樓主: easyng

今年機票改琴下年3月....都唔知仲去唔去到

我就暑假出發...對各國都有信心....香港都少左好多確診了
疫苗已經試緊,得都要等十二個月,重係快先會有,諗住暑假得就太樂觀
Difficult to forecast at this time
Thanks for the sharing
本人認為六月中左右如果泰國本土沒有人確診,應該會有條件開國,因此很多人都係要食飯的,他們政府不可能關這麼久,像武漢,不過可能會有一定條件才可以去!

希望七、八月就可以開始回復正常啦,如果要到下年,真係餓死好多人㗎!
回復 黃種人 ##3 的帖子

心態一樣,不过你想去人地不给你入境
申請緊退款,攞返啲錢先,到時疫情過左,開放返先再買機票!
未有疫苗,風險太高,攞條命搏制唔過
呢個病毒有愛滋病毒存列係入面,會破壞免疫系統,所以疫苗係咪真係有用都好耐講,畢竟愛滋病幾十年都未有得醫。

我原本呢個尾坐泰航飛,我都選擇退票,d錢落番自己袋先.
它日解封玩得放心,可除時再買機票飛.
ilovejapangirl 發表於 2020-4-9 19:19
中文有個詞叫「短板」,意思是一個木桶能裝多少水,取決於
製作木桶四邊那一圈木板中最短的那一片。

疫苗? 唔好咁樂觀, 同樣係病毒感染嘅疾病, AIDS都出現左40幾年啦, 點解仲未有疫苗呢?

就算中左AIDS, 起碼唔會傳俾同住家人, 但係中左新冠肺炎就一定冚家中, 所以真係驚佢多過驚AIDS
七月至八月 應該就OK啦
manmannew 發表於 2020-4-9 20:11
師兄分析得幾好,不過我就冇咁悲觀! 以我估計七月至八月大部份應該可以回復正常!

雖然我沒有足夠 ...

希望承師兄貴言可以7、8月回復正常😞
今年應該不可能巴,就算泰国解封,d外國帶菌者會再傳入
190250 發表於 2020-4-10 11:17
希望承師兄貴言可以7、8月回復正常😞

我都好想!  到時有機會到泰國一齊飲番杯出去玩, 諗下都興奮!!
沙咀輝 發表於 2020-4-9 21:19
回復 ilovejapangirl ##13 的帖子

的確係要全球唔再有新疫情兩三個月或有疫苗出現先可以去!

唉,我之所以悲觀主要基於兩點:

一是這病毒傳染力比SARS高十倍不止(但致死率較低)
二是這病傳已經離開華人圈了。

如果病毒在一開始被控制在中国境內,或大中華區,甚或是到東北亞,
我都覺的我們這些地方可以有效圍堵搞定病毒。

但現在病毒流到西方了,我們在圍堵他們在「天擇說」,最終如果疫苖
不能及時出來也只能全球天擇說了。畢竟国門不可能永遠是關的。
希望盡快去到

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-25 03:56