失攝影人風格!

遍地黃葉是在今年春天(3月下旬)拍的.... 當時都覺得很奇怪, 那樹的葉是最後完全脫落, 再長新葉.... 過了冬季才換葉, 真奇!

唔好, 返工煩, $0租金另計

租金成廿蚊一尺,唔算好平。
至於乜條件可以租,求其有間分司,
作個好的既proposal就得,

之後搬左入去,個個月準時交租。
邊有人check

進駐香港科學園好唔好?

刀算OK方便.....有車直達沙田市中心或馬料水 港鐵~

睇落環境唔錯, 其他嘢就唔知喇 ! No idea~

馬後砲 發表於 2012-6-28 00:51
租金成廿蚊一尺,唔算好平。
至於乜條件可以租,求其有間分司,
作個好的既proposal就得,

係架,平日無人理你架。
係係续租個时,要renew下個proposal

我識得D朋友係科學園同埋數碼港返工, 但地都不約而同地嘆一句 : 冇啖好食!

選擇少又貴, 諗起都怕怕! 好彩我唔係IT人

BTW碧咸兄d相好靚

發帖很用心啊!

完全自由 發表於 2012-6-28 09:52
我識得D朋友係科學園同埋數碼港返工, 但地都不約而同地嘆一句 : 冇啖好食!

選擇少又貴, 諗起都怕怕! 好彩 ...

真係冇啖好食架!

張夜景係幸运影到:一来是在right moment, magic hour. 二来係當日科学园二期剛落成,把所有的内外墙灯都打开,才有这張。E+都见唔到内外灯全开的时间了。

登錄/註冊後可看大圖

補充內容 (2012-6-28 10:05):
haha, 变左摄影研究tim!

進駐香港科學園好唔好?

科學園環境真係一流, 不過交通硬係差少少

好閑適嘅感覺