[蟲] 小時候回憶 – 蜜蜂

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

記得某年暑假,嗰時仲係一個小學雞,無線每朝都播小蜜蜂尋親記 。嗰時細個好鬼鍾意睇卡通片,朝朝晨咁早起身就係想睇晒朝早所有播既卡通片 ,所以對每套卡通片印象都幾深,片中小蜜蜂因為要尋回失散左既老母 ,四處遊歷。不過我好似無睇到最後結局,我諗應該都係大團圓結局既 ! 80後既朋友應該對尼套卡通唔會陌生。就襯今次講下蜜蜂啦。

小蜜蜂尋親記
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

簡介
蜜蜂屬於節肢動物門(Arthropoda)、昆蟲綱(InsccLa)、膜翅目(Hymenoptera)、蜜蜂科(Apidae) 、蜜蜂屬(Apis)。學術上可以叫得做蜜蜂既應該只有蜜蜂屬既東方蜜蜂西方蜜蜂兩種。蜜蜂主要特徵係身體肥胖 、觸角短、中胸背板有毛、腹部第1-2節呈柄狀、各節具橫紋、後腳脛節具攜粉足構造、具社會性生活、能夠採蜜同釀蜜。

蜜蜂身體構造

東方蜜蜂 – 學名為 Apis cerana Fabricius,又稱東方蜂、東洋蜂、印度蜂、中國蜂、中華蜜蜂、中蜂、野蜜蜂。

西方蜜蜂 – 學名為 Apis mellifera Linneac,又稱西洋蜂或者義大利蜂,早期由國外引進,大多數來自義大利。

蜜蜂係一種具社會性既昆蟲 ,由數千隻至數萬隻蜜蜂個體所組成,蜂群中包括一隻蜂王,少數雄蜂,其餘就係工蜂

蜂王 – 一個蜂群中只有一隻蜂王,身體較工蜂長1/3,專門負責產卵。
雄蜂 – 雄蜂在蜂群中唔負任 何工作,只負責同女蜂王交配。
工蜂 – 一種缺乏生殖能力既雌性蜜蜂,擔任巢內巢外大量工作。隨著工蜂不斷成長,慢慢由保育蜂築巢蜂最後成為採蜜蜂

蜜蜂公認為地球上貢獻最多既其中一種昆蟲 ,主要原因係蜜蜂采蜜時會幫助植物傳播花粉,令花粉(植物雄性配子)從花藥傳到雌蕊既柱頭,而使到雌性配子受精。 愛因斯坦都曾經講過:「如果蜜蜂從世界上消失,人類只會剩返4年命。」 現時人類依賴維生既1330種農作物當中,佔七成要靠蜜蜂黎授粉。可見蜜蜂對我地人類黎講相當重要。

蜜蜂採蜜 – 蜜蜂後腳設計特別,生有好多小剌,可以做成花藍足採集花粉團。
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

花藍足設計

副產品
蜜蜂除左幫助植物傳播花粉,其實都會製造一D副產品,例如蜂蜜蜂膠蜂皇漿。尼D副產品含各種天然維生素元素,多食用對人體有益蜂蜜係蜜蜂採集黎過冬用既食物,來源大部份係季節性開花植物,而龍眼、荔枝最為最常見。

天然蜂蜜

蜂膠係蜜蜂用來黎填補蜂巢縫隙既一種物質,佢可以防止細菌入侵,保護蜂巢內乾淨、製造無菌環境 。蜜蜂本身唔識分泌尼種殺菌物質,所以要到外面植物採集 。植物新生既葉好多時會分泌一種抗菌既刺激性物質,要黎防止新生既葉受到細菌侵襲或者被昆蟲食左,所以蜜蜂就去採集尼種物質混合自己既口水塗係蜂巢既縫隙。

