樓主: pancake2618

認真請教 MT/merchandiser 需要反大陸長駐嗎

回復 saki26 #20 的帖子

係丫其實都放低左身段, 老實講E家外國番來真係冇優势可言
至於係HK定國內成家我都OK, 因國內親人也多。隨緣吧!
回復 pancake2618 #21 的帖子

後生仔先不問回報 唔怕蝕底捱幾年 搵唔倒錢但培養倒性格 經得起磨練更重要
做 merchandiser無一定要長駐大陸
Depends on the company, usually travel to China is required but no need to stay for weeks/months
回復 saki26 #22 的帖子

我都係咁唸
回復 Kick Off #24 的帖子

係丫好多搬左 上去
去深圳或者廣州呢D大城庸其實同HK冇分別
回復 Shiseido Man #25 的帖子

以前會多D, E家人地學埋你D野唔使要你班港爛
回復 pancake2618 #28 的帖子

大陸個班, 有排都追唔到香港有料果班, 返工hea做唔計啦
當然, 我只是以我做過的公司為例 (2間大製衣廠)
回復 Shiseido Man #29 的帖子

E~~~~C兄同行WOR~~
過來人可以分享下嗎
pancake2618 發表於 2012-12-7 23:24
回復 Kick Off #24 的帖子

係丫好多搬左 上去

深圳廣州一二級寫字樓租金同香港二三線已經差不多
人力方面, 將工作能力同人工福利計入, 國內中層人員薪金同香港亦不遠
Shiseido Man 發表於 2012-12-8 01:33
回復 pancake2618 #28 的帖子

大陸個班, 有排都追唔到香港有料果班, 返工hea做唔計啦

大陸好多文職人員而家覺得唔憂搵唔到野做
係丫我睇E家國入扛工仔真係唔憂無野做
尤其是中層D
除又名義上薪金無HK咁高, 其實所有野都比HK好
pancake2618 發表於 2012-12-22 15:55
尤其是中層D
除又名義上薪金無HK咁高, 其實所有野都比HK好 ...

大陸政府要利用福利保障工人, 從而增加工人消費力, 加上應對西方強調的人權或工人權益, 工人之福利保障一早已超越香港
pancake2618 發表於 2012-12-22 15:55
尤其是中層D
除又名義上薪金無HK咁高, 其實所有野都比HK好 ...

大陸有四保五保, 香港有冇 ??

回復 Kick Off #34 的帖子

講D實際數字丫
HK一個經理仔管個十零人,好彩GE有三皮野,細公司得二皮幾. 國內一個經理閒閒地管百幾二百人,幾威水丫! 管理層級GE人功E家同HK係無乜分別, 仲要攞人仔!再加上國內物價點都低D,真係大好世界啊~~
唔好講月薪, 我公司計, 香港大陸同GRADE GE, 我地就做餐死, 大陸果班又HEA又盛, 但又可以有車有樓
Shiseido Man 發表於 2013-1-1 18:57
唔好講月薪, 我公司計, 香港大陸同GRADE GE, 我地就做餐死, 大陸果班又HEA又盛, 但又可以有車有樓 ...

同人唔同命

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-4 23:59