採集激性物質中

花粉經工蜂吞入消化吸收後,經血液循環後會張養份傳送到蜂頭部既唾液腺,一種係咽喉腺,專攻分泌蜂皇漿之用,而另一種係大鄂腺,可以分泌費洛蒙做為防敵之用 。尼兩種腺體都能夠分泌乳白色乳酪既黏性物質,尼D黏性物質就係蜂王所食既野,蜂皇漿

蜂皇漿

而遠遠係1853年,美國人L.L.Langstroth已經發明左養蜂,用活動蜂箱進行養蜂。巢框厚板儲藏滿蜂蜜之後,用煙黎控制蜜蜂活動,就可以揪出巢板用離心力分離機取得蜂蜜。  

養蜂埸

巢框

防衛
記得細個嗰時,爺爺响新界間屋有養過蜜蜂。有一次同表哥踢波時,踢左個波去蜂箱下面 ,而表哥又要我去汁 ,當時只好硬著頭皮行過去。最後當然中招啦!  比蜜蜂追,條頸後面仲比蜜蜂針左一野,痛到咸。 就係尼次童年陰影,自始之後就驚左蜜蜂。 其實當蜜蜂意識到威脅時先就會用尾部既蜂針對付入侵者。但因為蜂針係連接蜜蜂腹部既腸,所以腸都會同時間被拉出來,直到拉斷為止 。死得都幾恐怖下!

腸拉出

睇返資料,如果當有毒蜂係身邊迅速繞圈,然後响頭部或者近身打轉時,佢好大機會係隻有攻擊性既巡邏蜂 ,而且蜂巢好可能就係附近。尼個時間用衫或者手保護頭部、低身大步走開,走開時要慢,至少走到佢地既勢力範圍之外先算叫安全  。如果不幸比蜂群攻擊,最好用衫包住頭部,同向著順風方向跑,避免蜂隻分泌費洛蒙隨風飄散,吸引更多蜂類飛黎攻擊 。而且唔好用衫驅趕蜂群,因為會造成強力氣流同陰影,令空中蜂群更易認清目標,吸引更大群蜂類攻擊。  

多謝收睇! 送返張蜜蜂妹妹比大家!

回覆 讚好 不讚 使用道具

韋小寶. 發表於 2012-7-5 17:18
記得某年暑假,嗰時仲係一個小學雞,無線每朝都播小蜜蜂尋親記 。嗰時細個好鬼鍾意睇卡通片,朝朝晨 ...

呢家係 The Hive

登錄/註冊後可看大圖

蜜蜂採蜜現場直擊影片-珍貴畫面

很詳盡••••••最吸引都係最尾張相。

北京
蜂皇漿

生蛋O個隻唔係叫蜂后咩...(蜂凰?)

煩惱 發表於 2012-7-5 17:35
原來蜜蜂刀有分東西方 ... 西方硬係多毛 d ....

但東方短少精幹

新GA

韋小寶. 發表於 2012-7-5 17:21
副產品
蜜蜂除左幫助植物傳播花粉,其實都會製造一D副產品,例如蜂蜜、蜂膠、蜂皇漿。尼D副產品含各種天然 ...

拆樓後???
真係平左好多...

係呀, 我阿女岩岩睇完....

小窮維尼 發表於 2012-7-5 17:38
北京
蜂皇漿

我淨係知北京有天上人間JA

韋小寶. 發表於 2012-7-5 17:48
我淨係知北京有天上人間JA

呢個我唔知...

煩惱 發表於 2012-7-5 17:45
做咩咁大反應姐 ... 我話佢多毛之嘛 ....

我話東方蜜蜂比西方蜜蜂短少精幹喎

呀吓 發表於 2012-7-5 17:43
係呀, 我阿女岩岩睇完....

我又DOWNLOAD黎睇先

tung1871 發表於 2012-7-5 17:42
拆樓後???
真係平左好多...

拆樓

筷子 發表於 2012-7-5 17:39
生蛋O個隻唔係叫蜂后咩...(蜂凰?)

蜂王, 蜂后都係一樣

蜜蜂妹妹

朝早無得做了.....